Știri

Un nou dezastru. Cutremur cu magnitudine 7.1

Un cutremur de magnitudinea 7,1 a avut loc în largul Insulelor Tonga, la Oceanul Pacific, iar o alertă de tsunami a fost emisă, anunţă duminică Institutul american de geofizică USGS, relatează AFP. Citește mai jos și: sunt 1700 e morți, dezastru total

Centrul german de Cercetare în Geoştiinţe (GFZ) estimează cutremurul la o magnitudine de 7,7. Seismul a fost localizat la o adâncime de zece kilometri, potrivit GFZ.

O alertă de tsunami a fost emisă, anunţă USGS. ”Valuri periculoase de tsunami provenind de la acest cutremur sunt posibile pe o rază de 300 de kiloemtri în jurul epicentrului, de-a lungul coastei (Insulelor) Tonga”, precizează sistemul american de alertă de tsunami.

Cutremurul, care a afectat zona, a fost înregistrat la 90 de kilometri sud-est de satul Pangai, iar alerte au fost emise pe întreaga Insulă Niue.

”Valuri de tsunami de 0,3 până la un metru peste nivelul mării sunt posibile pe anumite coaste ale Niue (…) şi Tonga”, alertează sistenmul american.

Agenţai naţională de gestionarea catastrofelor din Tonga a emis un avertisment prin care le cere locuitorilor să stea la depărtare de plajă şi mal.

”Persoane care trăiesc pe coaste de mincă altitudine sunt îndemnate să se ducă pe terenuri mai înalte sau în interiorul uscatului”, cere pe Facebook Biroul Naţional de gestionarea Riscurilor Catastrofelor din Tonga.

Cutremurul a avut loc la o adâncime de 16 kilometri, a transmis GFZ. Centrul estimase anterior cutremurul la 6,6.

Valuri tsunami periculoase de la acest cutremur sunt posibile pe o rază de 300 km de epicentru de-a lungul coastelor din Tonga, a declarat Sistemul de avertizare în caz de tsunami din Pacific

Argipelagul Tonga cuprinde 170 de insule şi se află la Oceanul Pacific, la sud-est de Insulele Fiji.

Această ţară are aproximativ 100.000 de locuitori. Arhipelagul se află într-o zonă de activitate seismică, Centura de Foc a Pacificului, şi poate fi afectat de tsunami după seisme importante.

Peste 1.700 de morți în Myanmar, sinistrații nu au cu ce să fie îngrijiți. ”Un nivel de devastare cum nu s-a mai văzut”

Crește bilanțul cutremurului devastator care a lovit vineri Myanmar și statele din jur. Sunt peste 1.700 de morți, 3.400 de răniți și 300 de dispăruți până acum. În ciuda eforturilor de salvare, șansele să fie găsiți supraviețuitori au scăzut dramatic.

Toate spitalele din țară sunt pline. Iar ONU și Crucea Roșie avertizează că este nevoie disperată de materiale sanitare.

”Frate… Ușor, ușor! Te-am găsit! Te-am găsit! Venim după tine! Te rugăm să ai puțină răbdare. Puțină răbdare. Ai răbdare! Ai trecut deja prin lucruri mai rele decât asta. Asta nu e nici pe departe atât de gravă”.

Acesta e momentul în care echipele de salvare au reușit să scoată în viață doi tineri prinși sub ruinele unui bloc de apartamente din Mandalay. În total, 43 de oameni au scăpat cu viață aici. Dar căutătorii au găsit și 9 persoane decedate.

Chiar și în timpul nopții, localnicii din Mandalay încearcă să-și facă drum spre oameni prinși sub ruinele clădirilor prăbușite. Misiunea lor e contracronometru, iar șansele să mai găsească supraviețuitori sunt tot mai mici.

Vecinii au reușit să salveze o femeie din capcana de beton, fără să aibă niciun fel de unelte sau echipamente. Altă femeie a fost scoasă dintre resturile unui hotel prăbușit. Încă 12 oameni au fost salvați dintre dărmături, după ce blocul în care locuiau a fost pus la pământ de marele seism.

Cutremurul a lovit puternic și capitala țării, Nay Pyi Taw. O echipă de salvatori chinezi a reușit să scoată la suprafață o persoană care a supraviețuit 40 de ore sub ruinele unui spital.

Li Bobo, chairman, Myanmar-China Exchange and Cooperation Association: ”Acum mă aflu în piața din centrul orașului Nay Pyi Taw, cea mai aglomerată zonă a capitalei. Până acum, ritmul eforturilor de salvare este foarte lent. Nu există echipe de salvare profesioniste, se văd doar câteva macarale. Oamenii sunt ocupați cu propriile eforturi de salvare, pentru că și aici, aproape fiecare gospodărie a suferit pierderi”.

”Din păcate, speranțele devin tot mai firave”
ONU și Crucea Roșie au tras un semnal de alarmă că nu sunt materiale sanitare pentru miile de răniți și sinistrați.

Marie Manrique, coordonatorul Programului Crucii Roșii pentru Myanmar: ”Ceea ce vedem aici, în Myanmar, este un nivel de devastare cum nu s-a mai văzut nicăieri în Asia, într-un secol. Este cu adevărat important să ajungem la oamenii care au trăit pe străzi în ultimele două nopți, iar acum a treia noapte. Trebuie să ajungem la acești oameni pentru a le oferi adăpost sigur, apă potabilă și îngrijirile medicale de care au nevoie”.

În Thailanda vecină, continuă eforturile de căutare și salvare după prăbușirea unui zgârie-nori în construcție, în Bangkok. Zeci de muncitori din Cambodgia și din Myanmar sunt dați dispăruți în ruinele clădirii.

Cordelia Lynch, Sky News: ”Din păcate, speranțele devin tot mai firave. Este foarte dificil, într-adevăr, să pătrunzi în acest munte de dărâmături. Și au rămas foarte puține rezerve de oxigen pentru oricine s-ar mai lupta să supraviețuiască acolo”.

Vicepremierul thailandez a anunțat o investigație care să lămurească motivele prăbușirii turnului de 34 de etaje în doar câteva minute.

056
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.