Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a transmis un mesaj miercuri, cu ocazia emiterii primei Cărţi Electronice de Identitate în România.
„Astăzi facem un pas important spre viitor. A fost remisă titularului prima Carte Electronică de Identitate din România – un moment aşteptat, care marchează o etapă semnificativă în procesul de digitalizare a administraţiei publice.
Ministerul Afacerilor Interne contribuie activ la modernizarea instituţiilor statului, iar această nouă carte de identitate este dovada clară că direcţia în care mergem este cea corectă: servicii publice mai bune, mai rapide, mai sigure.
Emiterea noii Cărţi Electronice de Identitate face parte dintr-un proces amplu de transformare digitală a structurilor MAI, care muncesc zi de zi pentru ca cetăţenii să beneficieze de servicii moderne, accesibile şi eficiente.
Avantajele pentru cetăţeni sunt multiple:
* Elemente avansate de securitate, care oferă o protecţie crescută împotriva falsificării sau a furtului de identitate
* Posibilitatea de a folosi documentul ca act de călătorie în interiorul UE
* Acces facil la servicii electronice, inclusiv posibilitatea utilizării semnăturii electronice
Mulţumesc echipelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi celor care au dezvoltat acest proiect ambiţios. Le mulţumesc, de asemenea, cetăţenilor care aleg să adopte această nouă formă de document, devenind parte a viitorului digital al României.
Continuăm, pas cu pas, transformarea digitală a serviciilor publice, cu respect pentru drepturile fundamentale şi cu o viziune clară asupra viitorului”, a precizat Cătălin Predoiu.
Ce este Carte Electronică de Identitate
„Cartea electronică de identitate este un document cu un format modern, este un document care are un cip şi în acest cip sunt 11 servicii digitale şi facilitează o interacţiune mai bună a cetăţeanului cu autorităţile publice. Nu se limitează în niciun fel libertăţile individuale ale cetăţenilor prin această carte electronică de identitate. Similar acestei cărţi sunt alte asemenea modele în spaţiul Uniunii Europene.
Este concepută pentru a oferi siguranţă, o siguranţă crescută pentru a preveni fraudele, falsurile documentelor şi, bineînţeles, furtul de identitate. Din punctul nostru de vedere, această carte de identitate oferă elemente de protecţie de ultimă oră”, a declarat secretarul de stat în Ministerul de Interne, Bogdan Despescu, pe 21 martie.
El a adăugat că proiectul cărţii electronice de identitate este inclus în PNRR, ţinta fiind eliberarea a cinci milioane până în luna iunie 2026.
„Această carte nu conţine funcţii care permit urmărirea geografică. Aşa cum ştim, pe baza unor dispozitive, există posibilitate, dar această carte nu permite localizarea din punct de vedere al urmăririi geografice. Cipul este similar cu cel din paşapoartele pe care le folosim astăzi şi pe care le folosim în deplasările în afara ţării, mai ales în zona externă Schengen. Informaţiile sunt accesibile numai titularului cărţii”, a explicat Bogdan Despescu.