Potrivit legislației în vigoare, în România, vârsta standard de pensionare diferă în funcție de sex. Femeile se pot pensiona la 63 de ani, în timp ce bărbații pot ieși la pensie abia la 65 de ani. Cu toate acestea, românii pot ieși la pensie mai devreme, dacă îndeplinesc un stagiu minim de cotizare.
Pensii 2025. Potrivit noii legi a pensiilor, românii care vor să iasă la pensie anticipat trebuie să îndeplinească un stagiu de cotizare de cel puțin 15 ani. Cei care se pensionează la termen trebuie să aibă un stagiu de cotizare de 35 de ani.
Pensii 2025. Anunțul de ultimă oră pentru pensionari. Tot ce trebuie să știi dacă vrei să ieși la pensie
Deși în România femeile pot ieși la pensie la 63 de ani iar bărbații la 65 de ani, există anumite cazuri în care românii se pot pensiona mai devreme.
De exemplu, persoanele care au lucrat în minerit se pot pensiona mai devreme cu 20 de ani. Cu toate acestea, vârsta minimă de pensionare în această situație nu poate fi mai mică de 45 de ani, iar persoanele respective trebuie să aibă un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani în acest domeniu, potrivit cancan.ro.
Există și alte profesii care permit pensionarea mai devreme, cu un stagiu de cotizare de 20 de ani. Printre acestea se numără balerinii, dansatorii, acrobații, jonglerii, clownii, călăreții de circ, dresorii de animale sălbatice, soliștii vocali de operă și operetă, instrumentiștii la instrumente de suflat și cascadorii.
Pentru a afla exact cât au cotizat la sistemul de pensii, românii pot accesa site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Aici pot obține informații precise despre contribuțiile lor la sistemul de pensii.
La ce vârstă te poți pensiona anticipat în România, în funcție de anul nașterii și cotizare
După cum vă spuneam, o femeie în vârstă de 58 de ani (născută în luna martie anul 1967) care îndeplinește condițiile de cotizare, poate să solicite o pensionare anticipată în martie 2025. Această regulă se aplică femeilor născute în anii următori. Prin urmare, o nouă categorie de persoane va putea solicita o pensionare anticipată în fiecare an.
„Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege.”, se arată în art. 62, lege 263/2010.
Cu toate că aceasta este o veste bună, pensionarea anticipată vine și cu modificări în ceea ce privește pensia primită. Dacă luați hotărârea de a vă pensiona anticipat, veți avea parte de o pensie mai mică decât cea pe care ați fi avut-o în cazul în care v-ați fi pensionat la vârsta obișnuită.
Această micșorare este cauzată de faptul că reducerea se calculează pentru fiecare lună în care ai ieșit mai devreme la pensie. Dacă vă doriți să solicitați pensionarea anticipată, trebuie să aveți în vedere avantajele și dezavantajele care vin odată cu luarea acestei decizii.