Știri

Ultimă oră! Tocmai s-a zguduit pământul. Două cutremure în România, duminică dimineața. Ce magnitudine au avut

Două cutremure, unul cu magnitudinea 3,3, iar altul cu magnitudinea 2,2, s-au produs duminică dimineața în România, potrivit datelor INFP.

Cutremur de 2,2 în Vrancea

Al doilea cutremur a avut magnitudinea de 2,2 și s-a produs de dimineață, la ora 7:21, în Vrancea, zona seismică Vrancea.

Seismul a avut loc la adâncimea de 7,4 kilometri (km), în apropierea următoarelor oraşe: 38km NV de Focsani, 73km S de Bacau, 75km SV de Barlad, 79km E de Sfantu-Gheorghe, 85km N de Buzau, 97km E de Brasov.

Cutremur de 3,3 în Prahova

Un cutremur cu magnitudinea 3,3 s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 2:29, în judeţul Prahova, zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a avut loc la adâncimea de 126,6 kilometri (km), în apropierea următoarelor oraşe: 43 km nord de Ploieşti, 49 km sud-est de Braşov, 62 km sud de Sfântu-Gheorghe, 64 km vest de Buzău, 65 km nord-est de Târgovişte, 97 km sud-vest de Focşani.

Și ieri, 12 aprilie 2025, au fost cutremure în România

Un cutremur de magnitudine 3,2 grade a avut loc sâmbătă dimineața, în județul Timiș, Banat, la ora 8:08, la o distanță de 29 km sud-est de Szeged, 58 km est de Subotica, 70 km vest de Arad și 71 km nord-vest de Timișoara, conform Institutului Național de Fizică a Pământului (INFP).

În zona Vrancea au fost înregistrate alte două seisme mai mici, de 2,1 și 2,7 grade pe scara Richter, primul la ora 4:10 și al doilea la ora 6:05. Comparativ cu Vrancea, Banatul are o activitate seismică mai redusă.

În luna aprilie, România a avut un total de nouă cutremure, cu magnitudini între 2 și 3,2 grade, potrivit INFP.

Cutremurele din Banat sunt polikinetice, având mai multe replici în cazul evenimentelor mari. Printre acestea, se numără:

12.07.1991, M = 5.6, h = 11 km, I = 8 (zona Banloc – Timiș) 18.07.1991, M = 5.6, h = 12 km, I = 8 (zona Herculane – Ofsenița) 06.06.2023, M = 5.3, h = 6 km, I = 7 (zona Arad).

Cutremurele polikinetice sunt caracterizate prin mai multe șocuri, care pot dura câteva luni. O altă categorie de seisme din România sunt cutremurele monokinetice, care pot fi însoțite sau nu de replici.

Cutremur
Cutremur. Sursa foto: Arhiva EVZ

Câte categorii de cutremure polikinetice există
Cutremure polikinetice sunt de trei tipuri:

cutremure făgărășene
pontice, care au focarele paralele cu litoralul Mării Negre
pdanubiene, care se produc în zona Moldova Nouă, Vârșeț
De asemenea, cutremurele monokinetice se împart în patru categorii:

ptransilvane, care au loc în Mureș, în Târnava Mare
pprebalcanice, cele care au loc la dus de România, în Bulgaria
cutremure banatice, care au legătură cu tendința de scufundare a zonei
cutremure moldavice, pot fi cutremure carpatice, cele din Curbura Carpatică, sau cutremure vrâncene, care sunt cele mai multe în țară, fiind intermediare, cu focarul între 100 – 150 km adâncime.
Gheorghe Mărmureanu, anunț despre marele cutremur care urmează în România. Se pare că este inevitabil

0102
Cristiana Furtuna
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.