Media

CNA a decis întreruperea programului Realitatea PLUS

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis suspendarea temporară a difuzării programului Realitatea PLUS, ca sancțiune pentru mai multe încălcări ale Codului de reglementare a conținutului audiovizual. Astfel, pe 17 aprilie 2025, între orele 19:00 și 19:10, postul va difuza doar textul sancțiunii, afișat pe ecran, fără alt conținut editorial.

Reprezentanții Realitatea PLUS au reacționat dur la această decizie, catalogând-o drept un abuz la adresa libertății de exprimare și o pedeapsă pentru oferirea unei platforme de exprimare publică lui Călin Georgescu.

Decizia a fost citită în ședința publică de membrul CNA, Mircea Toma. Conform comunicatului oficial, sancțiunea vizează încălcări repetate ale articolelor din Codul audiovizualului privind publicitatea politică în afara campaniilor electorale, echidistanța, lipsa probelor pentru afirmații grave și instigatoare, dar și titlurile tendențioase afișate pe ecran.

Într-o postare pe rețeaua de socializare, Anca Alexandrescu a declarat: „Pentru că l-am ‘trădat’ pe Călin Georgescu, după 70.000 de euro amenzi, CNA tocmai a decis să ne taie din nou emisia pentru 10 minute!” Aceasta a subliniat că sancțiunile vin în contextul susținerii lui Călin Georgescu și a exprimat îngrijorarea că autoritățile ar intenționa să retragă licența postului. CNA a aplicat anterior amenzi semnificative postului Realitatea Plus pentru încălcarea legislației audiovizuale.

Detaliile sancțiunilor aplicate postului Realitatea PLUS:

Întreruperea programului pentru 10 minute – ca urmare a emisiunilor difuzate în perioada 8–23 februarie 2025 („Deschide lumea”, „News”, „Realitatea zilei”, „Ediție specială”), în care au fost promovate mesaje cu tentă politică și apeluri la proteste, precum:

„Georgescu: multinaționalele distrug economia românească”

„Mâine: ziua marelui boicot”

„Realitatea Plus alături de miile de români din stradă”

„Călin Georgescu și Anca Alexandrescu vin la protest”

Acestea contravin articolului 139 din Codul audiovizualului, care interzice publicitatea politică în afara perioadelor electorale.

Amendă de 50.000 de lei – pentru emisiuni precum „Culisele statului paralel” (12, 13, 18 februarie), „News” (16 februarie), „Știri” (13 februarie), în care au fost difuzate afirmații fără dovezi și titluri acuzatoare, printre care:

„Bolojan a demolat statuile românești din Oradea”

„SRS: Bolojan a furat un camion cu marfă din Germania”

Declarații jignitoare precum: „Marș la Oradea” și „față de javre, nu pot să vorbesc altfel”

Amendă de 10.000 de lei – pentru emisiunea „Culisele statului paralel” din 19 februarie, în care au fost lansate acuzații nefondate la adresa jurnaliștilor Cristian Tudor Popescu și Cătălin Striblea, precum și afirmații sensibile despre Ucraina și comunitățile românești.

Somație publică – pentru titluri considerate denigratoare și alarmiste difuzate în emisiunea „Newsroom” din 8 februarie, cum ar fi:

„Trump distruge agenția USAID”

„Bani grei pompați de Soroș în promovarea ideologiilor progresiste”

Somație publică suplimentară – pentru emisiunea „Culisele statului paralel” din 9 februarie, care a prezentat afirmații fără dovezi privind presupuse fraude și limitarea dreptului la vot, cu titluri precum:

„Au fost fraudate 440 milioane euro”

„În România a fost limitat dreptul la vot”

Această serie de sancțiuni vine pe fondul unei monitorizări stricte din partea CNA, care a atras atenția asupra necesității respectării normelor privind informarea corectă, echilibrată și responsabilă în spațiul audiovizual.

0127
Cristiana Furtuna
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.