Magazin

Sâmbăta Mare 2025. Tradițiile și superstițiile pe care este bine să le respecți în singurul moment din an în care cerurile se deschid pentru sănătate și bunăstarea familiei

Sâmbăta Mare 2025. În ultima zi din Săptămâna Patimilor se prăznuiește îngroparea trupească a Mântuitorului Iisus Hristos și pogorârea Lui în iad. În acest fel, Fiul Domnului a salvat lumea.

Sâmbăta Mare 2025. În această zi, gospodinele finalizează treburile gospodărești. Cele mai multe gospodine dedică această zi preparării mâncărurilor care nu pot fi făcute cu multe zile înainte de a fi consumate, precum ciorba de miel și friptura de miel.

Cele care nu au reușit să vopsească ouăle în Joia Mare fac acest lucru în Sâmbăta Mare.

De obicei, în Sâmbăta Mare are loc şi sacrificiul mielului, din carnea căruia se pregătesc mâncări tradiţionale: drobul (în Bucovina cighir), friptura şi borşul de miel.

Sâmbăta Mare 2025. Tradiții și superstiții în Sâmbăta Mare

În dimineața acestei zile, copiii și adulții merg la biserică pentru a se spovedi și împărtăși. Sâmbătă seara fiecare gospodină îşi pregăteşte coşul pe care-l va duce în ziua de Paște la biserică pentru a fi sfințit de preot. În coș se pune un ştergar curat, o lumânare albă, ouă roşii, pască, cozonac, drob, dar și alte bucate preparate special pentru ziua de Paște.

La miezul nopții de sâmbătă spre duminică, preotul cheamă credincioșii să ia lumină, spunând: “Veniți sa luați Lumină!”. Aceştia aprind lumânări şi transmit, mai departe, lumina, până când toată lumea are lumânările aprinse în mână.

Există credința că, în noaptea Învierii Mântuitorului, cerurile se deschid, iar practicile magice de orice fel sunt la ele acasă.

În mediul rural, oamenii nu dorm, ci fac un foc în curţi sau pe dealul din apropierea bisericii, care ţine până la miezul nopţii. De la miezul nopţii merg la biserică, la slujbă. Alteori focul este întreţinut de flăcăi până în zori.

Sâmbăta Mare 2025. Superstiții în noaptea de Înviere

Nopții de Înviere îi sunt specifice o serie de tradiții și superstiții pe care credincioșii le repsectă pentru a le merge bine și a fi feriți de necazuri. Cele mai cunoscute sunt următoarele:

Cine se va naşte de Paşte, când se trag clopotele, va fi un om norocos de-a lungul vieţii, potrivit traditii-superstitii.ro

Se crede că sufletele celor care mor în Sâmbăta mare oscilează între Rai şi iad, între lumea viilor şi lumea morţilor;

Nu este bine să pui mâna pe sare, pentru că iţi vor asuda mâinile la vară;

Se crede că, în cele trei zile de Paşte, ard, în cer, nevăzute, trei candele mari.

Pentru ca toţi membrii familiei să fie sănătoşi în decursul întregului an, oasele şi resturile adunate după ce se taie mielul se îngroapă la rădăcina unui măr său păr sănătos.

Se spune că dacă vrei să ţi se împlinească cele mai arzătoare dorinţe, nu trebuie să dormi cu niciun chip în noaptea de Sâmbăta Mare spre duminică, întrucât atunci când se deschid cerurile, Domnul nu poate vedea înlăuntrul fiinţei tale şi nu-ţi poate dărui ce-ţi doreşti.
Dacă te împiedici în timp ce te îndrepţi către slujba de Înviere, se spune că vei avea un an greu şi plin de încercări.

Atunci când se trag clopotele la slujba de Înviere, este bine să ţii un fier între dinţi, astfel încât să fii ferit de dureri de măsele întreg anul.

Ouăle de Paşti apără de ghinioane, iar coaja lor, îngropată în pământ, apără viţele de deochi. Fetele nemăritate dacă păstrează cojile grăbesc căsătoria.

029

Comments are closed.