Elena Mateescu, director executiv la Administrației Naționale de Meteorologie, este invitata zilei la DC Anima, emisiune realizată de Tudor-Tim Ionescu la DC News și DC News TV.
Emisiunea va fi difuzată duminică, de la ora 13.00, pe Facebook și Youtube DC News și DC News TV.
A fost cel mai călduros an din istoria României! Ce ne așteaptă în 2025? Aflăm chiar de la Elena Mateescu, director executiv la Administrației Naționale de Meteorologie.
Cum putem să ne adaptăm la schimbările climatice? Aflați chiar de la expertul care cunoaște cele mai importante tendințe și prognoze meteo ale României!
2024 a fost cel mai călduros an de când se fac măsurători, iar 2025 pare deja că vrea să surclaseze anul precedent.
Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a comentat temperaturile neobișnuit de ridicate înregistrate în ultimele zile, care au făcut ca ziua de 9 ianuarie să fie cea mai călduroasă zi de 9 ianuarie de când se fac măsurători la zeci de stații meteorologice din România.
„Temperaturile de 20 de grade în luna ianuarie sunt cu peste 15 grade mai mari decât ceea ce ar fi normal pentru această perioadă, mai ales când vorbim de o zonă deluroasă. Chiar și în zona montană am avut recorduri ale temperaturilor maxime zilnice. La 70 de stații meteorologice am înregistrat cele mai ridicate temperaturi maxime zilnice pentru o zi de 9 ianuarie de când se fac măsurători meteorologice în România.
Inclusiv la Băneasa am avut 16 grade Celsius, față de recordul anterior de 13,3 grade Celsius. Observăm deja că fiecare lună, sezon sau an doboară recordurile înregistrate în anii anteriori“, a precizat Elena Mateescu.
2024, cel mai călduros an. România a depășit abaterea din Acordul de la Paris
De asemenea, abaterea termică din anul 2024 a depășit cu peste 0,7 grade Celsius ținta stabilită în Acordul de la Paris din 2015. Anul trecut, România a avut cea mai călduroasă lună februarie de când se fac măsurători și cea mai caldă vară din ultimii 124 de ani.
„Sunt amplitudini termice foarte mari pe care le semnalăm la nivel de zile. În 2024 am înregistrat, ca temperatură medie anuală, o valoare record de 12,9916 grade Celsius, cu o abatere termică de 2,716 grade Celsius față de media perioadei 1991-2000. Acordul de la Paris prevede o țintă de 1,5 sau 2 grade Celsius. Noi deja depășim această abatere.
Vorbim de o perioadă de 13 ani consecutivi, 2012-2024, în care abaterile termice anuale sunt pozitive față de normalul termic al perioadei respective. Cei mai călduroși ani din ultimii 124 de ani sunt cei mai recenți: 2024, 2023, 2019, 2020 și 2022. Pe lângă aceste aspecte, analizând în amănunt anul 2024 din punct de vedere termic, iarna 2023-2024 a fost cea mai caldă iarnă din același interval (n.r. 1900-2024), iar luna februarie a depășit recordul unei luni februarie, cu o abatere termică de 7 grade. O lună care ar fi trebuit să aducă temperaturi sub -10 grade Celsius în zonele depresionare și de munte, sub -5 grade în zonele mai joase, cu strat de zăpadă, a înregistrat o abatere termică atât de mare. Ultimele cinci ierni în țara noastră au fost în top 5 cele mai călduroase ierni.
Nici vara anului 2024 nu a făcut excepție, fiind cea mai călduroasă vară de când se fac măsurători. De asemenea, fiecare lună din vara trecută a fost cea mai călduroasă de când se fac măsurători și a adus noi recorduri privind cel mai timpuriu cod roșu, cel mai lung interval de caniculă și cel mai extins cod emis vreodată de ANM, semn că verile fierbinți devin o evidență“, a mai spus Elena Mateescu.