Știri

Judecătorii de la Curtea Constituțională au luat decizia în legătură cu alegerile prezidențiale din România

Zi decisivă pentru validarea primului tur de alegeri la prezidențiale. Judecătorii de la Curtea Constituțională au decis.

În unanimitate Judecătorii de la Curtea Constituțională au respins contestația făcută în legătură cu alegerile prezidențiale

Se confirmă și se validează rezultatele alegerilor din data de 24 noiembrie 2024. Al doilea tur de scrutin are loc pe 8 decembrie 2024.

Anunțul a fost făcut de președintele CCR Marian Enache.

„Judecătorii constituționali au hotărât cu unanimitate de voturi resingerea ca neîntemeiată contestația candidatului Cristian Tehreș. De asemenea, CCR a hotărât în unanimitate confirmarea și alidarea rezuluatului alegerilor prezidențiale din primul tur de scrutin, organziarea celui de-al doilea tur de scrutin, duminică 8 decembrie 2024, la care vor participa domnul Călin Georgescu și doamna Elena Lasconi“, a zis Marian Enache.

Judecătorii CCR s-au reunit în ședință, la ora 17.30, pentru a lua o decizie pe baza voturilor renumărate. Biroul Electoral Central a avut termen până aseară, la ora 22.00, să încheie renumărarea voturilor de la primul tur de scrutin. De astfel, BEC a transmis situația privind renumărarea voturilor către CCR, însă una parțială, în care nu sunt luate în calcul și aproximativ 640.000 de voturi din diaspora.

Biroul Electoral Central a anunțat că a transmis CCR o situație parțială, conform căreia Marcel Ciolacu, candidatul PSD la prezidenţiale, s-ar situa pe locul doi, după Călin Georgescu. Nu sunt incluse însă în aceste date, pentru că BEC spune că nu au fost renumărate, aproximativ 600.000 de voturi din diaspora.

Și în clasamentul inițial, din noaptea alegerilor, fără aceste 600.000 de voturi din diaspora, Marcel Ciolacu se situa pe locul doi.

Vicepreședintele USR, Dominic Fritz, a reacționat imediat după ce BEC a transmis date parțiale către CCR. „S-au renumărat peste 8 milioane de voturi. Nimeni nu a găsit vreun motiv să pună la îndoială rezultatele finale. Nu mai putem să așteptăm până când ajunge și ultimul sac din Kuala Lumpur ca să validăm intrarea Elenei Lasconi în turul 2. Este o bătaie de joc! Nu este vorba de Elena Lasconi, este vorba despre soarta acestei țări și bineînțeles că CCR are o responsabilitate să aibă grijă de această soartă”, spune Dominic Fritz.

Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a avut luni o primă reacție după ce BEC a transmis Curții Constituționale renumărătoarea voturilor la alegerile prezidențiale fără o mare parte a voturilor din diaspora, situație în care Marcel Ciolacu este pe locul 2, în fața Elenei Lasconi, relatează News.ro.

„Curtea Constiuțională va verifica dacă s-au produs fraude majore. CCR are la dispoziție aceste reverificări și va face o analiză comparativă”, a declarat Toni Greblă într-o intervenție avută la Antena 3. „Al doilea lucru pe care trebuie să îl vadă dacă s-au produs fraude, este dacă s-a modificat ordinea. CCR are posibilitatea să analizeze”.

„Biroul Electoral a centralizat procesele verbale de la toate Birourile Electorale din țară și de la parte din birourile din străinătate atât cât a putut sa trimita MAE”, a mai spus acesta.

„Nu există modificări majore”, a mai spus președintele AEP, reiterând o poziție pe care a exprimat-o și sâmbătă.

El a ținut să sublinieze că acest clasament în care Marcel Ciolacu ar fi pe locul doi nu cuprinde voturile din diaspora.

„Nu comparați mere cu pere, comparați ca pe o numărătoare parțială”, a îndemnat acesta.

Ședința CCR în care va fi discutată solicitarea lui Cristian Terheș, președintele PNCR, de a fi anulat primul tur al alegerilor prezidențiale era programată pentru ora 17.00, dar a început în cele din urmă la ora 17:30.

0143
Cristiana Furtuna
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.