Știri

Ora de vară 2025: când se schimbă ceasul, cum ne afectează și ce spune istoria acestui sistem

Trecerea la ora de vară în 2025 va avea loc, ca în fiecare an, în ultimul weekend din luna martie. Mai exact, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 30 martie, ceasurile se vor da înainte cu o oră. Astfel, ora 03:00 va deveni ora 04:00. Deși pierdem o oră de somn, vom câștiga mai multă lumină naturală pe parcursul serii, ceea ce este principalul obiectiv al acestui sistem.

De ce se trece la ora de vară?
Ideea ajustării orei a fost propusă pentru prima oară în 1784 de Benjamin Franklin, în încercarea de a reduce consumul de ulei pentru lămpile de iluminat. Practic, el sugera utilizarea mai eficientă a luminii solare.

Implementarea concretă a avut loc însă mult mai târziu, în timpul Primului Război Mondial, când Germania a fost prima țară care a introdus ora de vară (1916), urmată de Marea Britanie și alte țări europene. Scopul era economisirea energiei, într-o perioadă cu resurse limitate. Măsura a fost abandonată după război, dar reintrodusă în cel de-Al Doilea Război Mondial.

În România, ora de vară a fost aplicată prima dată în 1932 și a fost menținută până în 1940. A revenit în 1979 și este aplicată anual din acel moment.

Din 1998, România sincronizează trecerea la ora de vară cu restul Uniunii Europene: în ultima duminică din martie (ora 03:00 devine ora 04:00) și revenirea la ora standard în ultima duminică din octombrie (ora 04:00 devine ora 03:00).

Se rămâne permanent la ORA DE IARNĂ.

Trecerea la ora de vară nu mai este practicată în tot mai multe țări, din motive ce țin de sănătate, lipsa beneficiilor economice reale sau stabilitate legislativă. Iată o listă actualizată cu țările și regiunile în care NU se mai schimbă ora (nu se trece de la ora de iarnă la ora de vară și invers):

🌍 Europa
Rusia

Belarus

Turcia

Islanda

🌏 Asia
China

India

Japonia

Coreea de Sud

Coreea de Nord

Vietnam

Singapore

Filipine

Afganistan

Irak

🌎 America de Nord și Sud
Hawaii (stat american)

Arizona (cu excepția rezervației Navajo, care respectă ora de vară)

Ecuador

Panama

Guatemala

Nicaragua

Venezuela

Columbia

Argentina (a renunțat în 2009, cu excepții temporare în trecut)

Peru

🌍 Africa
Tunisia

Namibia

Egipt (a renunțat din 2015, cu excepții ocazionale; nu este stabilă legislativ)

De ce nu se mai schimbă ora în aceste țări?
Diferențe minime între zi și noapte în regiunile apropiate de ecuator (ex: Singapore, Ecuador).

Lipsa unor economii semnificative de energie.

Impact negativ asupra sănătății: tulburări de somn, risc cardiovascular crescut, tulburări de dispoziție.

Decizii politice și administrative pentru uniformizarea fusului orar național (ex: Rusia, Turcia).

Țările care nu mai folosesc ora de vară
Deși sistemul este încă adoptat de aproximativ 70 de țări, nu toate continuă să-l folosească. Dintre statele care au renunțat complet la schimbarea orei se numără:

Europa: Rusia, Belarus, Turcia, Islanda

Asia: India, Japonia, China, Coreea de Sud, Vietnam

America: Venezuela, Ecuador, Guatemala, Arizona (SUA), Hawaii

Africa: Tunisia, Namibia, Egipt

În Uniunea Europeană, a existat o propunere oficială din 2018 pentru eliminarea schimbării sezoniere a orei, dar implementarea a fost amânată, iar deciziile au rămas la latitudinea fiecărui stat membru.

De ce ora se schimbă la 3:00 și nu la miezul nopții?
Ora 03:00 a fost aleasă pentru a produce un impact minim asupra activităților zilnice. Este o oră la care majoritatea oamenilor dorm, iar afacerile sunt închise. În SUA, de exemplu, ora a fost stabilită astfel pentru a nu perturba circulația trenurilor.

Această oră permite și o tranziție mai lină din punct de vedere tehnic pentru sistemele informatice sau pentru programul operatorilor de transport.

Cum ne afectează trecerea la ora de vară?
Schimbarea orei poate avea un impact negativ asupra organismului. Printre efectele resimțite de unele persoane se numără:

Tulburări de somn (insomnie, dificultăți în adormire)

Scăderea nivelului de energie

Stări de anxietate sau depresie

Creșterea riscului de accidente rutiere în primele zile după schimbare

Creșterea riscului de probleme cardiovasculare, în special în primele 3 zile

Psihologul Oana Mărcuș subliniază că aceste efecte pot fi prevenite printr-o ajustare treptată a rutinei:

„Este recomandat ca, cu 3-4 zile înainte de schimbare, să începem să ne trezim cu 15-20 de minute mai devreme în fiecare zi, pentru a permite organismului să se adapteze fără un șoc brusc.”

Recomandările specialiștilor pentru o tranziție mai ușoară
Conform medicilor de la Harvard Medical School, următoarele metode pot ajuta organismul să se adapteze mai bine la noul ritm:

Culcați-vă cu 10-15 minute mai devreme în zilele dinaintea schimbării

Dormiți scurt, 20-30 de minute, după-amiaza, dacă simțiți oboseală

Expuneți-vă la lumină naturală dimineața (cel puțin 15 minute)

Evitați consumul de alcool și cafeină cu câteva zile înainte și după schimbare

Dacă este posibil, amânați rutina zilnică cu o oră în primele zile

Când revenim la ora standard?
După perioada de vară, vom reveni la ora standard (ora de iarnă) în ultima duminică din octombrie, pe 26 octombrie 2025, când ceasurile se vor da înapoi cu o oră, de la ora 04:00 la ora 03:00.

Ora de vară în lume
În prezent, aproximativ 40% dintre țările lumii folosesc ora de vară. Diferențele apar însă la data și ora exactă a schimbării:

În Marea Britanie, trecerea la ora de vară are loc la ora 01:00

În SUA, ora se schimbă în a doua duminică din martie

În țările apropiate de ecuator, sistemul nu este aplicat, din cauza diferențelor minime de lumină între anotimpuri

Concluzie
Trecerea la ora de vară rămâne un subiect controversat, deși scopul său inițial – economisirea energiei și folosirea luminii naturale – este încă valabil. Cu toate acestea, efectele asupra sănătății și lipsa unor economii semnificative au determinat multe țări să reanalizeze utilitatea sistemului. Până la o decizie unitară, ora de vară rămâne o realitate anuală la care trebuie să ne adaptăm cu puțină planificare și grijă pentru sănătatea noastră.

039
Cristiana Furtuna
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.