Termenul de valabilitate al alimentelor poate fi prelungit prin congelare, dar unele produse își pierd rapid prospețimea chiar și la temperaturi foarte scăzute. De aceea, este foarte important să ştii cum să eviţi stricarea acestora şi în cât timp ar trebui consumate.
Alimente congelate care expiră. Nu toate produsele rezistă la fel de bine în timp la congelator, scrie cumsa.ro. Unele își pierd textura, aroma și chiar valoarea nutritivă dacă sunt păstrate prea mult. Iată ce trebuie să știi despre fiecare categorie de alimente congelate:
Carnea grasă și produsele din carne procesată
Carnea tocată, cârnații sau bucățile de carne cu multă grăsime nu rezistă prea mult în congelator. Grăsimea devine râncedă în timp, afectând gustul și calitatea produsului. Se recomandă să se consume carnea tocată și preparatele din carne în maximum 3-4 luni. De asemenea, bucățile de carne slabă (vită, pui, miel) pot rezista până la un an dacă sunt bine împachetate.
Fructe și legume bogate în apă
Fructele și legumele cu un conținut ridicat de apă își pierd textura și aroma odată dezghețate. Printre cele mai sensibile se numără spanacul, pepenele verde și galben. De aceea, spanacul congelat trebuie consumat în 3-6 luni, iar pepenele poate fi păstrat maximum 2 luni, dar este ideal să fie consumat proaspăt.
Produse lactate
Lactatele nu reacționează bine la îngheț deoarece grăsimile și proteinele se separă la dezghețare, schimbând textura și gustul produsului. Dacă alegi să congelezi brânza, laptele sau smântâna, consumă-le în cel mult 3 luni. De asemenea, evită schimbările bruște de temperatură la dezghețare.
Pâinea și produsele de panificație
Pâinea poate fi congelată, dar își pierde gustul și devine uscată sau cauciucată dacă stă prea mult la rece. De aceea, taie pâinea felii înainte de congelare şi onsum-o în 3-6 luni pentru a-i păstra prospețimea.
Pentru a evita stricarea alimentelor congelate trebuie să şii cont de câteva sfaturi. Mai întâi, etichetează alimentele cu data congelării pentru a urmări termenul de valabilitate. Folosește pungi vidate sau recipiente etanșe pentru a preveni pierderea aromei şi, foarte important, evită recongelarea produselor deja dezghețate.