Piftia este nelipsită de pe masa românilor de sărbători. Deși nu se face greu deloc, uneori poate da mari bătăi de cap gospodinelor deoarece există riscul să nu se lege cum trebuie. Ca să evitați această problemă, există un mic secret.
Ce să faci dacă nu se încheagă piftia. Pentru a obține o piftie perfect închegată trebuie să ai grijă ce ingrediente folosești. Vă prezentăm câteva trucuri pe care le foloseau străbunicile noastre pentru ca preparatul preferat să fie unul delicios și perfect închegat.
Ce să faci dacă nu se încheagă piftia. Trucurile din străbuni care te ajută să faci un preparat perfect
Ca să îți iasă o piftie perfectă, este foarte important să folosești carne mai grasă. Se știe faptul că o carne slabă nu te va ajuta la închegarea piftiei. De asemenea, pe lângă gustul bun, rădăcinoasele și usturoiul ajută la consistența piftiei.
Pentru a verifica dacă piftia va ieșit perfect, străbunicile noastre foloseau un mic truc. După ce carnea se desprindea de pe oase, se scotea o lingură de zeamă și se punea într-o farfurie, dacă aceasta se închega, atunci piftia era perfectă.
Dacă observi că preparatul tău nu este atât de închegat precum ți-ai fi dorit, nu te panica. Vei reuși să repari greșeala făcută cu ajutorul unui mic truc. Ai nevoie doar de un pic de gelatină. Mai exact, la jumătate de litru de apă se pun aproximativ 7-8 grame de gelatină și se dizolvă în apă caldă, după care se amestecă cu zeama de la răcitură.
Dacă piftia este încă lichidă, mai poate fi fiertă puțin pentru a se îngroșa. Îndepărtează spuma, pentru a evita o răcitură tulbure. Fierbe piftia la foc mic și fără capac, pentru a lăsa aburii să iasă și a evita ca piftia să rămână prea lichidă.
Rețeta de piftie din străbuni. Cum se făcea pe vremuri piftia
Ai nevoie de următoarele ingrediente: două picioare de porc, un rasol de porc cu șorici și grăsime, un kg de carne macră de porc, 2-3 cepe, sare, piper boabe și 1-2 căpățâni de usturoi.
Se pune carnea la fiert într-o oală mare cu apă, se îndepărtează spuma, pentru a obține o zeamă cât mai clară. După ce observăm că se desprinde carnea de pe os, se adaugă zarzavaturi, usturoi pisat și se lasă zeama să fiarbă până se încheagă.
Se toarnă apoi cu un polonic zeama într-un bol sau în farfurii puțin adânci și lăsați-o să se odihnească în tihnă, de preferat pe balcon sau într-un loc unde temperatura este mai rece decât în restul casei.
După răcire, piftia este gata pentru a fi servită.