Media

Nu se spală rufe astăzi este sărbătoare. Părintele Vasile Ioana: Nu spălați și nu faceți treburi casnice până la ora 19 cel puțin

Astăzi, 16 noiembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, una dintre cele mai importante figuri din istoria creștinismului. În această zi, tradițiile religioase și populare interzic anumite activități casnice, precum spălatul rufelor sau alte treburi grele. Dar de ce este important să respectăm aceste obiceiuri și care este semnificația lor?

Cine a fost Sfântul Matei?

Sfântul Apostol Matei, cunoscut și sub numele de Levi înainte de a deveni apostol, a fost unul dintre cei 12 ucenici ai lui Iisus Hristos. El este autorul uneia dintre cele patru Evanghelii și este considerat protectorul celor ce se pocăiesc și se întorc la credință. Convertirea sa de la un vameș păcătos la un apostol dedicat Domnului este un exemplu al puterii harului divin.

În această zi, creștinii își îndreaptă atenția spre rugăciune, introspecție și participare la slujbele religioase, marcând sărbătoarea cu recunoștință și respect.

Interdicțiile zilei

În tradiția populară românească, există anumite interdicții legate de sărbătorile religioase importante, iar ziua Sfântului Matei nu face excepție. Este interzis:

  • Spălatul rufelor: Se consideră că spălatul rufelor în această zi poate aduce ghinion sau lipsă de binecuvântare în casă. Această interdicție simbolizează respectul față de ziua de sărbătoare.
  • Muncile grele în gospodărie: Activități precum curățenia, tăiatul lemnelor sau alte treburi solicitante sunt evitate pentru a păstra liniștea și pacea sufletească.
  • Lucrul la câmp sau în grădină: Este o zi dedicată rugăciunii și reflecției spirituale, nu muncii fizice.

Semnificația acestor obiceiuri

Aceste tradiții își au originea în dorința de a cinsti sărbătorile religioase printr-o atitudine de respect și evlavie. Oprirea de la munca fizică și dedicarea acestei zile lui Dumnezeu reflectă importanța spiritualității în viața de zi cu zi.

În plus, aceste obiceiuri au și un rol practic: ele oferă un moment de respiro într-o lume adesea dominată de ritmul alert al vieții moderne. Este o ocazie pentru familii să petreacă timp împreună, să se roage și să își întărească legătura cu divinitatea.

Cum putem sărbători această zi?

  • Participați la Sfânta Liturghie pentru a cinsti memoria Sfântului Matei.
  • Citiți din Evanghelie sau alte scrieri religioase pentru a reflecta asupra mesajului acestuia.
  • Petreceți timp în liniște, rugăciune și recunoștință, alături de cei dragi.

Este păcat dacă speli la mașină când e cruce neagră sau duminica? Adevărul, explicat de părintele Vasile Ioana

Este păcat sau nu să spălăm hainele murdare la mașină în ziua de duminică? Ce a explicat un preot legat de subiectul acesta. Gospodinele au totuși o soluție explicată de părintele Vasile Ioana.

Cu toții am auzit că este păcat să se spele hainele la mașină, dar așa este, de fapt? Un preot a explicat adevărul.

Este păcat dacă speli la mașină duminica, da sau nu? Ce spune un preot

Există o credință că dacă se spală hainele la mașină, atunci nu mai este un păcat, pentru că mașina este cea care curăță hainele, și nu noi.

Astfel că s-ar putea spăla hainele și duminica, potrivit acestei concepții. Dar un preot a dezvăluit acum adevărul.

Conform lui Iulian Raţă, protopop de Orhei la Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldovei, răspunsul este clar: da, este păcat să se spele și la mașină duminica sau în zilele de sărbătoare.

Explicația este una simplă: duminica este ziua odihnei, ce trebuie dedicată lui Dumnezeu, astfel că inclusiv să punem hainele la spălat este păcat, pentru că necesită timp și efort ce ar putea să fie acordate rugăciunii, conform Radio Orhei.

Ce putem face duminica. Răspunsul unui preot

Duminca putem face acele lucruri ce nu pot fi lăsate pe altă zi, altfel este păcat.

Astfel, este absolut firesc să ne gătim propria mâncare și să curățăm vasele după noi, dar este păcat să începem să facem curățenia generală în veselă.

De asemenea, este permis și să dăm cu aspiratorul în ziua de duminică, dar nu să aspirăm covoarele sau să le curățăm.

„Duminica facem acele lucruri pe care nu le putem face în altă zi. Să te trezeşti de dimineaţă, să mănânci, să speli vasele, este absolut firesc. Dar să-ţi treacă prin cap să scoţi toată vesela pentru că trebuie curăţenie generală în dulap, va fi păcat.

Să dai cu aspiratorul după ce ai mâncat şi au căzut nişte firimituri pe jos, este absolut firesc. Dar să te apuce spălatul şi scuturatul covoarelor este o greşeală.

Deci duminica facem doar acele lucruri pe care nu putem sub nicio formă lăsa pentru altă zi”, mai spune părintele Raţă.

Părintele Vasile Ioana a dezvăluit când poţi să speli haine în Sfânta zi de Duminică

Părintele Vasile Ioana a surprins foarte mulţi enoriaşi când a precizat că se pot spăla haine duminică. Însă, tot preotul precizează: există un anumit interval orar.

De-a lungul timpului, oamenii au considerat că este păcat să spele duminica și asta pentru că această zi este considerată ca fiind una de odihnă.

Poţi spăla haine după 7 seara
Părintele Vasile Ioana a spus clar: prima parte a zilei de duminică trebuie dedicată odihnei și rugăciunii, iar după ora șapte seara oamenii pot să își facă activitățile gospodărești.

„Tot ceea ce tine de activitate de duminica, adică pregătirea mesei, dacă de exemplu vine copilul meu și gătim ceva împreună de drag, o activitate de familie. Nu muncești. Deci atenție, odihna înseamna comuniune cu prieteni.

Este o prostie, aici spun că nu ar trebui să înghițim tradiții prostești. Într-adevăr, unii spun că nu ai voie să te speli duminica, greșit. Ei considerau și asta o muncă, dar astăzi dai drumul la duș și te speli. Dacă vin niște prieteni nu poți să-i aștepți transpirat. Deci nu este păcat să te speli duminica.

Păcat este să ai o activitate, o muncă, ce poți face în celelalte zile. Dar, tu, ca mămică, dacă copilul tău are nevoie de pantalonași, iar luni dimineața trebuie să-i pui sandvișul pentru scoală. Astea le facem după 7 seara. Dumnezeu nu e absurd”, a mai spus Părintele.

0108
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.