Mulți locatari și-au decorat balcoanele cu flori și tot felul de plante în încercare de a avea un mic spațiu verde între betoane. În aceste cazuri, unele asociații de proprietari pot interzice sau limita anumite tipuri de amenajări, iar nerespectarea acestora poate atrage amenzi și obligarea locatarului de a elimina plantele.
Locuitul la bloc implică respectarea unor reguli menite să asigure o conviețuire armonioasă între vecini. Nerespectarea acestora poate duce la aplicarea unor amenzi semnificative. De exemplu, amplasarea florilor în balcon trebuie făcută cu respectarea anumitor reguli.
Balconul trebuie să fie închis sau protejat corespunzător, astfel încât ghivecele sau alte ornamente să nu fie un pericol pentru cei care trec pe sub el.
Ghivecele trebuie fixate ferm, mai ales dacă le așezi pe marginea balconului, pentru a preveni accidentele.
Estetica fațadei clădirii trebuie respectată în cazul blocurilor cu reguli stricte (de exemplu, ansambluri rezidențiale moderne sau blocuri istorice). În aceste cazuri, unele asociații de proprietari pot interzice sau limita anumite tipuri de amenajări.
Fără scurgere pe fațadă sau la vecini – Trebuie să te asiguri că apa folosită pentru udatul florilor nu curge în afara balconului sau pe balcoanele vecinilor, potrivit newsweek.ro.
Legislația nu prevede în mod explicit sancțiuni pentru amplasarea nesigură a ghivecelor de flori pe balcon. Însă, dacă se constată că prin amplasarea ghivecelor se încalcă ordinea și liniștea publică, siguranța persoanelor sau a bunurilor se pot da amenzi.
Conform Legii nr. 61/1991, care sancționează faptele de încălcare a ordinii și liniștii publice, acțiunile care pun în pericol siguranța persoanelor sau a bunurilor pot fi amendate cu sume cuprinse între 500 și 1.500 de lei.
În situații mai grave, când incidentul duce la rănirea unei persoane, se poate aplica Codul Penal. Articolul 192 prevede că vătămarea corporală din culpă se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, în funcție de gravitatea faptei.