Media

Cea mai iubită cântăreață de muzică populară din România este deplânsă astăzi. Odată cu ea s-a stins o mare moștenire culturală

În data de 16 aprilie 2018 s-a stins din viață una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică populară din România. Este vorba despre Ionela Prodan, care a lăsat în urmă o moștenire artistică și culturală de necontestat.

Originară din Dăbuleni, județul Dolj, artista Ionela Prodan a urmat Liceul Teoretic „Constantin Brâncuşi” din localitatea natală, continuând apoi studiile universitare în cadrul Universității din Craiova, unde a urmat atât Facultatea de Filosofie, cât și cea de Istorie și Geografie.

Cariera sa artistică a fost marcată de colaborări remarcabile cu nume de referință ale muzicii populare românești, între care se numără și Ion Dolănescu. A lansat de-a lungul timpului numeroase albume de succes, printre care se regăsesc: „Neică cin te-a supărat”, „Să tot petreci, la masa noastră” (1977), „Satule, mi-e dor de tine!” (1980), „Inima-mi arde dedor” (1982), „Astă seară-i seară mare” (1999), „Voinea-l meu, voinicule” (2000), „Cee inima de mamă” (2010), și „Asta-i viaţa, n-ai ce-i face” (2012).

Pe lângă activitatea discografică, Ionela Prodan a susținut numeroase spectacole atât în România, cât și în diaspora. A cântat pentru comunitățile de români din Statele Unite ale Americii, Canada, Australia și Israel, iar în țară a fost o prezență constantă la festivalurile de muzică populară.

Pentru contribuția sa la cultura românească, i-au fost conferite importante distincții. În anul 2002, a primit Crucea Națională „Serviciul Credincios” clasa a III-a, în semn de recunoaștere pentru creația și transmiterea cu dăruire a unor opere de valoare pentru civilizația românească și universală. Doi ani mai târziu, în 2004, a fost decorată cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor.

Ionela Prodan a murit la București, lăsând în urmă o moștenire artistică și culturală de necontestat, dar și un exemplu de angajament în slujba tradițiilor și valorilor românești.

060
Cristiana Furtuna
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.