Știri

Cum arată viitorul Parlament. România nu a mai avut niciodată o astfel de structură

După numărarea a 99% din secțiile de vot, partidele au realizat deja simulări ale împărțirii mandatelor în viitorul Parlament. Astfel, în Legislativul care va rezulta după alegerile de duminică, vor fi 331 de deputați și 136 de senatori, adică 467 de parlamentari. Pentru formarea unei majorități care să învestească un nou guvern va fi nevoie de 235 de voturi.

Imediat după încheierea procesului electoral și validarea alegerilor parlamentare, Biroul Electoral Central va începe distribuirea mandatelor de parlamentar. Aceasta se va face în două etape. La nivel de circumscripție și la nivel național. Potrivit algoritmului, simulările partidelor oferă o primă imagine a viitorului Parlament, cu mențiunea că există posibilitatea ca până la final să mai existe unele modificări, pentru că algortimul poate fi influențat chiar și de mici diferențe de voturi la redistribuirea mandatelor.

Câte mandate de parlamentar va avea fiecare partid

Cele mai multe mandate de parlamentar vor fi ale PSD, urmat de AUR și de PNL.

PSD: 123 de mandate

86 de deputați
37 de senatori

AUR: 92 de mandate

64 de deputați
28 de senatori

PNL: 72 de mandate

50 de deputați
22 de senatori

USR: 59 de mandate

40 de deputați
19 senatori

UDMR: 32 de mandate

22 de deputați
10 senatori

SOS România: 38 de mandate

27 de deputați
11 senatori

POT: 32 de mandate

23 de deputați
9 senatori

(În cazul POT am putea asista la o premieră și totodată la o situație care nu este prevăzută în lege. La redistribuire, partidul ar trebui sa primească mandate de senator în județele Giurgiu și Ialomița, unde nu a depus liste, iar algoritmul nu poate atribui mandatele)

Minoritățile naționale: 19 mandate

Cum ar putea arăta viitoarea majoritate parlamentară

Așa cum arată în acest moment matematica parlamentară, viitoarea majoritate ar putea fi formată din mai multe partide, iar minioritățile naționale vor juca un rol important. Pentru formarea unei majorități care să învestească un nou guvern sunt necesare 235 de voturi.

Variante de majorități parlamentare:

PSD- PNL-USR- UDMR – Minorități: 305 voturi (o largă majoritate suficientă și pentru reforma constituțională și un guvern de uniune națională)

PSD – PNL- UDMR – Minorități: 246 de voturi (11 voturi în plus fața de cele necesare)

PSD-USR-UMDR-Minorități: 233 de voturi (cu 2 voturi mai puțin decâ majoritatea necesară)

PNL – USR – UDMR – Minorități: doar 182 de voturi, insuficiente pentru formarea unei majorități. (Guvern minoritar)

PSD – AUR -Minorități – 234 de voturi, la limită de un vot pentru a învesti un guvern.

AUR – SOS- POT: 162 de voturi.

023
Rozalia Despinescu
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.