Știri

Profesorul Vlad Ciurea nu recomandă să consumăm acest aliment de post NICIODATĂ. Se consumă des în post

Alimentul de post pe care profesorul Vlad Ciurea nu îl mai consumă de mai bune de un deceniu. Multe persoane sunt tentate să aleagă această opțiune în Postul Paștelui.

Postul Paștelui este cea mai lungă și strictă perioadă de post din calendarul creștin-ortodox, iar pentru mulți români, trecerea la o dietă fără carne și lactate poate fi dificilă. În lipsa alternativelor sănătoase, multe persoane aleg să consume alimente bogate în carbohidrați și grăsimi, care pot avea efecte negative asupra sănătății. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai apreciați neurochirurgi din România, a vorbit despre alimentație și despre produsul de post pe care a decus să îl elimine din dieta sa: cartofii prăjiți.

„Cred că de 10 ani nu am mai mâncat. Cartoful, în general, îl îndepărtez. Știu că acest carbohidrat nu favorizează sub nicio formă activitatea cerebrală”, a explicat Vlad Ciurea, potrivit Antena 3.

Cartofii sunt o sursă accesibilă de carbohidrați, dar nu sunt neapărat cea mai bună alegere pentru o dietă echilibrată, mai ales pentru cei care vor să își mențină creierul în formă optimă. Sub forma cartofilor prăjiți, acest aliment poate deveni chiar periculos pentru sănătate.

Cartofii prăjiți sunt un aliment consumat frecvent, mai ales în perioada postului, deoarece sunt gustoși și sățioși. Cu toate acestea, prăjirea la temperaturi ridicate în ulei vegetal poate duce la formarea unor substanțe dăunătoare pentru organism.

Alimentele prăjite sunt bogate în grăsimi trans, care apar atunci când uleiurile sunt încălzite la temperaturi ridicate și suferă procesul de hidrogenare. Aceste grăsimi sunt extrem de periculoase pentru sănătate, fiind asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare, diabet și obezitate. Studiile arată că fiecare reutilizare a uleiului pentru prăjit crește conținutul de grăsimi trans, făcând cartofii prăjiți și alte alimente gătite astfel și mai nocive.

Un alt pericol al cartofilor prăjiți este acrilamida, o substanță toxică care se formează în alimentele bogate în amidon atunci când sunt gătite la temperaturi ridicate, precum prăjirea sau coacerea excesivă. Studiile efectuate pe animale sugerează că această substanță ar putea crește riscul de cancer, deși dovezile în cazul oamenilor sunt mixte.

024
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.