Știri

Ce trebuie să faci în ultima zi din an pentru a avea un 2025 plin de noroc și sănătate. Nu se spală rufe, iar asta e complet interzis în noaptea de anul nou. Ghidul complet

Noaptea de Anul Nou este marcată de o mulțime de tradiții și superstiții de care foarte multă lume ține cont, uneori chiar și cei care se declară total sceptici la aceste obiceiuri. Înainte de noaptea trecerii dinspre ani, este vremea în care ne recapitulăm planurile și acțiunile și ne conturăm proiectele pentru următoarea perioadă. Vedem ce am făcut bine și ce am putea îmbunătăți, pentru a putea începe cu claritate noul an.

Obiceiuri și tradiții de Anul Nou, din diverse zone ale țării

Folclorul românesc are unele dintre cele mai bogate tradiții pentru trecerea dintre ani, principalele fiind urările și binecuvântările pentru noul an, dar și cele pentru alungarea spiritelor rele. Practic, curățarea de ghinioanele vechi și binecuvântarea noului an sunt cele două etape ale fiecăruia dintre urări și colinde.

În fiecare zonă a țării se strâng cete de colindători formate din băieți și fete și merg din casă în casă pentru a le ura oamenilor un an mai fertil și mai bun decât cel anterior. Fiecare colind spus are un mesaj pe care colindătorii îl rostesc cu glas tare și voie bună.

Încă din Ajunul Crăciunului și până la Sfântul Vasile, uneori chiar și până la Sfântul Ion, colindătorii tineri merg cu Steaua, unul dintre cele mai vechi obiceiuri românești de Crăciun. Copiii merg din casă în casă și colindă, după care primesc daruri diverse.

Dansul Ursului este unul dintre cele mai vechi obiceiuri de pe aceste meleaguri, păstrat în numeroase zone ale țării. Colindătorii se costumează în urși, se împodobesc cu ciucuri roșii sau alte decorațiuni. Se strâng grupuri mari de colindători, cel puțin 10 persoane, care joacă la comandă și dau ritmul cu ajutorul unor tobe. Dansul ursului este menit să alunge spiritele rele, dar și să aducă prosperitate gazdelor. Un alt rol al Dansului Ursului este un omagiul adus celui mai nobil și puternic animal din pădurile noastre. Dansul Ursului este realizat mai ales de colindători adulți, puternici.

Plugușorul este unul dintre cele mai vechi obiceiuri de la sate, care se practică de Anul Nou. Mersul cu Plugușorul este legat de dorința celor care munceau pământul ca anul viitor să fie mai bogată recolta. În noaptea de 31 decembrie, mai mulți copii și tineri se strâng în cete și pornesc a colinda din casă în casă, pocnind din bici, strigând tare și sunând din clopoței. După ce spun versurile specifice, colindătorii primesc mici daruri.

Mersul cu Capra este un alt obicei românesc de Anul Nou, extrem de cunoscut în toată țara. O ceată de colindători întruchipează o capră printr-o mască sculptată din lemn, iar împreună pleacă la casele oamenilor pentru a le face urările de prosperitate și sănătate. Acest obicei este reprezentat de animalul care a simbolizat fertilitatea telurică, inteligența de a se descurca în orice situație, dar și reprezentantul cel mai apropiat al vindecării, laptele de capră fiind considerat, în vechime, un adevărat remediu pentru multe afecțiuni.

În prima zi din noul an, copiii merg cu Sorcova, singuri sau în grupuri, la casele cunoscuților pentru a le ura mult noroc și un an mai bun. Sorcova este, la origini, o nuia pe care fiecare copil o decorează după bunul plac, fie cu flori, hârtie colorată sau chiar ciucuri. După ce fac urările, cei mici își primesc darurile ce pot consta în dulciuri, fructe sau bani.

Îngropatul Anului este un obicei care se mai practică astăzi în puține zone ale țării și care constă în înnoirea simbolică a timpului, ceremonie ce are loc în noaptea dintre ani. Se spune că timpul se naște anual, întinerește, se maturizează, după care îmbătrânește și moare, pentru a lăsa loc altor 365 de zile să învie prin tradiții noi. După miezul nopții, mai exact la petrecerea de Revelion, apare optimismul, veselia, voia bună, echilibrul și ordinea.

Calendarul de ceapă este un cunoscut obicei românesc de Anul Nou, care își are originile în vechile practici magice de predicție a vremii. În noaptea de Anul Nou, se desfac 12 foi dintr-o ceapă și se pun în ordine pentru lunile anului. În fiecare foaie de ceapă se pune o jumătate de linguriță de sare, iar foile se lasă pe o masă până a doua zi dimineață. Dacă sarea s-a topit toată în anumite luni, înseamnă că se anunță luni ploioase, iar dacă nu, înseamnă că urmează luni secetoase.

Superstiții de Revelion și Anul Nou

Ce este bine să faci în noaptea dintre ani

Unul dintre cele mai importante lucruri pentru a întâmpina noul an este să avem locuința curată și o lumânare aprinsă care să ardă până dimineața. Aprinderea unei candele sub icoană până se luminează de ziuă are rostul de a-l îndupleca pe Dumnezeu să îți dea un an ușor și luminos.

De Revelion, este bien să ne proiectăm planuri alături de familie și prieteni, dar și să împărtășim povești, acțiuni care, se spune, întăresc familia, relațiile și parteneriatele pentru noul an. De asemenea, este bine să ne punem o dorință pentru că acum intențiile noastre sunt ascultate și au cele mai mari șanse de a se materializa.

În ajun de Anul Nou, fetele nemăritate pun într-un vas cu apă un fir de busuioc, o ramură de măr și un ban, pentru a-și visa ursitul în noaptea respectivă. Ar fi bine ca prima persoană pe care o văd de la geamul dormitorului sau pe stradă, în proaspătul an, fetele care vor să se mărite în următoarele 12 luni, să fie un bărbat.

La miezul nopții, tradiția spune că e bine să deschizi ușa, pentru ca anul vechi să iasă și să-i lași loc celui nou să intre.
Prima persoană care ne bate la ușă în prima zi din an trebuie primită în casă, pentru că se spune că ar fi bine ca un om să intre, nu să iasă primul din locuință. Superstițiile spun că ar bine să fie bărbat, nu femeie.

În noaptea de Revelion, la ora 00.00 sau imediat după, țineți aproape ce doriți mai mult pentru anul viitor: bani pentru bunăstare, persoana iubită pentru noroc în dragoste, paharul cu șampanie pentru veselie.

Se spune că noaptea de Revelion trebuie petrecută cu zgomot, pentru alungarea spiritelor rele. O căpățână de usturoi și clopoțeii sunați cu putere la miezul nopții alungă orice rău din gospodărie.

Dacă doriți să succes la serviciu, este bine ca în prima zi a anului să faceți cel puțin un lucru legat de ocupația voastră. Totuși, este de evitat demararea unor proiecte mari în prima zi din an.

Pe masa de Anul Nou să fie o ramură de vâsc, pentru a atrage norocul.

De asemenea, se mai spune că, pentru un an îmbelșugat este bine ca, la miezul nopții, pe masă să fie pahare și farfurii pline. Paharele, farfuriile și buzunarele goale sunt semnele unui an sărac, consideră superstițioșii.

Pentru dragoste și prosperitate, pentru sănătate și veselie în anul ce vine, este bine ca, la miezul nopții, să dansați în aer liber, cel mai bine în jurul unui copac.

Una dintre tradițiile cunoscute de Anul Nou este sărutul sub vâsc, pentru a fi însoțiți de dragoste tot anul care vine.

Ce este complet interzis să faci în noaptea de Revelion

În noaptea de Revelion, nu ai voie să speli rufe, să coși, să tricotezi sau să te ocupi de alte treburi casnice.

Este complet interzis să intri în noul an cu datorii sau fără bani în buzunar. Este bine să te asiguri că ai bani la tine în seara de Revelion ca să-ți meargă bine pe plan financiar în următorul an. De asemenea, nu este bine să împrumuți bani sau alte lucruri pentru că această acțiune va atrage paguba pentru tine și ghinionul pentru cel care le-a luat. De asemenea, în prima zi din an nu este bine să faci cheltuieli, ca să nu îți risipești banii tot anul.

Totodată, de Revelion este complet interzis să agăți calendarul cu noul an pe perete înainte ca acesta să înceapă și ca 2022 să se fi încheiat.

Un alt lucru complet interzis de Revelion și în prima zi a anului este să plângi pentru că vei atrage tot anul numai evenimente triste, să spargi ceva din casă pentru că spargi norocul sau să strănuți pentru că scoți sau alungi norocul.

Se spune că, în noaptea de Revelion, nu ai voie să gătești sau să consumi mâncare din carne de pui pentru că norocul se risipește așa cum găina scormonește și împrăștie pământul.

De asemenea, de Anul Nou este bine să eviți hainele vechi sau rupte pentru că atrag sărăcia. Cel mai bine este să poți haine noi, care să includă și roșu, pentru sănătate și înflăcărarea iubirii.

Se spune că, în noaptea de Revelion, trebuie evitate atât discuțiile în contradictoriu, limbajul urât, brutal, dar și povestirile cu fantome sau morți, pentru că atrag ghinionul și îmbolnăvirea psihică în familie.

În prima zi a anului este interzis să arunci gunoiul sau obiecte din casă pentru că arunci norocul gospodăriei.

Prima zi din an este Sf. Vasile, iar pentru a-i primi binecuvântarea este bine să ținem ușile deschise și să nu dormim pentru că cine va dormi în această zi va fi somnoros și leneș tot anul.

În prima zi din an, nu este bine să măturăm sau să adunăm grâul sau orezul vărsate pentru că măturăm prosperitatea și atragem sărăcia.

Ce să mănânci de Revelion ca să-ți meargă bine în următorul an

Consumă un măr în ajunul Anului Nou și vei avea parte de sănătate pe tot parcursul anului, ne învață tradiția.

Pentru a avea noroc și succes în anul următor, se spune că, de Revelion este bine să mănânci carne de gâscă, dar este obligatoriu să eviți carnea de pui. Peștele este una din mâncărurile menite să îți aducă prosperitatea și să-ți asigure o trecere lină și ușoară în anul care vine, să te ajute să treci de greutăți ca peștele prin apă. În unele zone din țară, în noaptea de Revelion sunt preferate preparatele din carne de porc și linte, care se spune că aduc îndestulare tot anul care vine.

Tot de Revelion, unele persoane obișnuiesc să prepare plăcinte cu răvaș. În sudul țării, oamenii obișnuiesc să pună bilețele cu mesaje în foile plăcintei sau chiar bani de argint. Se spune că cine găsește bănuțul de argint din plăcintă va avea noroc în tot anul următor.

Totodată, în noaptea de Revelion este bine să mănânci cât mai mult fructe, în special struguri, întrucât aceștia îți vor aduce un an plin de belșug. În seara de Anul Nou, este bine să mâncați 12 boabe de stuguri, câte una pentru fiecare lună a anului 2023. Cum va fi gustul boabei – mai dulce sau mai acru – așa va fi și luna respectivă.

033
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.