Parintele Calistrat Chifan este unu dintre cei mai cunoscuti si iubiti preoti din Romania. Sfaturile parintelui au ajutat multe persoane. Astazi, parintele ne vorbeste despre cel mai mare pacat pe care il face omul in fata lui Dumnezeu.
„Sunt lucruri, cum spune Apostolul Pavel, care ne sunt ingaduite, dar nu folosesc! De exemplu, faptul ca un om mananca mai mult, nu-i nici o pacat, e mai lacom. Faptul ca un om mai bea, nu e un pacat, dar aici nu ma refer la betie, ci la modul de consuma. Faptul ca un om este mai distrat, mai hatru, nu este un pacat.
Singurul pacat fundamental cu care ne gresim inaintea lui Dumnezeu este atunci cand noi suntem cu mintea incremenita. Adica, ne cramponam in cateva mici care nu ne folosesc.
Cel mai mare pacat, pe care nu-l suporta Dumnezeu, este sa judecati tu problemele cuiva, din sufletul lui, cu mintea ta! Fara ca sa-i cunosti sufletul! Nici duhovnicul, cat este de duhovnic, nu stie niciodata tot ce este in sufletul unui crestin”, a spus parintele Calistrat.
Greșeala pe care o fac tinerii ce se căsătoresc după vârsta 30 de ani. Părintele Calistrat: ”Nu mai are aceeași atracție trupească sau sufletească”
În zilele noastre, tinerii nu se mai căsătoresc de la vârste fragede și aleg să amâne acest moment din diverse motive. Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni a vorbit recent despre acest fenomen și a dezvăluit ce greșeală fac tinerii care aleg să se căsătorească după vârsta de 30 de ani.
Părintele Calistrat a subliniat că tinerii care așteaptă să se căsătorească abia după ce au împlinit vârsta de 30 de ani fac o greșeală mare, deoarece atracția trupească și sufletească scade odată cu vârsta.
Duhovnicul a explicat că deși mulți dintre cei care se apropie de această vârstă își doresc să se căsătorească întâmpină dificultăți în a-și găsi partenerul potrivit. Asta în timp ce tinerii care ajung să-și unească destinele după vârsta de 30 de ani, întâmpină probleme în ceea ce privește atracția trupească și sufletească.
Cu toate acestea, părintele Calistrat susține că o „relație grăbită” poate duce la pierderea interesului din partea unuia sau chiar a ambilor parteneri și că în cazul în care femeia nu ar „ceda” ușor, bărbatul ar prețui-o și nu ar lăsa-o să plece, pentru că i-ar vedea valoarea cu adevărat și ar cere-o în căsătorie într-un timp mai scurt.
”În anii ’70, ’73, ’75 până în ’80, fata, dacă trecea de 18 sau 19 ani, deja era o nenorocire, era bătrână. Ce era în această tradiție rămasă naturală? Te mărită și te însoară cât ești numai foc și pară și să ai tot ce-are o floare, și parfum, miros, culoare.
Deci în momentul în care tu auzi un „te iubesc”, tresari, te-a pupat un băiat, tremuri, vezi un băiat frumos, îți sclipesc ochii. Normal că la 30 de ani nu o să mai ai atracția trupească sau sufletească, pe care ai avut-o în tinerețe, când aveai 18, 19 sau 20. De aceea, cele mai frumoase căsătorii și cele mai reușite sunt în vremea studenției”, a mai spus părintele Calistrat Chifan.