Magazin

Calendar ortodox 19 aprilie 2025. Sâmbăta Mare, Coborârea la iad a Mântuitorului. Ziua în care se deschid Cerurile, iar Dumnezeu poate vedea înlăuntrul oamenilor

Sâmbăta Mare este ultima zi din importanta Săptămână a Patimilor şi ultima zi de post. În această zi, sărbătorim înfrângerea morții de către Hristos, Învierea fiind mărturie a acestui fapt.

Sărbători religioase 19 aprilie 2025

Ortodoxe: Coborarea la iad a Mantuitorului; Sfantul Cuvios loan Paleolavritul

Greco-catolice: Sfânta și Marea Sâmbătă (Coborârea la iad). Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul

Romano-catolice: SÂMBĂTA SFÂNTĂ; Sf. Leon al IX-lea, pp.

Calendar ortodox 19 aprilie 2025. Coborârea la iad a Mântuitorului, semnificaţia sărbătorii

În perioada cuprinsă între Răstignire și Înviere, potrivit învățăturii creștine, Mântuitorul Iisus Hristos a coborât în împărăția morților. Acest moment, cunoscut în teologia ortodoxă drept „Coborârea la iad”, este interpretat ca o acțiune de eliberare a sufletelor celor adormiți, aflate până atunci sub puterea răului.

Sfântul Apostol Pavel, în prima sa epistolă, face referire la această lucrare divină, subliniind că Hristos le-a vestit celor morți cuvântul Evangheliei, oferindu-le posibilitatea mântuirii.

Coborârea Mântuitorului în lumea de dincolo nu a fost o simplă trecere simbolică, ci o umilire asumată, prin care Fiul lui Dumnezeu a pătruns într-un spațiu spiritual dominat de întuneric, unde prezența divină era, până atunci, absentă. În acest loc, Hristos a venit pentru a zdrobi puterea celui rău și a reda libertatea celor ținuți în robia păcatului, scrie crestinortodox.ro

Cuvântul rostit de Hristos are, potrivit credinței creștine, puterea de a trezi sufletele din somnul lor spiritual. Cu toate acestea, nu toți cei aflați în împărăția morților au răspuns chemării divine. Chiar și așa, coborârea în iad rămâne un moment central al iconomiei mântuirii – o victorie deplină asupra morții și a răului.

Calendar ortodox 19 aprilie 2025. Rugăciunea care se spune în Sâmbăta Mare

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, ia aminte la rugăciunile pe care Ți le aducem din buzele noastre necurate și, curățindu-ne de toată întinăciunea, acoperă-ne cu harul milostivirii Tale! Nu avem cuvinte,

Doamne și Stăpânul vieții noastre, să-Ți mulțumim după cuviință pentru marele dar pe care ni l-ai făcut și ni-l faci în fiecare an prin pogorârea Sfintei Lumini la Mormântul Tău; nu suntem vrednici de o minune atât de mare, dar deși nu suntem vrednici a grăi de acest mare dar pe care l-ai făcut Bisericii Tale, nici nu putem opri să mulțumim după puterile noastre că ne-ai arătat acest semn, că să pricepem că ești cu adevărat viu în Biserică Ta cea dreptmăritoare pe care porțile iadului nu o pot birui.

Tu, Cel ce ai zis: Eu sunt cu voi până la sfârșitul veacurilor, ne-ai arătat această în multe feluri și în chip ales la marele Praznic al învierii. Slavă Ție, Doamne, că acoperi Biserică Ta! Slavă Ție, Doamne, că ai binecuvântat pământul cu Mormântul Tău! Ne aducem aminte de câte minuni ai făcut la acest dătător-de-viață Mormânt. Cum vom uită Stâlpul Ortodoxiei? Cum vom uită că atunci când ereticii au dat bani sarazinilor, pentru a nu-i lasă pe credincioși să între în Biserică Sfântului Mormânt, Lumina Sfântă a țâșnit afară, spărgând un stâlp de piatră? Cum vom uită bucuria Patriarhului Sofronie și a celorlalți credincioși văzând dovedită credința lor curată că Tu, Doamne Iisuse Hristoase, ești cu adevărat capul și ocrotitorul Bisericii?

Nu vom putea uita, Doamne, pentru că prea mare este dragostea pe care dragostea pe care ne-ai arătat-o siluand aminte la cuvintele Tale: Fericiți cei ce n-au văzut și au crezut, cu inimile noastre mărturisim că la Praznicul Învierii trimiți Sfântă Lumina că binecuvântare pentru cei credincioși. Pentru această Te rugăm, Doamne Iisuse Hristose, trimite harul Tău peste noi și fă din inimă noastră lăcaș al Luminii Tale celei neapropiate, ca pe Ține să Te slăvim, iubitorule de oameni, împreună cu Părintele Tău cel fără de început și cu preasfântul și De-Viață-Făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin

019

Comments are closed.