Papa Francisc, primul lider latino-american al Bisericii Romano-Catolice, a murit, a anunțat Vaticanul luni într-o declarație video, punând capăt unei domnii adesea turbulente, marcată de diviziuni și tensiuni, în timp ce încerca să revizuiască instituția, relatează Reuters.
El avea 88 de ani și suferise de diverse afecțiuni în cei 12 ani de papalitate.
„Dragi frați și surori, cu profundă tristețe trebuie să anunț decesul Sfântului Părinte Francisc”, a anunțat cardinalul Kevin Farrell pe canalul de televiziune al Vaticanului.
„La ora 7:35 în această dimineață, episcopul Romei, Francisc, s-a întors la casa Tatălui”.
Vatican a anunțat astăzi că Papa Francisc s-a stins din viață. Suveranul Pontif în vârstă de 88 de ani, suferea de mai multe afecțiuni
Francisc, care și-a pierdut o parte dintr-un plămân din cauza unei infecții respiratorii în tinerețe și a fost afectat de probleme de sănătate în ultima perioadă, a aprobat anul trecut o ceremonie funerară simplificată pentru sine, renunțând la unele dintre ritualurile mai arhaice care au loc la moartea unui papă.
Însă, indiferent când se va întâmpla acest lucru, decesul său va declanșa imediat o serie de evenimente bine coregrafiate, perfecționate de-a lungul secolelor și al sutelor de papi trecuți în neființă. Unele tradiții ale Vaticanului datează chiar din Roma Antică.
Confirmarea decesului
Este în mod tradițional sarcina camerlengo-ului (un înalt oficial al Vaticanului) să confirme moartea unui papă. În prezent, această funcție este deținută de cardinalul irlandez Kevin Farrell.
Dacă tradiția va fi respectată, Farrell va vizita trupul Papei Francisc în capela sa privată și îi va rosti numele pentru a-l trezi. Astăzi, acest act este în mare parte ceremonial, deoarece moartea pontifului este confirmată prin mijloace medicale standard. (Un mit des repetat susține că camerlengo-ul atinge ușor capul papei cu un ciocan de argint; Vaticanul a negat de mult timp această practică.)
Dacă papa nu răspunde, conform tradiției, inelul său oficial, care servește drept sigiliu pentru documentele papale, este distrus sau deteriorat, semnificând sfârșitul pontificatului său, iar apartamentele papale sunt sigilate. Camerlengo-ul informează Colegiul Cardinalilor despre moartea papei, înainte ca aceasta să fie anunțată public printr-o declarație oficială a Vaticanului.
Perioada de doliu
Moartea papei va declanșa nouă zile de doliu, cunoscute sub numele de Novendiale, o tradiție care își are rădăcinile în Roma Antică. Italia declară de obicei și o perioadă națională de doliu.
Trupul papei va fi binecuvântat, îmbrăcat în veșminte papale și expus în Bazilica Sfântul Petru pentru vizionare publică. Sute de mii de persoane, inclusiv demnitari străini și lideri mondiali, se vor alinia pentru a-i aduce un ultim omagiu. În trecut, trupul papei era așezat pe o platformă înălțată numită catafalc, însă, conform dorinței sale, Papa Francisc va fi depus într-un sicriu deschis, fără fastul și pompa de altădată.
În mod tradițional, papii erau îmbălsămați, iar unii dintre ei aveau organele interne îndepărtate înainte de înhumare. O biserică de lângă Fontana di Trevi din Roma păstrează inimile a peste 20 de papi în urne de marmură, considerate relicve sfinte, însă aceste practici au fost abandonate în epoca modernă.
În timpul priveghiului papei, slujbe de rugăciune și liturghii de recviem vor fi organizate zilnic în Bazilica Sfântul Petru și în întreaga lume catolică.
Între timp, Vaticanul va intra într-o perioadă de tranziție numită sede vacante (scaun vacant), în care conducerea bisericii este temporar preluată de Colegiul Cardinalilor, însă fără a se putea lua decizii majore până la alegerea unui nou papă.
<
>Înmormântarea
>
Funeraliile papei vor avea loc cel mai probabil în Piața Sfântul Petru, unde mulțimi uriașe se vor aduna pentru slujba de rămas-bun. Ceremonia va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, în prezent italianul Giovanni Battista Re, în vârstă de 91 de ani.
În mod tradițional, papii sunt îngropați în Grotele Vaticanului, criptă situată sub Bazilica Sfântul Petru, unde își dorm somnul de veci aproape 100 de papi, inclusiv predecesorul lui Francisc, Papa Benedict al XVI-lea, care a demisionat în 2013 și a murit în 2022.
Cu toate acestea, Francisc a declarat într-un interviu din 2023 că a ales să fie îngropat în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, una dintre bisericile sale preferate, fiind astfel primul papă din ultimul secol care va fi înmormântat în afara Vaticanului.
În trecut, papii erau înhumați în trei sicrie succesive – unul din chiparos, unul din zinc și unul din ulm. Papa Francisc, însă, a cerut să fie îngropat într-un singur sicriu, din lemn și zinc.
Atunci când Papa Benedict al XVI-lea a fost îngropat, sicriul său a conținut și monede emise în timpul pontificatului său, precum și un tub metalic cu un pergament numit rogito, un document de aproximativ 1.000 de cuvinte care rezuma viața și pontificatul său. Este probabil ca și Papa Francisc să fie înmormântat cu un astfel de document.
<
>Alegerea noului papă
>
La două-trei săptămâni după funeralii, Colegiul Cardinalilor se va reuni în Capela Sixtină pentru a organiza conclavul – procesul extrem de secret prin care este ales un nou papă.
În teorie, orice bărbat catolic botezat poate fi ales papă, dar în ultimii 700 de ani, pontifii au fost aleși exclusiv dintre cardinali.
Majoritatea celor 266 de papi aleși de-a lungul istoriei au fost europeni. Papa Francisc, născut Jorge Mario Bergoglio în Argentina, este primul papă non-european din ultimii 1.300 de ani.
Spre deosebire de politica obișnuită, cardinalii nu fac campanie deschisă pentru a deveni papă. Cu toate acestea, observatorii Vaticanului desemnează adesea anumiți cardinali ca fiind papabili, adică potențiali candidați pentru pontificat.
În ziua votului, Capela Sixtină este sigilată fizic, iar cardinalii, care au depus un jurământ de confidențialitate, sunt încuiați înăuntru.
Doar cardinalii sub 80 de ani au drept de vot. Aproximativ 120 dintre ei vor vota în secret pentru candidatul ales, scriindu-i numele pe un buletin de vot și plasându-l într-un potir așezat pe altar.
Dacă niciun candidat nu obține majoritatea de două treimi, se organizează o nouă rundă de vot. Pot avea loc până la patru runde pe zi. Conclavul care l-a ales pe Papa Francisc în 2013 a durat aproximativ 24 de ore și cinci runde de vot, însă procesul poate dura mai mult – în secolul al XIII-lea, un conclav a durat aproape trei ani, iar unul din secolul al XVIII-lea, patru luni.
După numărarea voturilor, acestea sunt arse într-o sobă din Capela Sixtină, instalată de pompierii Vaticanului. Dacă fumul care iese pe horn este negru, înseamnă că nu s-a ales un nou papă; dacă este alb, atunci un nou papă a fost desemnat.
<
>Noul papă
>
După alegerea unui nou papă, un reprezentant al Colegiului Cardinalilor anunță public Habemus papam (Avem un papă) de la balconul principal al Bazilicii Sfântul Petru.
Noul papă își alege un nume pontifical, își îmbracă veșmântul alb și apare pe balcon pentru a adresa primul său mesaj credincioșilor.
Pe lângă rolul său spiritual, papa are o influență semnificativă în politica mondială, medierea conflictelor și coordonarea eforturilor umanitare.
Cei mai mulți papi servesc până la moarte. Benedict al XVI-lea, care a demisionat în 2013 din cauza sănătății precare, a fost primul papă care a renunțat la funcție în 600 de ani.