Știri

Răsturnare uriașă de situație! Abia acum s-a aflat marea greșeală făcută de autoritățile din România și Olanda. Este strigător la cer, o bătaie de joc

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) a organizat, duminică, o conferinţă de presă pe tema furtului artefactelor de aur din Tezaurul Dacic de la muzeul Drents din Assen, Olanda.

„Ceea ce s-a întâmplat nu este comun. Este primul atentat cu explozibil, primul jaf în care s-a folosit explozibil în cazul unui muzeu european. S-a intrat în clădire, din afară, folosind explozibil. Nu a fost o practică în sistemul actual până în acest moment.” a precizat directorul MNIR, Ernest Oberländer-Târnoveanu, duminică.

„Assen este un oraș de 70.000 de locuitori, situat într-o provincie extrem de bogată și industrializată. În Olanda există zeci de muzee importante în orașe mai mici”, a subliniat directorul, răspunzând la întrebările și indignarea din spațiul public asupra faptului că sute de piese din Tezaurul Dacic al României au fost trimise la o expoziție într-un oraș atât de mic din străinătate.

„Acesta este un muzeu extrem de modern și dinamic. S-a remarcat prin marile expoziții internaționale pe care le-a organizat. A primit titlul de Muzeul european al anului și Muzeul anului în Olanda. În politica muzeului este prezentarea culturilor și civilizațiilor mai puțin cunoscute ale lumii. Au dorit să prezinte civilizația dacică pentru că au considerat că este una din marile civilizații din Europa. Numai contribuția primăriei la realizarea muzeului a fost de 500.000 de euro.”, spune el.

„Orice expoziție și transport se face în condițiile prevăzute de lege. Există un set de norme privitoare la exportul temporar (n.r. al artefactelor). De asemenea, există un sistem întreg de filtre care verifică legalitatea și conformitatea documentelor. Dintr-un muzeu, nicio pioneză sau un cui nu poate să iasă fără respectarea acestor norme și fără să fie asigurat.”, spune directorul MNIR.

Principalele declarații ale directorului MNIR:
În acest caz, vă asigur că, în declarația făcută de conducere, figura existența unui post de control 24/24. Nu aveam cum să verific de la 1.700 de kilometri distanță. În contract figurează aceste aspecte, acolo fiind incluse și cerințele noastre specifice, precum vitrine speciale anti-furt. Obiectele care au fost furate erau amplasate în aceste vitrine speciale.

Asiguratorul este o mare companie olandeză. Vă asigur că asiguratorul a făcut toate cercetările necesare pentru a se convinge că patrimoniul este păstrat în mod corespunzător pe perioada expunerii

Asigurarea generală, pe care o pot dezvălui, se cifrează la peste 30 de milioane de euro pentru toată expoziția. Nu pot să dezvălui suma asigurată pentru piesele furate, aceasta este o informație confidențială, la care au acces doar organele de anchetă

De mâine trebuia să înceapă procesul de împachetare a obiectelor
Reprezentanții României trimiși în Olanda vor face inventarul pentru a consemna dacă s-au făcut modificări asupra obiectelor din expoziție

Ele au fost de mai multe ori în expoziții, din Germania, China, Portugalia, Spania, Belgia, dar de fiecare dată se întorc (n.r. în țară) și niciodată nu pleacă dintr-o expoziție în alta. Piesele, cele 673 de obiecte, au plecat cu o cursă aeriană charter închiriată de partea olandeză. Transportul de la MNIR la aeroport, inclusiv asistă la încărcare, este asigurată de Jandarmeria Română și curierii muzeului.

Muzeele nu câștigă bani din expunerea lor. Artefactele nu se închiriază muzeelor din străinătate. Sunt obiecte de studiu, nu de tranzacții comerciale.

Ambasada României de la Haga a fost informată că vom organiza expoziția. A fost cel mai important eveniment de prezentare de patrimoniu organizat de România în Olanda. Nu am fost informat că au existat în Olanda mai multe incidente de folosire a explozibililor în cazul galeriilor de artă.

Greșeala uriașă făcută de România

România nu ar fi verificat dacă agenții de pază care, conform contractului, ar fi trebuit să păzească tezaurul dacic al României este și fizic prezentă, iar conform unor informații ce vin din presa din Olanda acestea nu erau păzite și de personal fizic.

De asemenea există acuzații grave cu privire la valoarea asigurării care ar fi una mult mai mică. O altă acuzație gravă este cea care acuza autoritățile din România care nu ar fi trebuit să trimită exemplarele originale.

Paza la muzeul din Drents a fost întărită în urma jafului

Secretarul de stat Diana-Ștefana Baciuna a făcut precizări în cadrul conferinței de presă: „În ceea ce privește Ministerul Culturii, suntem implicați 24 de ore din 24 pentru soluționarea acestei situații excepționale. Punem la dispoziția presei toată documentația care a stat la baza organizării expoziției din Olanda. Există anumite anchete penale în curs și este posibil la unele întrebări să nu putem răspunde.”, spune ea.

Parchetul General a deschis un dosar penal cazul furtului pieselor din tezaurul dacic
„Având în vedere cumplitul eveniment care a avut loc în data de 25 ianuarie la Muzeul Drents din Assen, Regatul Ţărilor de Jos (Olanda) – furtul a patru obiecte de patrimoniu din categoria Tezaur, aflate în colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României, care făceau parte din expoziţia internaţională ‘Dacia! Empire of Gold and Silver’ – anunţăm organizarea unei conferinţe de presă care va avea loc astăzi, 26 ianuarie, ora 12,00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12”, se precizează într-un anunţ transmis de MNIR.

Parchetul General a informat, sâmbătă, că a fost întocmit un dosar penal, din oficiu, în cazul sustragerii pieselor din tezaurul dacic expuse la Muzeul Drents din Regatul Ţărilor de Jos.

Coiful de aur de la Coţofeneşti, datat în secolele V-IV î.Hr., precum şi trei brăţări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul naţional al României, au fost furate în urma unui „incident deosebit de grav”, a anunţat Ministerul Culturii.

Potrivit informaţiilor furnizate de conducerea Muzeului Drents şi autorităţile olandeze, spargerea a fost realizată prin utilizarea unui exploziv pe singurul zid exterior al clădirii.

Toate piesele furate fuseseră asigurate în conformitate cu legislaţia românească şi standardele internaţionale privind organizarea expoziţiilor.

Predoiu: Poliţiştii români şi olandezi cooperează de la primele ore de la comiterea furtului
Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu anunţă că Poliţia Română şi cea olandeză cooperează şi lucrează încă de la primele ore după furtul pieselor din tezaurul dacic, menţionând că s-a deschis şi un dosar penal după această faptă gravă penală asupra patrimoniului naţional.

„Sunt mecanisme care se declanşează automat în astfel de situaţii de cooperare poliţienească europeană şi internaţională. Colegii noştri de la Poliţia Română sunt în contact încă de la primele ore de după această faptă penală gravă comisă asupra patrimoniului naţional. După cum ştiţi, a fost deschis şi din proprie iniţiativă un dosar penal la nivelul Parchetului general în cooperare cu Poliţia Română. Toate structurile statului cu competenţe pe astfel de situaţii sunt activate şi lucrează, cooperează”, a precizat, duminică, Predoiu, la Parlament.

Întrebat ce informaţii are despre suspect, Predoiu a spus că nu este implicat direct şi nu poate da detalii din acest dosar.

„Vă daţi seama că nu sunt implicat direct în acţiunile operative din această dosar. Ceea ce pot să vă spun este că absolut toată lumea este preocupată şi interesată. Suntem cu toţii români, indiferent ce profesii facem: poliţişti, procurori. Suntem indignaţi de ceea ce s-a întâmplat şi vă asigur că poliţistul rămâne la datorie, cum a fost întotdeauna.

Sunt în contact, repet, colegii noştri cu colegii poliţişti olandezi, cu autorităţile europene, prin intermediul Europol. (…) Nu pot face astfel de comentarii fie şi pentru simplul motiv că aş spune în pericol orice pistă de investigaţie. Tot ce pot vă spune că se comunică permanent între Poliţia Română şi cea olandeză, se comunică în sensul că se cooperează, se lucrează încă de la primele ore de după comiterea infracţiunii în Olanda”, a adăugat Cătălin Predoiu.

Raluca Turcan: Sunt lucruri ciudate; infractorii au folosit dinamită şi au sustras câteva piese
Fostul ministru al Culturii Raluca Turcan a declarat că sunt „lucruri ciudate” în cazul furtului pieselor din tezaurul dacic, menţionând că atenţia merită îndreptată spre faptul că infractorii au folosit dinamită, că au sustras doar câteva bunuri de tezaur şi că există o suspiciune legată faptul că acest jaf s-a întâmplat în ultima zi a expoziţiei.

„În primul rând vorbim despre un furt şi sper şi aştept ca autorităţile olandeze, împreună cu Interpolul să coopereze la modul real, să prezinte informaţii şi să ne ofere o perspectivă când bunurile de tezaur ale României vor fi aduse în ţară, vor fi recuperate, în urma unui furt. Sunt câteva lucruri ciudate în acest furt şi cred că atenţia merită îndreptată şi spre faptul că infractorii au folosit dinamită, că au sustras doar câteva bunuri de tezaur şi, în acelaşi timp, că există în continuare o suspiciune de ce acest jaf s-a întâmplat în ultima zi a expoziţiei”, a precizat Turcan duminică, la Parlament.

Ea a adăugat că, în privinţa legalităţii expoziţiei, „orice export de bunuri temporare se realizează în urma propunerii instituţiei de Cultură, avizului Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor şi paza este asigurată de muzee la nivelul legislaţiei internaţionale”.

„Observ că acum apar tot felul de discuţii cu privire la oportunitatea realizării de expoziţii internaţionale cu patrimoniul cultural al României. Au apărut tot felul de experţi în calitatea şi valoarea muzeelor. Cred că lucrul acesta trebuie făcut de profesionişti şi faptul că toţi membrii şi specialiştii Comisiei naţionale a muzeelor şi colecţiilor au aprobat prezenţa României în străinătate cu o componentă importantă a patrimoniului într-un lung şir de elemente culturale pe care România le-a desfăşurat în străinătate, cum ar fi expoziţii la Madrid şi Roma, unde au fost artefacte de două ori mai multe decât în Olanda, ar trebui să reprezinte un simbol sau un motiv de mândrie, faptul că România este prezentă cu expoziţii la nivel internaţional este cel mai eficient instrument de diplomaţie culturală, face parte din dialogul cultural al României cu alte ţări.

În acelaşi timp, de aceste expoziţii limitate nu se bucură locuitorii unei localităţi unde se află un muzeu în care se desfăşoară o expoziţie, acolo vin românii din diaspora, participă elita culturală, autorităţii internaţionale, toate lucrurile acestea ajută în România şi cred că faptul că se pune semnul întrebării asupra oportunităţii expoziţiilor internaţionale a trebuit să ne dea foarte multe gândit”, a adăugat Turcan.

Ea a mai spus că şi în România sunt expoziţii internaţionale care sunt bine păzite.

„Vorbim de un furt. Au existat furturi şi la alte muzee internaţionale, nu este o situaţie fără precedent şi nu ar trebui să blocheze o iniţiativă corectă şi sănătoasă a României de a realiza expoziţii”, a mai spus Raluca Turcan.

025
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.