Știri

Candidata la prezidențiale a fost scoasă din cursă și condamnată la 4 ani de închisoare

Lidera extremei drepte franceze și opt colegi de partid au fost condamnați luni în primă instanță într-un dosar de deturnare de fonduri, după ce au folosit banii Parlamentului European pentru a plăti salariile membrilor de partid din Franța. Le Pen a primit patru ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare și doi sub supraveghere electronică. Decizia nu e definitivă, dar judecătoarea i-a impus și o interdicție de a ocupa funcții publice pe o perioadă de cinci ani, cu executare imediată, care îi compromite cel mai probabil candidatura la alegerile prezidențiale din 2027, scriu AFP, Le Monde și Reuters.

„Vom face apel”, a anunțat luni după-amiază avocatul lui Marine Le Pen.

Bruno Gollnisch, fostul număr doi al partidului RN, care, la fel ca Marine Le Pen, a fost condamnat la ineligibilitate imediată în cazul de deturnare de fonduri, a anunțat luni că va face apel împotriva deciziei tribunalului din Paris.

„Această hotărâre, care copiază practic cererile extravagante ale procurorului general, este inacceptabilă pentru mine”, a declarat Gollnisch într-un comunicat de presă.

Fostul om de încredere al lui Jean-Marie Le Pen în Frontul Național, Gollnisch a fost condamnat la trei ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare și unul sub supraveghere electronică, precum și la o amendă de 50.000 de euro și cinci ani de ineligibilitate cu executare imediată.

Contestând acuzațiile, despre care a spus că provin de la „adversari odioși”, Gollnisch a afirmat că Parlamentul European „nu a suferit niciun prejudiciu” și că „nu a existat nicio angajare fictivă” a unui asistent parlamentar.

14:58
Partidul lui Le Pen, condamnat la plata unei amenzi de 2 milioane de euro
Partidul Adunarea Națională (RN) a fost condamnat la plata unei amenzi de 2 milioane de euro și la confiscarea sumei de un milion de euro.

Alți 23 de inculpați au primit pedepse cuprinse între șase luni de închisoare cu suspendare și patru ani de închisoare – pedeapsa maximă aplicată lui Marine Le Pen – combinate, în funcție de caz, cu amenzi și perioade de ineligibilitate.

Un singur inculpat a fost achitat.

14:18
Salvini: „O declarație de război a Bruxelles-ului”
Un alt aliat al lui Le Pen, vicepremierul italian Matteo Salvini, a reacționat și el la decizia instanței.

„Cei care se tem de hotărârea alegătorilor își găsesc adesea liniștea în hotărârea instanțelor. La Paris, aceștia au condamnat-o pe Marine Le Pen și ar dori să o excludă din viața politică. Un film prost pe care îl vedem și în alte țări, cum ar fi România.

Cea împotriva lui Le Pen este o declarație de război a Bruxelles-ului, într-un moment în care impulsurile războinice ale lui von der Leyen și Macron sunt înfricoșătoare.

„Nu ne vom lăsa intimidați, nu ne vom opri: cu toată viteza înainte!”, a spus el.

14:05
„Democrația franceză este executată”, spune Jordan Bardella
„Astăzi, nu doar Marine Le Pen a fost condamnată pe nedrept: democrația franceză a fost executată”, a declarat luni Jordan Bardella, președintele Rassemblement National (RN) și protejatul lui Le Pen.

În cazul în care Le Pen nu va putea candida la prezidențialele din 2027, Bardella a fost vehiculat drept potențialul candidat al extremei-drepte franceze.

13:27
Lovitură dură pentru Le Pen
Marine Le Pen, găsită vinovată de deturnare de fonduri publice europene, a fost condamnată luni la patru ani de închisoare, dintre care doi ani sub supraveghere cu o brățară electronică, o amendă de 100.000 de euro și cinci ani de ineligibilitate, cu executare imediată.

În conformitate cu cererea procurorului, interdicția de a ocupa o funcție publică se aplică imediat, inclusiv în caz de apel.

În timp ce Marine Le Pen își păstrează mandatul de deputată de Pas-de-Calais, consecințele politice ale hotărârii sunt implacabile: în așteptarea unei decizii viitoare, la apel, ea nu va putea candida la nicio alegere pentru o perioadă de cinci ani, adică până după alegerile prezidențiale din 2027.

Le Pen conducea în sondajele de opinie pentru aceste alegeri prezidențiale.

13:27
Primarul din Perpignan, vicepreședinte al RN și fost deputat european, Louis Aliot, a fost condamnat la optsprezece luni de închisoare, dintre care șase luni sub supraveghere electronică, și trei ani de ineligibilitate, fără executare imediată însă – permițându-i să își păstreze funcția de primar al orașului, scrie Le Monde.

Condamnarea a venit în același dosar de deturnare de fonduri care o vizează și pe Le Pen.

13:27
Ungaria și Rusia critică decizia care o vizează pe Le Pen
Premierul maghiar Viktor Orbán a reacționat rapid la hotărâre, chiar înainte ca aceasta să fie pronunțată în întregime, exprimându-și solidaritatea cu Le Pen într-o postare pe rețelele sociale.

„Je suis Marine!”, a spus Orban.

Și Kremlinul a reacționat, deplângând „o încălcare a regulilor democratice”.

„Într-adevăr, din ce în ce mai multe capitale europene iau calea încălcării normelor democratice”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul briefingului său zilnic, ca răspuns la o întrebare privind condamnarea lui Le Pen.

În același timp, Peskov a descris hotărârea drept „o afacere internă a Franței”.

Le Pen, condamnată la ineligibilitate cu executare imediată
Marine Le Pen și opt eurodeputați ai partidului său, Adunarea Națională (RN), au fost găsiți vinovați luni de deturnare de fonduri publice.

Șefa RN a fost condamnată la ineligibilitate cu executare imediată, scrie AFP, care menționează că detaliile sentințelor individuale nu sunt încă disponibile.

Le Pen a părăsit tribunalul înainte de a afla întreaga sentință, scrie Le Monde.

Această pedeapsă înseamnă că Le Pen nu va putea ocupa funcții publice, dar rămâne de văzut pe ce perioadă va fi impusă această măsură – și dacă asta îi va afecta candidatura la prezidențiale din 2027.

Anul trecut, procurorii au cerut instanței să impună o pedeapsă de cinci ani de închisoare și o interdicție de cinci ani de a ocupa funcții publice.

Procurorii au cerut de asemenea ca politiciana să fie condamnată la o interdicție imediată de a ocupa o funcție publică pe o perioadă de cinci ani, folosind o așa-numită măsură de „executare imediată (sau provizorie)” – ceea ce ar putea însemna ratarea candidaturii la alegerile prezidențiale din 2027.

„Executarea imediată” presupune că dreptul lui Le Pen de a ocupa o funcție publică rămâne suspendat, chiar dacă ea va face apel la sentință.

Judecătoare: „Nu a fost vorba de erori administrative, ci de deturnare de fonduri”
Le Pen, RN și mai mulți politicieni din partid au fost acuzați că au deturnat peste 3 milioane de euro din fondurile Parlamentului European pentru a plăti personalul de partid din Franța, care nu a lucrat niciodată la Bruxelles sau Strasbourg.

Inculpații au susținut că banii au fost folosiți în mod legitim, iar acuzațiile procurorilor definesc prea restrictiv atribuțiile unui asistent parlamentar.

Judecătoarea Benedicte de Perthuis a decis: „S-a stabilit că toate aceste persoane lucrau de fapt pentru partid, că eurodeputatul lor nu le încredințase nicio sarcină”.

„Investigațiile au arătat, de asemenea, că nu a fost vorba de erori administrative, ci de deturnare de fonduri în cadrul unui sistem pus în aplicare pentru a reduce costurile partidului”, a continuat magistrata.

Le Pen, care a stat în primul rând în instanță, a putut fi văzută clătinând ușor capul de la dreapta la stânga, sugertând un „nu”, în timp ce asculta judecătoarea.

Asistenți europarlamentari care nu au pus piciorul în clădirea parlamentului
Parlamentul European a estimat prejudiciul în cazul care o vizează pe Le Pen la 3,5 milioane de euro, a declarat avocatul instituției, Patrick Maisonneuve. RN a rambursat deja 1 milion de euro – ceea ce a insistat că nu este o recunoaștere a vinovăției.

Parlamentarilor europeni li se alocă fonduri pentru acoperirea cheltuielilor, inclusiv ale asistenților lor, dar ei nu trebuie să le folosească pentru finanțarea încrucișată a activităților de partid.

Oficialii RN au susținut că problema este că, spre deosebire de Parlamentul European, partidul francez înțelege în mod diferit rolul de asistent.

Potrivit procurorilor, situația este însă mai complicată. Anchetatorii au susținut că asistenții lucrau de fapt exclusiv pentru partid, în afara parlamentului.

Procurorii au mai spus că mulți dintre acești asistenți nu au fost în măsură să își descrie activitatea zilnică, iar unii nu și-au întâlnit niciodată presupusul șef europarlamentar și nici nu au pus piciorul în clădirea parlamentului.

O gardă de corp, o secretară, șeful de cabinet al lui Le Pen și un designer grafic ar fi fost printre cei angajați sub pretexte false.

Dovezi la dosar
Ancheta a conținut și mesaje potențial incriminatoare, potrivit AFP.

„Aș putea veni mâine la Strasbourg pentru a vedea cum funcționează o sesiune și pentru a o cunoaște pe Mylène Troszczynski, căreia îi sunt subordonată?” i-a scris Odoul lui Marine Le Pen în 2015 – la patru luni după ce și-a început contractul de asistent parlamentar al lui Troszczynski.

„Da, desigur”, a răspuns ea.

Mai multe persoane au depus mărturie cu privire la o reuniune din 2014 în cadrul căreia s-ar fi discutat despre o structură clară de înființare a unor „locuri de muncă false”.

Dovezile împotriva partidului includ contracte pentru perioade de doar o singură zi, cu scopul de a exploata indemnizațiile de cheltuieli.

Un mesaj al trezorierului partidului, Wallerand de Saint-Just, avertiza cu privire la finanțele dezastruoase, scriind: „Nu vom ieși din asta fără să facem economii semnificative datorită Parlamentului European”.

014
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.