Despre închiderea reţelelor 3G în România se vorbea încă de prin 2023, însă unii operatori s-au mişcat mai repede, alţii mai încet.
Vodafone România a început să îşi informeze clienţii că va închide reţeaua 3G de pe întreg teritoriul ţării. Pentru a recepţiona în continuare servicii de voce şi date la înalte standarde de calitate, clienţii sunt nevoiţi să aibă un device compatibil măcar 4G.
„Pentru că meriţi ce-i mai bun, dorim să îţi oferim întotdeauna o experienţă superioară de utilizare a serviciilor noastre. De aceea, îmbunătăţim constant infrastructura Vodafone. Serviciile de voce şi date din reţeaua 3G vor fi migrate în cea 4G şi le vei putea folosi în continuare la calitate superioară dacă telefonul tău este compatibil 4G. Dacă acesta nu este compatibil, calitatea serviciilor ar putea fi afectată. Pentru mai multe informaţii te aşteptăm în magazinele Vodafone” se arată în mesajul transmis clienţilor.
Vestea este una bună, operatorul telecom confirmând astfel că are capacitatea tehnologică necesară de a acoperi cu minim 4G un procent covârşitor al populaţiei. Pentru utilizatori acest lucru se traduce în viteze mai bune pentru internetul mobil, calitate superioară în apelurile de voce şi o acoperire mai bună.
Bănuiesc că în 2025 sunt extrem de puţini oameni cu smartphone-uri fără 4G, iar acolo unde vorbim de feature phone-uri, avem acoperire 2G pentru apelurile de voce.
Acești clienți rămân fară semnal
Clienții companiei care nu au dispozitive compatibile cu 4G vor rămâne fară semnal. Compania le transmite la să se adrese magazinelor Vodafone dacă întâmpină dificultăți.
Decizia provoacă nemulțumire în rândul clienților fară telefoane performante.
Vodafone scumpește abonamentele. Prețurile vor fi indexate cu rata inflației
Un nou an, un nou val de scumpiri pentru abonații Vodafone. În conformitate cu clauzele contractuale ale abonamentelor mobile, operatorul a trimis o notificare clienților prin care îi informează că facturile vor fi indexate cu rata inflației, adică 5.8%, începând din luna aprilie.
Valoarea utilizată de Vodafone pentru indexare este furnizată de către Eurostat și reprezintă creșterea medie a prețurilor bunurilor de consum din România pe parcursul anului 2024. Din păcate, cum această indexare este prevăzută în mai toate contractele încheiate în ultimii ani, clienții nu au posibilitatea de a denunța contractul în termen de 30 de zile.
Cu alte cuvinte, dacă ați încheiat un contract pe 24 de luni anul trecut, teoretic nu aveți posibilitatea de a-l rezilia în baza acestei majorări. Însă practic, operatorii sunt mai mereu deschiși spre negocieri, iar în eventualitatea în care depuneți o cerere de portare spre un alt operator sunt șanse foarte mari să primiți o ofertă chiar mai bună decât cea existentă. Singurele situații în care operatorii telecom nu vă pun la dispoziție oferte de retenție sunt cele în care vi s-au acordat reduceri consistente la contractarea unor servicii sau la achiziția unor terminale în rate.