Media

In noaptea de Mos Nicoale cerurile se deschid, iar Sfantul Nicolae indeplineste chiar si cele mai ascunse dorinte

Sfantul Nicolae pica in fiecare an pe 6 decembrie. Totusi, pregatirile pentru marea sarbatoare incep de inca din noaptea dintre 5-6 decembrie.

Se spune ca in noaptea de Mos Nicoale cerurile se deschid, iar pret de o secunda Sfantul Nicolae poate fi vazut stand in partea dreapta a Domnului. Este noaptea in care si cele mai ascunse dorinte se indeplinesc.

Ce trebuie sa faci:
La miezul noptii, cu sufletul curat, spune aceasta rugaciune puternica:

Citeste rugaciunea facatoare de minuni a Sfantului Nicolae

“O, preabunule parinte Nicolae, pastorul si invatatorul celor ce alearga cu credinta catre a ta folosire si cu fierbinte rugaciune te cheama pe tine, sarguieste degrab a le ajuta.

Izbaveste turma lui Isus de lupii ce o pandesc pe ea si toate partile crestinesti le ocroteste si le pazeste, prin sfintele tale rugaciuni, de galcevile lumesti, de ganduri urate, de venirea altor neamuri, de foamete, de potop, de dureri…

Si precum ai miluit pe cei trei barbati care sedeau in intuneric si i-ai izbavit pe ei de mania imparatului si de sabie, asa ne miluieste si pe noi cei ce cu mintea, cu cuvantul si cu lucrul suntem intru intunericul pacatelor si ne izbaveste de mania lui Dumnezeu si de chinul cel vesnic ca prin mijlocirea ta,

cu ajutorul, cu mila si cu harul lui Hristos, Dumnezeu sa ne dea viata linistita si fara de pacat, ca sa vietuim in veacul acesta, si de partea starii de-a stanga sa ne izbaveasca si in partea de-a dreapta, impreuna cu toti sfintii, sa ne invrednicim. Amin”.

Moș Nicolae este una dintre cele mai iubite sărbători de iarnă, marcată în fiecare an pe 6 decembrie. Această zi este dedicată Sfântului Nicolae, un episcop din secolul al IV-lea, cunoscut pentru generozitatea și bunătatea sa. În România și în alte țări europene, sărbătoarea este încărcată de semnificații religioase, dar și de tradiții populare care aduc bucurie copiilor și adulților deopotrivă.

Cine a fost Sfântul Nicolae?

Sfântul Nicolae s-a născut în orașul Patara, în Asia Mică (astăzi Turcia), și a devenit episcop de Myra. Este cunoscut pentru miracolele sale și pentru ajutorul oferit celor nevoiași. Una dintre cele mai faimoase povești despre el spune că a salvat trei surori sărace, oferindu-le zestre pentru a se putea căsători. Pentru a nu fi văzut, Nicolae a lăsat banii în șosetele lor, care erau atârnate la uscat, ceea ce a dat naștere tradiției cadourilor puse în cizme.

Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, al marinarilor și al celor săraci, iar sărbătoarea sa este prilej de generozitate și bucurie.

Tradițiile de Moș Nicolae în România

În România, noaptea de 5 spre 6 decembrie este una specială, mai ales pentru copii, care își lustruiesc ghetuțele și așteaptă cu nerăbdare cadourile. Moș Nicolae are obiceiul de a lăsa daruri pentru cei cuminți, în timp ce copiii neascultători pot găsi o nuielușă în loc de cadouri.

Obiceiuri populare:

  1. Lustruirea ghetelor: Copiii își curăță ghetele cu mare grijă în ajunul sărbătorii, ca semn de respect pentru Moș Nicolae.
  2. Cadourile: Moș Nicolae aduce dulciuri, fructe, jucării sau mici surprize pentru cei mici. Pentru adulți, darurile simbolice, cum ar fi ciocolata sau ornamentele de Crăciun, sunt foarte apreciate.
  3. Nuielușa: Aceasta simbolizează autoritatea sfântului și necesitatea de a îndrepta comportamentul celor mici. Uneori, nuielușa este decorată cu panglici colorate.

Superstiții de Moș Nicolae:

  • Se spune că în noaptea de Moș Nicolae ar trebui să ningă. Dacă prima ninsoare cade în această noapte, anul viitor va fi unul bun.
  • Nuielușa pusă în cizme are și o latură protectoare; unele familii o păstrează ca talisman împotriva relelor.

Tradiții similare în alte țări

Sărbătoarea Moșului Nicolae este celebrată și în alte părți ale Europei, cu obiceiuri care variază de la țară la țară:

  • Olanda și Belgia: Moș Nicolae este cunoscut ca Sinterklaas și vine pe un cal alb, fiind însoțit de ajutoarele sale, Pietul Negru. Copiii își lasă pantofii lângă șemineu și primesc cadouri, portocale sau dulciuri.
  • Germania: În Germania, Sfântul Nicolae (Nikolaus) vine cu sacul plin de daruri și este adesea acompaniat de Krampus, un personaj mitologic care pedepsește copiii neascultători.
  • Franța: În regiunile din estul Franței, Sfântul Nicolae este sărbătorit cu parade și spectacole. Copiii primesc biscuiți, ciocolată sau fructe.

Moș Nicolae în zilele noastre

Deși sărbătoarea are rădăcini religioase, Moș Nicolae a devenit un simbol al generozității și al bucuriei de a dărui. În familiile moderne, tradiția este păstrată ca un moment de apropiere și de surprize plăcute, fiind și un prilej de a le vorbi copiilor despre importanța bunătății și a empatiei.

Moș Nicolae este o sărbătoare care aduce lumină și speranță în pragul iernii. Fie că vorbim despre cizme lustruite, cadouri simbolice sau povești despre miracolele Sfântului Nicolae, tradiția rămâne vie, unind generațiile în spiritul dăruirii și al bucuriei.

098
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.