Știri

ATENȚIE! Țineți geamurile închise în următoarea perioadă. Persoanele cu afecțiuni respiratorii cronice sau alergii sunt în pericol. Riscă enorm

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) avertizează că o nouă masă de praf saharian va traversa țara noastră începând de duminică. „Transportul de praf saharian” în zona României va dura patru zile și va veni la pachet cu unele riscuri pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii cronice sau alergii.

„În perioada 23 – 27 martie, circulația predominant sud-vestică a aerului va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană către sud-estul Europei și deasupra sudului României”, a precizat, sâmbătă, ANM.

Depunerile de praf vor putea fi observate în intervalele în care va ploua, a mai explicat Administrația Națională de Meteorologie.

Persoanele care suferă de anumite afecțiuni respiratorii cronice sau alergii sunt expuse unui anumit risc.

„Praful saharian modifică într-o oarecare măsură calitatea aerului și induce la nivelul căilor respiratorii o iritație locală. Acest efect este resimțit mai ales de persoanele care sunt afectate de boli cronice respiratorii sau alergii. Consecința? Acești pacienți pot prezenta manifestări ale bolilor de bază. Adică să strănute, să tușească, să necesite o doză suplimentară de medicație din cea pe care de regulă o folosesc”, explica, în urmă cu câteva zile, pentru Adevărul, Dr. Beatrice Mahler, medic pneumolog în cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală.

Simptomele pot fi mai mult sau mai puțin deranjante.

„Atâta timp cât mișcarea vântului este prezentă, efectul asupra căilor respiratorii este oarecum diminuat. Acesta depinde foarte mult de condițiile atmosferice care vor fi prezente în următoarele zile, de plafonul de nori care reduce mișcarea aerului, de ploaia care face ca praful saharian din atmosferă să ajungă pe sol și alte suprafețe”, a precizat medicul.

Mai multe date privind aceste masa de praf saharian pot fi consultate pe site-ul Serviciului de Monitorizare a Atmosferei Copernicus (CAMS).

088
Cristiana Furtuna
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.