Știri

Primul tur al alegerilor prezidențiale ar putea fi anulat. Când va lua CCR o decizie

Curtea Constituțională a României (CCR) trebuie să decidă dacă primul tur al alegerilor prezidențiale din România va fi anulat, după ce a primit solicitări în acest sens, au declarat surse Adevărul.

UPDATE: Dosarele vor fi analizate și judecate mâine, 28 noiembrie. Ședința este programată de la ora 11.00.

Potrivit informațiilor Adevărul, există două cereri de anulare a primului tur de scrutin.

Cele două cereri ar fi fost depuse de doi candidați la președinție: Sebastian Constantin Popescu, din partea Partidului Noua Românie, și Cristian Vasile Terheș, susținut de PNCR.

Cererile au fost înregistrate miercuri și au fost trimise spre repartizare.

În prezent europarlamentar, Cristian Terheş a candidat din partea Partidului Național Conservator Român și a obținut 95.782 voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale, reprezentând 1,04%.

De asemenea, Sebastian Constantin Popescu, candidat din partea Partidului Noua Românie, a fost votat de 14.683 de oameni, reprezentând 0,16% din totalul voturilor.După soluționarea cererilor de anulare a alegerilor, CCR validează rezultatul din primul tur.

Pe 29 noiembrie începe campania electorală pentru al doilea tur de scrutin, care are loc pe 8 decembrie.

În ce condiții poate anula CCR alegerile

Potrivit Curții Constituționale, alegerile pot fi anulate în cazul în care votarea și stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă, iar ordinea candidaților din al doilea tur să fie influențată din această cauză.

O altă situație în care alegerile pot fi anulate, mai puțin obișnuită, este dacă participă numai doi candidați dintre care unul decedează după data limită de depunere a candidaturilor sau în turul al doilea.

Astfel, alegerile se anulează de către Curtea Constituțională și se organizează noi alegeri în cel mult 45 de zile de la data anulării, cu reducerea la jumătate a termenelor prevăzute de prezenta lege, explică Autoritatea Electorală Permanentă.

Cererea de anulare a alegerilor trebuie introdusă în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării, și trebuie întărită cu dovezi.

049
Cristiana Furtuna
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.