Știri

Pericol la Cernobîl. România este, de asemenea, vizată de pericol. Ce au anunțat autoritățile

Situația din Ucraina generează tot mai multe temeri, iar amenințarea pare fără ieșire. Un incident recent la centrala nucleară de la Cernobîl riscă să afecteze iremediabil și România. O explozie provocată de o dronă a creat o fisură în sarcofagul de protecție al centralei, compromițând integritatea structurii care izolează materiale radioactive extrem de periculoase. În cazul în care acestea ajung în atmosferă, contaminarea ar putea avea loc rapid, inclusiv pe teritoriul țării noastre.

Mai multe echipe internaționale au fost mobilizate pentru a remedia situația, însă până în prezent, eforturile nu au avut succes.

La 39 de ani de la catastrofa nucleară din 1986, pericolul reapare. Iar România se află, din nou, la mai puțin de 1.000 de kilometri de epicentrul potențialului dezastru.

În timpul unui atac aerian, o dronă rusească a lovit carcasa noii incinte de izolare construite peste vechiul sarcofag de la Cernobîl. Au fost avariate atât structura exterioară, cât și cea interioară, dar și echipamentele macaralelor principale folosite în procesul de dezafectare.

„Consecințele ar fi putut fi catastrofale. Dacă drona ar fi deviat doar 15 metri și ar fi lovit vechea placă, s-ar fi produs un accident nuclear de proporții”, a declarat Grigory Ishchenko, președintele Agenției de Stat pentru Gestionarea Zonei de Excludere din Ucraina.

El a adăugat că impactul a fost puternic, iar pagubele sunt majore, afectând elemente esențiale ale construcției.

În urma exploziei, sistemele de control au reacționat ca în cazul unui cutremur, activând alarmele de incendiu.

Specialiștii Greenpeace Ucraina, care au evaluat zona, susțin că 50% din partea de nord a sarcofagului a fost compromisă. Cu alte cuvinte, bolta de protecție concepută pentru a împiedica scurgerile radioactive nu mai poate garanta izolarea completă.

„Instalația a fost construită pentru a reține gaze și aerosoli radioactivi, praf contaminat și alte materiale periculoase. Nimic din toate acestea nu ar trebui să ajungă în mediu. Sarcofagul a fost instalat în 2018, după zeci de ani de muncă”, a explicat Shaun Burnie, specialist nuclear Greenpeace.

El avertizează că structura include o mașinărie uriașă, proiectată să demonteze treptat elementele instabile din interior. Acest proces de lungă durată, crucial pentru siguranța regiunii, este acum pus serios în pericol.

În România, memoria dezastrului din 1986 rămâne vie. Atunci, populația a fost informată cu întârziere. Timp de cinci zile după explozie, autoritățile române nu au primit informații clare din partea sovieticilor. Pe 30 aprilie, vântul s-a schimbat brusc și norul radioactiv, care deja contaminase nordul Europei, a ajuns și pe teritoriul nostru.

Abia pe 2 mai, autoritățile au recomandat spălarea riguroasă a fructelor. Ulterior, s-a constatat o creștere semnificativă a cazurilor de cancer tiroidian, cu aproximativ 100.000 de persoane afectate în zonele expuse. De asemenea, a crescut și incidența leucemiei, pusă pe seama aceluiași nor radioactiv.

Dacă vrei să adaptăm textul pentru un anumit public sau format (de exemplu, pentru un articol de

016
Cristiana Furtuna
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.