Primarii care derulează proiecte cu fonduri europene se pot împrumuta direct de la stat. Asta prevede o OUG adoptată astăzi de Guvern, prin care băncile sunt practic scoase din schemă. Este prevăzut însă un plafon maxim, așa că primarii nu vor putea lua orice sumă.
Comunităţile locale care au nevoie de finanţare pentru derularea proiectelor europene pot solicita împrumuturi din Trezorerie în limita sumei totale de 1,5 miliarde lei, în baza unei ordonanţe de urgenţă aprobată miercuri de Guvern, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.
„Comunităţile locale pot solicita împrumuturi din Trezorerie. În sprijinul comunităţilor locale, care au nevoie de finanţare pentru derularea proiectelor europene, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care facilitează acordarea de împrumuturi în condiţii avantajoase. Astfel, unităţile administrativ-teritoriale pot solicita contractarea de împrumuturi din Trezorerie în limita sumei totale de 1,5 miliarde lei. Fondurile pot fi utilizate pentru asigurarea cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană şi de la donatori europeni în cadrul programelor interguvernamentale, inclusiv pentru instituţiile publice finanţate integral din bugetul local şi pentru asociaţiile de dezvoltare intercomunitară din care fac parte”, a explicat Mihai Constantin.
El a adăugat, ca informaţie de context, că, în prezent, conform unei analize realizate de Ministerul Dezvoltării, sunt în implementare „peste 14.300 de proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile sau din programe naţionale”.
„Valoarea acestor proiecte depăşeşte 234 miliarde de lei, iar cofinanţarea necesară este de 20,4 miliarde lei. Ei bine, în cazul unora dintre ele există dificultăţi în asigurarea resurselor de cofinanţare, iar prin mecanismul adoptat astăzi de Guvern se creează posibilitatea contractării unor împrumuturi pentru asigurarea finanţării cheltuielilor neeligibile, a prefinanţării şi/sau a cofinanţării acestora, cât şi posibilitatea refinanţării datoriei publice locale ce decurge din împrumuturile contractate din venitul din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului”.
Astfel, creditele contractate conform actului normativ constituie o excepţie de la limita de îndatorare prevăzută prin lege, iar pentru a asigura accesibilitatea la această măsură şi pentru localităţile mai mici sunt prevăzute plafoane în funcţie de mărimea localităţilor.
„Judeţele vor putea contracta cel mult 35 milioane de lei, municipiile reşedinţă de judeţ şi sectoarele municipiului Bucureşti – câte 30 de milioane de lei cel mult, municipiile – câte 20 de milioane de lei, iar oraşele şi comunele au plafoane nelimitate. Către ele, iată, se orientează preponderent acest mecanism de facilitare a cofinanţărilor aprobate de către Guvern”, a mai declarat Constantin.
Termenul limită de depunere la direcţiile generale regionale ale finanţelor publice şi administraţiile judeţene ale finanţelor publice pentru a fi transmise Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale este anul acesta, 31 octombrie, a precizat el.