Știri

Strigător la cer! Abia acum a putut să vorbească. La 15 ani de la moartea Mădălinei Manole se răstoarnă tot ce știam despre sfârșitul ei

Pe 14 iulie se împlinesc 15 ani de când solista Mădălina Manole și-a pus capăt zilelor, chiar de ziua ei de naștere. Ce o tulburase, atât de tare, încât să-și încheie socotelile cu viața, la numai 43 de ani? „Din clipa în care Mădălina Manole s-a despărțit de Șerban Georgescu, ea a încercat să-și compună singură piesele, dar n-a mai fost același lucru”, povestește renumitul prezentator de evenimente Octavian Ursulescu (78 de ani), într-un emoționant interviu, exclusiv pentru Click!

„Debut încununat cu aplauze, se năștea o stea”
Octavian Ursulescu și-a amintit de spectacolul de debut al Mădălinei Manole, de primul ei recital, susținut pe scena Sălii Polivalente. Spectatorii au aplaudat-o atunci minute în șir:

„Într-o zi, Șerban Georgescu, cu care mă cunoșteam bine, de la Radio, mă roagă să introduc într-un spectacol al meu o tânără solistă necunoscută, căreia îi scrisese două piese și dorea o testare-confirmare. Afișul fusese făcut, oricum numele n-ar fi spus nimic. Evenimentul avea loc la Sala Polivalentă, în organizarea Casei de cultură a sectorului 5, condusă de o doamnă inimoasă, Rusu. Ce mai, debut încununat cu aplauze și…se năștea o stea!”, spune el, exclusiv pentru Click!

„Era o fire veselă, extrem de legată de familia ei”
Octavian Ursulescu a fost în numeroase turnee, alături de Mădălina Manole, artista care deja se bucura de o imensă popularitate, în întreaga țară. Cu piesele ei de dragoste, interpretate cu atâta emoție, ajunsese la inimile românilor. Mădălina era o fire veselă, care își adora familia:

„Cu Mădălina am făcut cele mai multe turnee, după 1990, așa cum făcusem înainte cu Angela Similea și cu formația Savoy, lucrând împreună cu impresarul Bebe Mihu. Era o fire veselă, foarte determinată, extrem de legată de familia ei, îmi amintesc că, la un moment dat, îl înglobase pe fratele ei în colectivul nostru de turneu”.

„E foarte greu să te împaci cu schimbarea”
Amfitrionul celor mai importante evenimente din România ne-a mai vorbit și despre drama artiștilor noștri, care, după o anumită vârstă, sunt dați uitării:

„Din clipa în care Mădălina Manole s-a despărțit de Șerban Georgescu, ea a încercat să-și compună singură piesele, dar n-a mai fost același lucru…

Pentru unii, nu numai de la noi, este foarte greu să-și asume scăderea popularității, mai ales că, să recunoaștem, nu este deloc simplu. E foarte greu, cum spuneam, să te împaci cu schimbarea de paradigmă, apar soliști noi, se modifică stilurile și mai ales apar noi generații, fiecare cu idolii ei”.

„Artiștii valoroși, după o vârstă, sunt marginalizați”
Octavian Ursulescu face o comparație dureroasă, între festivalul Mamaia și Sanremo, din Italia, acolo unde marii lor soliști continuă să fie venerați, și după vârsta de 75 de ani:

„E ca și cum eu aș intra acum în depresie, fiindcă nu mă mai recunoaște lumea ca altădată și nu mai sunt la fel de solicitat, ca până acum două decenii, să zicem: azi avem zeci de posturi TV, mulți organizatori sunt și ei tineri, apelează la cei alături de care au crescut.

„E nedrept ce se întâmplă la noi în țară”
Sigur, este nedrept ce se întâmplă la noi în țară, unde artiștii valoroși, după o anumită vârstă, sunt marginalizați, uitați, dar aici sunt de vină sistemul, televiziunile și forurile culturale. De ce oare nu tragem cu ochiul la ce se întâmplă în alte țări?

Faceți o comparație între festivalul de la Mamaia, unde eroii muzicii noastre ușoare nici nu sunt măcar pomeniți, și festivalul de la Sanremo, că tot s-a transmis pe TVR1, recent, unde artiștii, de peste 75 de ani, sunt de-a dreptul venerați”.

„Planul ei prinsese contur”
În ultimele luni de viață, Mădălina Manole nu i-a mai răspuns lui Octavian Ursulescu, la telefon, deși erau așteptați la un spectacol important, de unde erau nelipsiți, an de an:

„Revenind la neuitata Mădălina Manole, vreau să spun că, după tragica ei dispariție, am cam înțeles că planul ei prinsese contur. Cu un an înainte, avusesem cu ea un eveniment, la Vaslui, la invitația promotorului Dorin Irimia.

Succes mare, a fost și Nicolae Furdui Iancu, iar Mădălina a venit cu soțul ei, care a pus la punct sonorizarea deficitară. A fost extrem de încântată, din toate punctele de vedere.

„Nu mi-a mai răspuns la telefon, deși înainte o făcea pe loc!”
„În anul următor, deci al plecării ei, dintre noi, același organizator, pe care îl cunoștea bine, nemaivorbind desigur de mine, programase, tot la Vaslui, în toamnă, un alt spectacol, în aceleași condiții avantajoase.

Așa cum procedam, de fiecare dată, am început încă de prin luna mai să-i dau SMS-uri cu data, condițiile financiare, etc. Ei bine, nu mi-a răspuns niciodată, deși înainte o făcea pe loc! N-am dat importanță, m-am gândit că este ocupată, mai ales că până în octombrie mai era destulă vreme. Am plecat în străinătate și am aflat acolo cumplita veste. Eram născuți amândoi în Zodia Racului”.

Mădălina Manole s-a stins din viață pe 14 iulie 2010, chiar în ziua în care împlinise 43 de ani. A murit la scurt timp după ce a băut un pesticid toxic, pe care singură îl cumpărase.

„Mădălinei Manole i-am fost „naș”, ca solistă de muzică ușoară”
Octavian Ursulescu este însă de părere că altfel au stat lucrurile în cazul Mălinei Olinescu, artista care a părăsit această lume pe 12 decembrie 2011, la vârsta de 37 de ani, după ce s-a prăbușit de la etaj. A fost un tragic accident sau sinucidere?

„Problema este mult mai complexă și mai delicată, mai ales că există mari diferențe, între cele două cazuri, mult mediatizate la noi, Mădălina Manole și Mălina Olinescu. În primul rând, de vârstă și de statut profesional.

Mădălina Manole a fost o mare vedetă națională, cu succesul binecunoscut al șlagărelor semnate de compozitorul Șerban Georgescu. Am fost foarte legat de cariera ei și datorită faptului că îi fusesem „naș”, ca solistă de muzică ușoară. Înainte, activase într-un duet folk ploieștean în cadrul „Serbărilor Scânteii Tineretului“.

„La Mălina Olinescu circumstanțele au fost sensibil altele”
Dar și artista Mălina Olinescu bifase performanțe muzicale:

„Cum spuneam, la Mălina Olinescu circumstanțele au fost sensibil altele, ea beneficiind de alt culoar în carieră. Fiica reputatei Doina Spătaru a fost una din tinerele vedete ale colectivului-minune al lui Titus Munteanu, „Școala vedetelor”, a reprezentat România în finala concursului Eurovision, la Birmingham, cu o piesă aparținând lui Adrian Romcescu, a cucerit un premiu de interpretare la Mamaia…Avea numeroase concerte, alături de formația fostului său coleg de la ”Școala vedetelor”, Călin Geambașu.

„Nimeni nu va ști ce s-a petrecut în acea zi”
De altfel, după dispariția Mălinei, am prezentat la Teatrul de revistă „C. Tănase” un emoționant remember, organizat de Călin, la care firește au luat parte toți foștii colegi, în frunte cu Titus Munteanu.

Să-și fi dorit oare ea câteva șlagăre, pe măsura înzestrărilor muzicale remarcabile, deci nu numai evenimente private? Să nu fi fost fericită în dragoste? Nimeni nu va ști niciodată, așa cum nu vom ști vreodată ce s-a petrecut în acea fatidică zi..”, mai spune Octavian Ursulescu!

033
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.