Știri

Tabelul vârstei de pensionare. Când te vei retrage din câmpul muncii, în funcție de anul în care te-ai născut, după noua lege

La data de 1 septembrie 2024 a intrat în vigoare noua lege a pensiilor, care a modificat și tabelul vârstei de pensionare, nu doar veniturile seniorilor. Un articol din actul normativ prevede și că din 3 în 3 ani, pot fi înlocuiți acești parametri. În funcție de cum va evolua speranța de viață din România, pot apărea modificări.

Dacă se va contata că românii vor trăi mai mulți ani, odată cu trecerea timpului, vor crește stagiul minim de cotizare și vârsta de retragere din câmpul muncii. La polul opus, dacă speranța de viață va scădea, se vor micșora.

„Începând cu data finalizării eşalonării prevăzute în anexa nr. 5, stagiul minim de cotizare contributiv, stagiul complet de cotizare contributiv şi vârsta standard de pensionare, prevăzute de prezenta lege, sunt majorate în funcţie de evoluţia speranţei de viaţă din România, la un interval de maximum 3 ani.

În situaţia în care se constată o evoluţie pozitivă a speranţei de viaţă, autorităţile competente vor lua măsuri de modificare a stagiului minim de cotizare contributiv, a stagiului complet de cotizare contributiv şi a vârstei standard de pensionare cu jumătate din perioada de creştere a speranţei de viaţă, prin modificarea cadrului legal. În situaţia în care se constată o evoluţie negativă a speranţei de viaţă, stagiile de cotizare şi vârsta standard de pensionare nu pot fi majorate (alin. 6).

În situaţia în care creşterea stagiului minim de cotizare contributiv, a stagiului complet de cotizare contributiv şi a vârstei standard de pensionare este mai mică de o lună, prevederile alin. (6) nu se aplică”, se arată în lege.

Anexa 5 prezintă etapele de creștere a vârstei de pensionare pentru femei, începând cu luna ianuarie 2030. Iată aici tabelul vârstei de pensionare:

Se schimbă vârsta de pensionare din ianuarie 2035. Perioada la care femeile se vor retrage va deveni egală cu cea a bărbaților

De la data de 1 ianuarie 2035, vârsta de pensionare a femeilor va deveni egală cu cea a bărbaților. Nu doar în România, ci în întreaga Uniune Europeană se dorește ca oamenii să poată să se retragă din câmpul muncii la 65 de ani. Se estimează că va fi cea mai bună variantă care să se poată corela și cu speranța de viață.

Inclusiv stagiul de cotizare ar urma să fie modificat. Cel minim va fi de 15 ani, iar cel complet, de 35 de ani.

027
Cristiana Furtuna
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.