Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun, iar pregătirile sunt în toi. Cum porcul este vedeta de pe masa de sărbători, în târguri și piețe este aglomerație mare în această perioadă. ANSVSA spune la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm porcul de Crăciun.
Preț porc de Crăciun 2024. Cu cât ne apropiem mai mult de sărbători, cu atât crește și prețul porcului în piețe sau târguri. Atenție atunci când mergeți la cumpărături, ANSVSA face câteva recomandări de care este bine să țineți cont, pentru a evita apariția problemelor de sănătate în urma consumului de carne de porc.
Preț porc de Crăciun 2024. Cât costă un porc în viu de 100 de kg
În piețele și târgurile din țară, țăranii vând porcul în viu cu 15-16 lei pe kilogram. Astfel, un porc de 100 de kg poate costa între 1.500 și 1.600 lei, iar unul de 150 kg între 2.250 și 2.400 lei. Atenție, însă, de unde cumpărați. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) face câteva recomandări importante pentru românii care merg în piețe, târguri sau chiar în gospodăriile țăranilor pentru a cumpăra porcul de Crăciun:
Cumpărați produse din unități autorizate – Doar așa veți avea garanția că produsele au fost controlate și nu prezintă un pericol pentru sănătate.
Solicitați vizita unui medic veterinar înainte de sacrificare –Este foarte important să verificați înainte dacă porcul pe care urmează să-l consumați la masa de Crăciun este bolnav.
Examinarea Trichinella spp. – Este obligatoriu ca porcul să fie examinat pentru Trichinella spp., un parazit care poate afecta sănătatea consumatorilor. Testul este realizat pe probe de la porcul sacrificat și poate costa între 22 și 81 de lei, în funcție de tipul de analiză.
Nu consumați carnea înainte de obținerea rezultatului – Nu trebuie să consumați carnea înainte de a primi rezultatul testului pentru Trichinella spp. Dacă porcul nu trece examenul sanitar, carnea nu trebuie consumată, potrivit stirilekanald.ro.
Foarte important este și modul în care păstrați carnea după ce porcul a fost sacrificat. Aceasta trebuie ținută la temperatura potrivită, ca să evităm alterarea.
Sfaturi importante de la ANSVSA. La ce să fim atenți când cumpărăm porcul de Crăciun
Pentru a evita problemele de sănătate, cei de la ANSVSA ne sfătuiesc să evităm să tăiem porcul fără un control sanitar, deoarece carnea obținută poate prezenta riscuri de contaminare, mai ales în cazul în care animalul nu este sănătos sau dacă nu se respectă condițiile de igienă. În cazul în care medicul veterinar identifică o problemă de sănătate la porc, acesta trebuie să fie sacrificat în condiții sigure și nu trebuie consumat.
De asemenea, este interzisă comercializarea cărnii de porc care nu a fost verificată sanitar veterinar, iar sancțiunile pentru încălcarea acestei reguli pot ajunge până la 40.000 de lei.
Dacă alegeți să cumpărați porcul din piețe sau târguri, fiți atenți la următoarele aspecte:
Vitrinele frigorifice trebuie să fie funcționale și să asigure o temperatură constantă pentru păstrarea cărnii.
Ambalajele alimentelor trebuie să fie intacte și să garanteze siguranța produselor.
Etichetarea corectă a produselor, cu informații despre origine, condițiile de păstrare și termenul de valabilitate.
Ce preț are jumătate de porc, de 40 – 50 de kilograme. Kilogramul e mai ieftin decât la fermieri
Prețul pentru jumătate de porc, de 40 – 50 de kilograme. Produsul este mai ieftin decât cel cumpărat de la fermieri
Românii pot achiziționa jumătate de porc, cu o greutate de 40 – 50 de kilograme, la un preț mai accesibil decât cel oferit de fermieri.
Cât costă jumătate de porc de 40 – 50 de kilograme?
Se apropie Crăciunul, iar pregătirile pentru masa festivă sunt deja în plină desfășurare. Carnea de porc, un ingredient de bază pentru această perioadă, este căutată de mulți consumatori.
Deși majoritatea românilor preferă să cumpere carnea de porc direct de la fermieri, presupunând că prețurile sunt mai avantajoase, realitatea arată că, în anumite situații, există opțiuni mai economice disponibile în alte locuri.
Prețul și calitatea cărnii de porc diferă în funcție de sursa de achiziție și de bugetul cumpărătorului. Aceasta poate fi cumpărată din piețe, de la ferme, măcelării sau din rețelele comerciale.
Caracteristicile produsului
Jumătatea de porc este livrată fără cap, picioare și coadă, fiind ambalată în trei cutii marcate distinct. Comanda trebuie achitată integral în momentul ridicării, iar produsul este disponibil în limita stocului.
Prețul cărnii de porc de la fermieri
Porcii vânduți direct din gospodăriile fermierilor au, de regulă, prețuri mai ridicate. Acestea variază în funcție de cerințele cumpărătorului, bugetul acestuia și cantitatea dorită. Potrivit unor anunțuri publicate pe diverse platforme din țară, prețul unui kilogram de carne de porc cumpărat de la fermieri se situează între 16 și 20 de lei.