Magazin

Nu se spală astăzi. Sărbătoare religioasă importantă pe 29 martie. De ce nu este bine să faci curat în casă sau să mănânci usturoi

Pe 29 martie, creștinii ortodocși marchează o sărbătoare religioasă cu o încărcătură spirituală profundă, în care anumite activități sunt evitate din respect pentru tradiție și credință.

De asemenea, 29 martie cade adesea în perioada Postului Paștelui, ceea ce accentuează și mai mult atmosfera de reculegere și cumpătare.

În credința populară, 29 martie este considerată o zi în care nu se spală haine, nu se face curățenie în casă și nu se lucrează la câmp. Tradiția spune că munca fizică în această zi aduce ghinion și lipsă de spor în casă, dar și supărarea sfinților pomeniți. Se crede că aceștia ocrotesc gospodăriile care respectă această zi și aduc pace în familie.

Sâmbătă, 29 martie 2025, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor, un sfânt cu o viață impresionantă de credință și jertfă, care a trăit în secolul al IV-lea. Această zi este considerată de credincioși o sărbătoare cu încărcătură spirituală profundă, iar tradiția populară a asociat-o de-a lungul timpului cu o serie de interdicții menite să păstreze curățenia sufletească și echilibrul în familie.

Sfântul Marcu a fost episcop în cetatea Aretusa, în vremea împăratului Constantin cel Mare. După ce a distrus un templu păgân, a fost căutat pentru a fi omorât atunci când păgânii au recăpătat puterea. Cu toate că putea fugi, a ales să rămână alături de credincioși, fiind prins, umilit, torturat și obligat să plătească reconstruirea templului. Refuzul lui de a susține idolatria i-a adus martiriul, devenind un simbol al curajului creștin și al devotamentului față de Dumnezeu.

În tradiția populară românească, această zi este însoțită de o serie de interdicții și obiceiuri care se respectă mai ales în zonele rurale:

Nu se spală rufe și nu se face curățenie generală. Se crede că munca casnică în această zi atrage ghinion asupra casei și a sănătății celor dragi. Se spune că cei care nu respectă această interdicție pot avea parte de necazuri sau boli.

Nu se mănâncă usturoi. Deși usturoiul este adesea folosit ca simbol al protecției în alte contexte, în această zi el este evitat deoarece, potrivit tradiției, „îi alungă pe sfinți” sau „strică rânduiala postului”, simbolizând agresivitate și dezbinare în familie.

Nu se lucrează pământul. Munca la câmp sau în grădină este interzisă, fiind considerată o lipsă de respect față de suferința Sfântului Marcu.

Zi de post și rugăciune. Fiind în plin Post al Paștelui, 29 martie este o zi potrivită pentru rugăciune, spovedanie, introspecție și fapte bune.

De ce este importantă respectarea tradiției

Tradițiile românești au la bază atât credința creștină, cât și înțelepciunea populară transmisă din generație în generație. Chiar dacă unele obiceiuri par restrictive, ele au rolul de a ne reaminti că există momente în care trebuie să ne oprim din ritmul alert al vieții, să ne întoarcem spre valorile spirituale și să ne reconectăm cu credința.

Respectarea zilei de 29 martie ca zi sfântă este, așadar, un mod prin care ne putem arăta recunoștința pentru jertfa sfinților și dorința de a păstra echilibrul spiritual în familie și în societate.

039
Cristiana Furtuna
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.