Știri

Ultimă oră! S-a votat la Bruxelles. Decizia care vizează România se impune de la 1 ianuarie 2025

S-a votat și se aplică din ianuarie 2025. Preşedinţia ungară a Uniunii Europene a introdus pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 12 decembrie adoptarea deciziei de stabilire a datei pentru eliminarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria şi România şi între acestea.

Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi ai Guvernelor din statele membre ale Uniunii Europene (COREPER) a agreat, la 27 noiembrie 2024, aderarea României la Spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025. Controalele la frontierele aeriene şi maritime interne cu Bulgaria şi România au fost eliminate începând cu 31 martie 2024.

În urmă cu puține momente, ministrii de Interne din cadrul țărilor care compun Uniunea Europeană au votat ca România să adere cu drepturi depline la Spațiul Schengen.

România a intrat în Schengen!

Acest lucru înseamnă că în cel mai scurt timp, controalele de la frontierele cu Ungaria și Bulgaria vor dispare.

Spațiul Schengen este una dintre cele mai importante realizări ale proiectului european. Acesta a început în 1985 ca proiect interguvernamental între cinci țări ale UE – Franța, Germania, Belgia, Țările de Jos și Luxemburg – și s-a extins treptat pentru a deveni cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume.

Schengen este numele unui mic sat din Luxemburg, situat la frontiera cu Germania și Franța, unde s-au semnat Acordul Schengen și Convenția Schengen în 1985 și, respectiv, în 1990.

Apartenența la un spațiu fără controale la frontierele interne înseamnă că țările:

– nu efectuează verificări la frontierele lor interne, cu excepția cazurilor unor amenințări specifice
– efectuează controale armonizate la frontierele lor externe, pe baza unor criterii clar definite

Setul de norme care reglementează spațiul Schengen se numește Codul frontierelor Schengen.

054
Cristiana Furtuna
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.