Bărbatul care a fost atacat de un urs, duminică seara, în stațiune, este șeful Salvamont Predeal. Acesta se întorcea acasă, la finalul unei zile de muncă, atunci când a fost surprins de animalul sălbatic. A fost găsit inconștient, în stare gravă, și a fost transportat de urgență la spital. Medicii spun că are leziuni la nivelul capului, feței și spatelui.
Incidentul a avut loc duminică seara, pe strada Tudor Vladimirescu din orașul Predeal.
„Confirmăm faptul că persoana atacată de urs este un membru al echipei noastre, din cadrul Serviciului Public Judeţean Salvamont – Salvaspeo Braşov, formaţia Salvamont Predeal. Evenimentul s-a produs în afara programului de lucru, în timp ce colegul nostru se deplasa spre domiciliu. În aceste momente delicate, la solicitarea familiei, adresăm rugămintea ca publicul şi reprezentanţii mass-media să manifeste respect pentru viaţa privată. Gândurile şi sprijinul nostru se îndreaptă către colegul nostru, alături de speranţa sinceră într-o recuperare cât mai rapidă şi completă”, au transmis oficialii Salvamont Braşov.
Potrivit unor surse locale, șeful Salvamont Predeal a fost atacat de o ursoaică cu doi pui, care ar fi fost văzută frecvent în acea zonă.
O persoană care trecea cu mașina prin zonă a fost cea care a observat victima și a sunat la 112. La fața locului au intervenit două echipaje SMURD și un echipaj de terapie intensivă mobilă.
Salvamontistul a fost găsit în stare foarte gravă, inconștient, cu un traumatism cranio-cerebral sever, un traumatism toraco-abdominal, multiple fracturi în zona coastelor și un traumatism cranio-facial.
Medicii au început imediat manevrele de resuscitare, iar ulterior bărbatul a fost transportat de urgență la spitalul din Brașov, unde a fost internat pentru îngrijiri de specialitate. Cele mai grave răni sunt în zona feței, capului și spatelui.
Ciprian Sfreja, purtătorul de cuvânt al ISU Brașov: „Bărbatul a suferit un traumatism cranio-cerebral sever și un traumatism abdominal. S-a intervenit pentru acordarea asistenței medicale la fața locului.”
Printr-un comunicat de presă, angajații Serviciului Salvamont Predeal au transmis: „Gândurile și sprijinul nostru se îndreaptă către colegul nostru, alături de speranța sinceră într-o recuperare cât mai rapidă și completă.”
A fost convocat și comitetul local pentru situații de urgență, format dintr-un vânător, un medic veterinar, un jandarm și primarul localității. Animalul a fost căutat întreaga noapte.
Urșii vin tot mai des în zonele locuite
Treziți din hibernare, urșii vin tot mai des în zonele locuite, după hrană. O ursoaică și trei pui au apărut și pe străzile din Bușteni. Îngrijorător este că urșii nu se mai sperie de zgomote.
Nicoleta Cabel, localnică: „Cotrobăie în tomberoane, ia tot ce găsește. Nu se sperie de nimic, pur și simplu s-au obișnuit cu comunitatea din jur.”
Revoltați, oamenii cer ca autoritățile să ia măsuri.
Dorin Chifor, localnic: „Sunt urși care au crescut la gunoaie, degeaba încercăm noi să îi mutăm, ei nu știu să își caute mâncare în pădure.”
Luiza Petrache, localnică: „Nu cred că există o rezolvare normală, că dacă stăm să ne gândim, să nu îi omorâm, nu vrem acest lucru, dar să îi relocăm, bănuiesc că se întorc.”
Vânătoarea de urși în România
De anul trecut, în România, urșii sunt din nou împușcați, după opt ani în care acest lucru a fost interzis. Reprezentanții organizațiilor de protecția animalelor susțin însă că vânătorii au avut în vizor mai mult exemplarele valoroase, nu pe cele periculoase.
Cristian Remus-Papp, WWF România: „Dacă vrem să avem un management activ, trebuie să fim atenți ce extragem. Un mare minus al legii date anul trecut este că nu conține acele criterii cu privire la ce categorie de urși trebuie extrași, așa cum se face în toate țările unde se practică vânătoare. Nu se gestionează corespunzător deșeurile, sunt hrăniți deliberat, inclusiv de turiști, și sigur că ursul se obișnuiește cu omul, asociază omul cu hrana și va veni în continuare.”
Pentru anul 2025, vânătorii vor lua la țintă 426 de exemplare.