Știri

Ce conțin pateurile vegetale pe care românii le mănâncă în timpul postului. Semnalul de alarmă tras de Dragoș Pătraru

De obicei, românii aleg să consume pateuri vegetale atunci când țin post, însă jurnalistul Dragoș Pătraru a atras atenția asupra compoziției acestora.

De obicei, românii aleg să consume pateuri vegetale atunci când țin post, însă jurnalistul Dragoș Pătraru a atras atenția asupra compoziției acestora. În general, pateurile vegetale sunt promovate ca alternative sănătoase la produsele de carne, însă etichetele spun altceva. Jurnalistul Dragoș Pătraru a ales mai multe sortimente din supermarketuri și a analizat lista de ingrediente.

Dragoș Pătraru, despre pericolul ascuns în pateurile vegetale

Cu toate că sunt considerate o idee bună în post, pateurile vegetale nu ar trebui consumate în general, multe dintre acestea conținând aditivi, potențiatori de aromă și stabilizatori. În cadrul emisiunii sale, Dragoș Pătraru a analizat șase tipuri de pateruri vegetale regăsite pe rafturile din România.

Dragoș Pătraru a prezentat lista de ingrediente a pateului vegetal Bucegi, unul dintre cele mai populare produse de acest tip. Pe etichetă apar mai multe ingrediente precum apă, ulei de floarea-soarelui, proteină vegetală din soia, amidon din grâu și porumb, sare iodată, ciuperci (5%) și numeroși aditivi alimentari precum stabilizatori (polifosfați), emulsifianți (stearoil 2-lactilat de sodiu), esteri citrici ai mono și digliceridelor cu acizi grași, sirop de glucoză, potențiatori de aromă (glutamat monosodic) și agenți de îngroșare precum guma xantan.

„Cum ar fi să se numească acest produs „Bucegi vegetal cu stearil 2 lactil de sodiu, esteri, citrice ai mono și digliceridelor cu acizi grași și gumă xantan?””, a comentat jurnalistul.

Mai mult unele produse conțin chiar și peste 24 de ingrediente, inclusiv aditivi alimentari, conservanți și coloranți. Printre alte pateuri studiate de Pătraru se numără Moldova în Bucate, Ardealul vegetal cu ardei sau Tomis vegetal.

„Dacă vreți sfatul meu, n-ar trebui să consumați niciodată, sub nicio formă, aceste mizerii din magazine numite pate vegetal. Atenție! Este o întreagă industrie și aici. Adică producătorii de otravă din carne și-au făcut și divizii de otravă vegetală”, a mai spus cunoscutul jurnalist.

Dragoș Pătraru a subliniat faptul că multe dintre aceste produse sunt promovate drept alternative sănătoase, dar realitatea arată că au liste lungi de ingrediente artificiale, toxice pentru organismul uman.

06
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.