De obicei, pensiile trimise prin poștă la domiciliul beneficiarilor sunt livrate în primele zile ale lunii. Totuși, pentru ianuarie 2025, vor apărea întârzieri în efectuarea plății din cauza zilelor libere legale acordate unor categorii de angajați din sectorul public din România.
Începutul anului 2025 va aduce întârzieri semnificative în plata pensiilor. Casa Națională de Pensii Publice a anunțat că, în ianuarie 2025, pensiile vor fi distribuite cu o întârziere de cel puțin șapte zile. De asemenea, Poșta Română, care are responsabilitatea de a livra pensiile către aproximativ cinci milioane de pensionari, a precizat că va lucra doar câteva zile între 1 și 8 ianuarie 2025, ceea ce va împiedica livrarea la timp.
Pensiile întârzie în ianuarie 2025
Și seniorii care primesc pensiile prin virament bancar vor întâmpina posibile întârzieri. În mod normal, plățile pe card sunt efectuate în două tranșe, începând cu 12 ianuarie 2025. Totuși, surse din cadrul Casei de Pensii au indicat că întârzierea generală ar putea afecta și acest sistem, deoarece procesarea taloanelor și a viramentelor va începe abia după 8 ianuarie.
În prezent, nu există un calendar oficial pentru plățile din luna ianuarie, iar funcționarii Casei de Pensii așteaptă instrucțiuni suplimentare care ar putea veni între sărbătorile de Crăciun și Revelion.
Vești rele pentru pensionari la început de 2025. Când vor primi de fapt pensiile indexate
România are Guvern, dar nu are buget, iar timpul rămas fără la final de an nu este suficient pentru a stabili bugetul pe anul viitor și pentru a îl și vota în Parlament. Astfel, Guvernul Ciolacu 2 se va vedea nevoit să amâne o parte din majorările promise românilor pentru începutul lui 2025. Indexarea pensiilor va fi astfel amânată, iar pensiile majorate vor ajunge la beneficiari cu întârziere.
De la 1 ianaurie 2025 pensiile românilor ar fi trebuit indexate. Mai exact, pensia trebuia indexată cu valoarea inflației din 2023, adică 10,2%, la care se adăuga 2% care este creșterea medie a salariului brut, o creștere totală de 12,2% pentru toți pensionarii. Doar că această măsură nu este posibilă.
Pensia minimă ar urma să crească cu 150 de lei de la 1.281 de lei la 1.452 de lei. Pensia medie ar urma să crească cu 330 de lei, de la 2.720 de lei la 3.050 de lei.
Când ar putea fi indexate pensiile românilor în 2025
Deși legea spune clar că:
”(2) De la 1 ianuarie, Valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.
(3) În situaţia în care unul dintre indicatorii prevăzuţi la alin. (2), realizaţi pe anul precedent, are valoare negativă, la stabilirea valorii punctului de pensie se utilizează indicatorul cu valoare pozitivă”,
Acest lucru nu ese posibil deoarece România nu are încă aprobat bugetul de stat pe 2025.
Întrebată la audieri în Parlament dacă pensiuonarii vor avea parte de creșterea pensiilor de la 1 ianuarie 2025, minitrul Muncii Simona Bucura Oprescu a evitat să dea un răspuns concret.
„Pensiile românilor au crescut. Decizia este una politică pentru anul 2025 deoarece aici trebuie să ținem cont de viziunea coliației și de posibilitățile României”, a spus ministrul.
Surse politice au declarat, pentru Newsweek România, că pensiile nu vor fi indexate la 1 ianuarie 2025 cu 12,2%, cel mai probabil, pensiile vor fi indexate cu 12,2% de la 1 februarie sau cel mai târziu de la 1 martie. Până atunci, România va avea și buget. Astfel, cheltuielile cu indexarea pensiilor – care sunt 1,7 miliarde de lei lunar – vor avea sursă de finanțare.