Știri

Cum este corect: tobogan sau topogan? Mulți români nu știu

Un exemplu de cuvânt care stârnește confuzii des este „topogan” sau „tobogan”. Deși ambele variante sunt folosite, doar una este corectă din punct de vedere ortografic.

Des se pune întrebarea dacă forma corectă este topogan sau tobogan, asta reprezentând una dintre cele mai întâlnite confuzii de pronunțiedin limba română.

După cum probabil știm cu toții, cea mai folosită formă a acestui substantiv este cea de topogan. Dacă ați fost într-un loc de joacă, în parc sau ați trecut pe lângă un astfel de loc, cu siguranță ați auzit o mulțime de persoane, mari și mici deopotrivă, care pronunță topogan. Conform statisticilor, cam 90% dintre români folosesc forma topogan. Ce-i drept, cele două forme sună destul de asemănător, de aici și confuzia care apare atât de des.

Care este varianta corectă: tobogan sau topogan

Cuvântul corect este „tobogan”, care se referă la o structură de distracție, utilizată mai ales în parcuri sau locuri de joacă, unde copiii pot aluneca de la o înălțime. Termenul vine din limba franceză „toboggan” și este utilizat în mod uzual în România. Forma „topogan” este o eroare des întâlnită, însă nu se regăsește în dicționarele de specialitate.

Confuzia dintre „topogan” și „tobogan” se poate datora mai multor factori. Cuvintele care au sunete asemănătoare sunt adesea confundate, mai ales în vorbirea rapidă sau informală. Unii pot pronunța „tobogan” astfel încât să sune ca „topogan”, ceea ce contribuie la eroare. În diverse regiuni ale țării, oamenii pot folosi variante diferite ale cuvintelor, iar unele expresii regionale pot influența utilizarea greșită a termenului.

Deși varianta corectă a cuvântului este tobogan, pentru că majoritatea folosește forma topogan, în Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, ediția a II-a, este admisă și forma topogan. Din 2005, DOOM2 acceptă și varianta topogan, cu formele de plural tobogane, respectiv topogane.

Explicația din Dicționarul Explicativ al Limbii Române (2009): „TOBOGÁN, tobogane, s. n. 1. Construcție în formă de jgheab înclinat, cu marginile ridicate, pe care se poate aluneca ușor și care servește ca mijloc de distracție (sportivă). 2. Jgheab înclinat folosit drept mijloc de transport prin alunecare al unor materiale, piese etc. [Var.: topogán s. n.] – Din fr. Toboggan”.

039
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.