Președintele interimar Ilie Bolojan a întors în Parlament o lege care are drept obiective reformarea Guvernului, prin desființarea unor ministere și reorganizarea unor departamente guvernamentale.
Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, este vorba despre Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 153/2024 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale.
Iată câteva dintre măsurile de reorganizare, care sunt incluse în această lege:
-► Ministerul Muncii și Solidarității Sociale se reorganizează prin fuziune prin absorbție cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, care se desființează
-► Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării se reorganizează prin divizare totală și își încetează activitatea, prin împărțirea întregului său patrimoniu, personal și a activității
-► se înființează Autoritatea Națională pentru Cercetare, în subordinea Ministerului Educației și Cercetării;
-► Autoritatea pentru Digitalizarea României trece din subordinea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării în subordinea Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului
-► Atribuțiile viceprim-miniștrilor se stabilesc prin decizie a prim-ministrului
-► Viceprim-ministrul fără portofoliu coordonează instituțiile publice și structurile din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, precum și Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat
-► Viceprim-ministrul fără portofoliu avizează toate proiectele de acte normative care au impact bugetar
Potrivit sursei citate, președintele Ilie Bolojan a retrimis în Parlament această lege deoarece nu a respectat procedura parlamentară, acest act normativ având caracter organic ”și, în consecință, legea transmisă spre promulgare trebuia să urmeze același regim juridic ca cel al ordonanței, deci să se supună rigorilor constituționale în ceea ce privește procedura parlamentară de adoptare a legilor organice”.
”De altfel, ordinea camerelor – astfel cum a fost parcursă de legea supusă reexaminării, respectiv Camera Deputaților, în calitate de primă Cameră sesizată și Senatul, în calitate de Cameră decizională – nu își găsește justificare decât prin prisma admiterii caracterului organic al legii.
Astfel, având în vedere procedura legislativă parcursă în Parlament, prin raportare la conținutul normativ al legii transmise la promulgare, procesul de legiferare este necesar să se desfășoare în concordanță cu prevederile constituționale și legale referitoare la adoptarea legilor”, mai arată Administrația Prezidențială.
A doua lege retrimisă în Parlament de Ilie Bolojan
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a solicitat Parlamentului reexaminarea unor modificări recent adoptate la Legea energiei electrice și gazelor naturale, considerând că, printre altele, acestea riscă să pună sub semnul întrebării aprovizionarea cu gaze naturale în unele localități. Una dintre modificări stipulează că, și în cazul concesionarilor de serviciu public de distribuție a gazelor naturale care au obținut autorizațiile/licențele specifice prevăzute de legislația în vigoare doar pentru o parte dintre unitățile administrativ-teritoriale sau o parte dintre localitățile componente ale unităților administrativ-teritoriale, dacă în urma solicitărilor primite nu au realizat extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, în condițiile legii, se aplică norma potrivit căreia ″În situația în care ANRE nu emite autorizația de înființare a sistemului de distribuție a gazelor naturale, (…), în termen de un an de la data semnării contractului de concesiune, fie din pasivitatea concedentului/concesionarului, privind solicitarea acesteia, fie din cauze tehnice sau juridice motivate, contractul de concesiune a serviciului public de distribuție a gazelor naturale încetează de drept″.
″Luând în considerare domeniul în discuție, apreciem necesară reevaluarea impactului reglementărilor art. II alin. (1) din legea supusă reexaminării și din perspectiva asigurării continuității furnizării de gaze pentru clienții finali în cazul localităților – pentru care extinderea rețelelor de distribuție a fost deja realizată, urmând să fie puse în funcțiune – dar care ar putea fi afectate de încetarea de drept a contractelor de concesiune, cauzată de neîndeplinirea obligației de extindere a sistemului pentru alte localități ale respectivei unități administrativ-teritoriale sau chiar pentru alte unități administrativ-teritoriale aflate într-o asociere, sub forma asociațiilor de dezvoltare intercomunitară. Potrivit art. 106 alin. (3) din Legea nr. 123/2012, modificat prin legea supusă reexaminării, consecința imediată a încetării contractului de concesiune este retragerea licenței de operare pentru unitățile administrativ-teritoriale vizate. În acest context, pentru claritatea reglementării, apreciem necesară și clarificarea sintagmei „retragerea drepturilor și obligațiilor conferite prin licența de operare”, în condițiile în care retragerea operează cu privire la licența de operare, ANRE neputând retrage sau acorda drepturi, acestea fiind efecte juridice ale acordării sau retragerii unei licențe. Nu în ultimul rând, este necesară stabilirea cu claritate a sensului sintagmei „din cauza pasivității sau dezinteresului acestuia”, astfel încât norma să poată fi aplicată în mod coerent și unitar″, scrie în cererea de reexaminare.