Știri

Decizia fără precedent luată de Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, marți, într-un mesaj publicat pe Facebook, că a trimis Corpul de Control al prim-ministrului la toate cele 16 ministere ale Guvernului pe care îl conduce.

Ciolacu susține că scopul acestor controale este de verificare a modului în care au fost dispuse măsurile pentru ”reducerea risipei bugetare și a cheltuielilor statului”.

”Cine nu a înțeles că reducerea risipei bugetare și a cheltuielilor statului sunt absolut necesare pentru a echilibra bugetul o să aibă o surpriză. Am trimis deja Corpul de Control al Prim-ministrului simultan la toate cele 16 ministere și instituții din subordine pentru a verifica dacă măsurile de reorganizare și debirocratizare, pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament, sunt respectate. Nu am glumit, iar cei care nu au tratat cu toată seriozitatea această problemă vor răspunde politic.”, a transmis premierul.

În urmă cu câteva zile, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a declarat, că ”trebuie să recunoaștem că suntem într-o situație dificilă, în sensul în care avem deficite bugetare foarte mari, deci consumăm de mulți ani mai mult decât ne putem permite”.

Pe de altă parte, mai trebuie menționat faptul că România are un deficit de 1,58% din PIB în primele două luni din 2025.

Această sumă reprezintă 1,58% din PIB, asta în condițiile în care Guvernul și-a asumat un deficit de 7% în acest an.

Ciolacu: Comisia Europeană va finanţa cu 615 milioane de euro trei proiecte strategice pentru viitorul economiei, la Gorj, Hunedoara şi Bihor. Vor exploata minerale pe care se bat toate marile puteri economice ale lumii: grafit, magneziu şi cupru

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, marţi, decizia Comisiei Europeane de a finanţa cu 615 milioane de euro trei proiecte strategice pentru viitorul economiei, la Gorj, Hunedoara şi Bihor, fiind vorba de exploatarea de minerale pe care se bat toate marile puteri economice ale lumii: grafit, magneziu şi cupru, care sunt folosite în primul şi în primul rând în energie, aviaţie şi industria de apărare.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, într-o declaraţie video, alături de ministrul Economiei, că vine cu o veste extrem de bună.

”Comisia Europeană va finanţa cu 615 milioane de euro trei proiecte strategice pentru viitorul economiei româneşti, la Gorj, Hunedoara şi Bihor. Este vorba de trei investiţii care vor exploata minerale pe care se bat toate marile puteri economice ale lumii. Şi vorbim aici de grafit, de magneziu şi de cupru. Aceste materii prime esenţiale şi critice, totodată, sunt folosite în primul şi în primul rând în energie, aviaţie şi industria de apărare”, a precizat Ciolacu.

Şeful Executivului a mai spus că la ultima întâlnire cu Vicepreşedintele Comisiei Europene, au discutat toate aceste 3 proiecte.

”Noi am avut 7 proiecte depuse, între care au fost acestea 3 selectate. Automat vor duce la mii de locuri de muncă, dar şi la o dezvoltare pe orizontală a întregii industrii”, a completat premierul.

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a spus la rândul lui că vorbim despre un proiect 100% românesc atunci când ne referim la proiectul de 200 de milioane de euro al SalRom, companie aflată în portofoliul Ministerului Economiei şi Digitalizării, care va asigura exploatarea de 15.000 de tone pe an de grafit.

Ministrul a arătat că grafitul va putea fi folosit în tot ceea ce înseamnă industria de automotive, industria de apărare, pentru stocarea de energie.

”E un proiect care vine într-un context în care Europa are nevoie tot mai mare de această resursă şi această resursă se mai găseşte în România şi încă într-o ţară din Uniunea Europeană. De asemenea, atunci când vorbim despre verde magneziu, vorbim despre o investiţie de 115 milioane de euro, vorbim despre o materie critică care este folosită în industria aeronautică şi care, de asemenea, poate fi folosită şi în industria farmaceutică”, a menţionat ministrul Ivan.

El a mai spus că ”România este singura ţară din Uniunea care va exploata această resursă extrem de importantă”.

Bogdan Ivan a precizat că cel mai mare dintre toate cele trei proiecte vine în judeţul Hunedoara şi anume 300 de milioane de euro pentru extracţia şi rafinarea cuprului şi aurului din subsolul României, care va aduce automat o reducere a dependenţei întregului ciclu pe tot ceea ce înseamnă procesarea finală a cuprului faţă de importuri.

” În momentul de faţă, România depinde de importurile de cupruri din state din afara Uniunii Europeane. Odată cu acest proiect, care va produce anual 20.000 de tone de cupru concentrat, vom asigura atât necesarul economiei româneşti pe tot ce înseamnă industria prelucrătoare, cât şi o parte significativă din cea europeană. Vom creşte cu 2,3% producţia la nivel european în materie de cuprul, esenţial în tot ce înseamnă microconductori, în tot ce înseamnă industria automotivelor, industria aerospaţială şi apărare”, a explicat Bogdan Ivan.

Marcel Ciolacu le-a cerut urmăritorilor să îi transmită întrebările despre aceste proiecte pe Facebook şi pe Tik Tok.

084
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.