Klaus Iohannis transmite un mesaj de ultimă oră și deosebit de important pentru români, în contextul în care sărbătoririi Zilei Culturii Naționale în data de 15 ianuarie.
Klaus Iohannis a lansat un mesaj de ultimă oră pentru români, subliniind că ne aflăm într-un moment de răscruce pentru viitorul țării noastre, în contextul mai larg în care românii serbează miercuri, 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale.
Klaus Iohannis, mesaj de ultimă oră pentru români
Klaus Iohannis transmite mesajul său de ziua nașterii poetului național Mihai Eminescu, care a fost declarată Zi a Culturii Naționale, prin care pune accent pe importanța culturii în societatea românească, sperând că țara noastră va înțelege cât de valoroasă este din punct de vedere cultural și vorbind despre moștenirea pe care a lăsat-o Mihai Eminescu țării noastre.
„Celebrăm, astăzi, 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. În semn de profundă recunoștință pentru contribuția sa incomensurabilă la patrimoniul cultural național și universal, 2025 a fost declarat „Anul Eminescu”, la inițiativa Academiei Române și a Academiei de Științe a Moldovei.
Ziua Culturii Naționale ne găsește într-un moment de răscruce pentru viitorul României. Am încredere că în construcția acestui viitor, pe care ni-l dorim sub semnul echilibrului și al prosperității, cultura va avea un rol esențial. Traversăm o perioadă marcată de reflecții asupra modului și a direcției în care dorim să evolueze țara noastră, a angajamentelor sale față de idealul european, față de partenerii și aliații săi din spațiul european și euroatlantic și, cel mai important, față de tinerele generații. Deciziile politice trebuie, așadar, să aibă un corespondent în opțiunea colectivă pentru o societate bazată pe valori autentice și performanță, pe integritate, educație și responsabilitate.
„Ca să-ți dai seama de nivelul culturii generale a unei nații, trebuie să vezi ce idoli are”, spunea Mihai Eminescu. În spiritul acestui îndemn al celui care a înălțat prin creația sa cultura română pe cele mai înalte culmi, suntem datori să reflectăm la modelele pe care vrem să le urmăm, la mesajul pe care dorim să-l transmitem tinerilor. Mihai Eminescu a aparținut unei epoci pentru care cultura a însemnat adevăr, libertate, sacrificiu, loialitate și datorie, o generație care a transformat cultura într-un veritabil scut împotriva extremismului, a xenofobiei și a discursului instigator la ură și la violență.
Cultura este fundamentală pentru dezvoltarea unei națiuni, fiindcă definește ierarhia valorilor care ghidează societatea și care influențează destinele cetățenilor. Cultura academică și cultura democrației participative sunt deopotrivă esențiale pentru a susține dialogul, cunoașterea și cooperarea dintre instituții și oameni. Datorită idealurilor cărora elitele le-au dat glas în cultura română, țara noastră a putut renaște după război, realizând unitatea și modernizarea statală și a rezistat deceniilor de dictatură și totalitarism, recâștigându-și în mod liber și demn locul în Europa. În momentele fondatoare și decisive ale istoriei naționale, cultura a reprezentat forța care a inspirat solidaritatea întregului popor pentru îndeplinirea proiectelor importante pentru România.
Dincolo de inevitabilele dificultăți, România are, inclusiv din perspectivă culturală, resurse umane valoroase, un potențial creativ recunoscut la nivel internațional, precum și o impresionantă moștenire a dialogului intercultural și a bunei conviețuiri, într-un spațiu al diversității culturale. În țara noastră, cultura este expresia sintezei înalte a tot ceea ce diferitele comunități etnice și lingvistice au împărtășit, au cultivat și au transmis de-a lungul generațiilor, ilustrând principiul european al unității în diversitate.
Mihai Eminescu a realizat în poezie ceea ce George Enescu a realizat în muzica sa: ancorarea specificului românesc în orizontul valorilor universale, dând culturii noastre o deschidere largă și o conștiință de sine în dialogul cu cultura europeană și mondială. Manifestările dedicate „Anului Eminescu” vor revela, fără îndoială, că Mihai Eminescu a fost „poetul nepereche a cărui operă învinge timpul” și, totodată, un patriot lucid care a crezut în destinul națiunii române, în misiunea sa istorică. Urmând acestui model, oamenii de cultură și instituțiile publice, creatorii și operatorii culturali trebuie să se solidarizeze astăzi pentru a face din cultură un reper competitiv și relevant, un pilon al renașterii naționale, o forță rezilientă în reconstrucția României de mâine.
La mulți ani rodnici culturii naționale și creatorilor ei!”, a transmis Klaus Iohannis.