Știri

Șoferii se aleg cu dosar penal. Interzis la mașinile parcate. Nu ai voie să faci

Un gest aparent inofensiv, dar tot mai des întâlnit în parcările din România, ar putea atrage consecințe penale în anumite condiții. Este vorba despre ridicarea ștergătoarelor unei mașini.

Un semnal pasiv-agresiv prin care un șofer nemulțumit vrea să atragă atenția asupra unei parcări greșite sau a ocupării abuzive a unui loc rezervat. Dar ce spune legea în 2025 despre practică ridicării ștergătoarelor?

În mod oficial, legislația românească nu interzice explicit ridicarea ștergătoarelor unei mașini aflate în parcare. Nu există un articol din Codul Penal sau din legislația contravențională care să incrimineze acest gest, în sine.

Avocatul Valentin Ciobanu explică pentru ProMotor că:

„Dacă este vorba doar de un gest simbolic, ca protest față de modul în care o persoană a parcat, nu prea există temei de sancționare. Dar nu ar trebui niciodată să apelezi la astfel de gesturi, pentru că oricând pot fi încadrate la infracțiune.”

Cu alte cuvinte, contextul, intenția și eventualele daune produse sunt esențiale în determinarea gravității faptei.

Când poate deveni ridicarea ștergătorului o infracțiune
Gestul poate părea banal, însă în anumite situații ridicarea ștergătorului poate duce la dosar penal. Potrivit legii, fapta poate fi încadrată astfel:

Distrugere – dacă în timpul acțiunii, ștergătorul este rupt sau deteriorat. Conform Codului Penal, distrugerea bunului altuia se pedepsește cu amendă sau chiar închisoare între 3 luni și 2 ani.
Tulburare de posesie – dacă prin ridicarea ștergătorului (sau acțiuni conexe precum blocarea roților, lipirea de afișe, ridicarea oglinzilor etc.) se afectează folosirea normală a autovehiculului.
Hărțuire sau intimidare – dacă acțiunea este repetitivă și direcționată către aceeași persoană, mai ales în conflictele dintre vecini pentru locuri de parcare.
Tulburarea liniștii și ordinii publice – dacă ridicarea ștergătorului este însoțită de injurii, scandal, amenințări sau alte comportamente agresive.
În funcție de probatoriu și context, autoritățile pot decide dacă este vorba despre o simplă avertizare informală sau o faptă care impune sancțiuni.

Mai bine legal decât impulsiv
Deși intenția poate fi una de „educare” a celor care parchează neregulamentar, autoritățile recomandă ca cetățenii să nu intervină direct asupra mașinilor altor persoane. În locul ridicării ștergătoarelor, există variante legale:

Sesizarea Poliției Locale, care are atribuții în gestionarea parcărilor și sancționarea celor care blochează accesul sau încalcă regulamentul.
Documentarea faptei prin fotografii, care pot fi folosite ulterior ca dovadă în cazul unei plângeri.
Dialogul civilizat cu persoana în cauză, acolo unde este posibil.
Dacă ai găsit mașina cu ștergătoarele ridicate, mai bine tragi aer în piept și alegi calea legală – pentru că uneori, un gest mic poate duce la urmări mari.

039
Cristiana Furtuna
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.