Știri externe

Pe cine a sunat Papa în fiecare zi, timp de mai bine de un an și jumătate înainte de a muri

Papa Francisc a vorbit de multe ori despre conflictul din Gaza şi a fost în contact permanent cu un grup de creştini palestinieni din Fâşia Gaza, scrie digi24.ro.

Părintele Gabriel Romanelli, preot la Biserica de rit latin a Sfintei Familii din Gaza, a declarat pentru BBC Newshour că papa i-a sunat în fiecare zi timp de mai bine de un an şi jumătate pentru a verifica siguranţa lor – şi chiar a învăţat câteva fraze arabe, scrie News.ro.

Romanelli a spus că a vorbit ultima dată cu papa sâmbătă:

„Ne-a sunat şi ne-a dat binecuvântarea. Ne-a mulţumit pentru rugăciunile noastre pentru el”. „Nu este uşor să trăieşti aici”, a spus Romanelli. „Aşa că, în calitate de pastor aici, să simt apropierea de Papa însuşi… pentru noi a fost un semn foarte clar şi foarte puternic al milei Domnului şi al încurajării de a-L sluji pe Domnul în Biserica Sa”.

Potrivit mărturiilor preotului Gabriel Romanelli, acesta a vorbit ultima dată cu Papa Francisc în Sâmbăta Mare. În cadrul interviului, părintele Romanelli a dezvăluit care au fost unele dintre ultimele cuvinte pe care i le-a rostit Suveranul Pontif.

„El ne-a sunat şi ne-a binecuvântat. Ne-a spus că ne mulţumeşte pentru rugăciunile pe care le facem pentru el”, a mărturisit Părintele Gabriel Romanelli, conform sursei citate.

Într-un mesaj transmis în ziua de Paşte, Suveranul Pontif a pledat pentru încetarea războaielor din întreaga lume.

Ulterior, părintele Romanelli a mai spus: „Nu este uşor să trăieşti aici. Aşa că, în calitate de pastor aici, să simt apropierea de Papa însuşi… pentru noi a fost un semn foarte clar şi foarte puternic al milei Domnului şi al încurajării de a-L sluji pe Domnul în Biserica Sa”.

Preotul Gabriel Romanelli a declarat pentru jurnaliştii de la Sky News: „Noi l-am pierdut. În acelaşi timp, noi l-am pierdut de Paşte – pentru noi, creştinii, este un semn bun, un minunat semn al milostivirii Domnului”.

Conform tradiţiei creștine, cine moarte în timpul Săptămânii Luminate (Săptămâna Sfântă), care precede Paștele, și până la Duminica Tomii, a două duminică după Paște, ajunge direct în Rai, uşile acestuia fiind larg deschise oricărui suflet.

Membrii micii comunități creștine din Fâșia Gaza au declarat că au „inima frântă” în urma anunțului privind decesul Papei Francisc, care a militat pentru pace în enclava devastată de război.

Pe 26 mai 2014, la puțin peste un an de la alegerea sa, Papa Francisc a vizitat Ierusalimul. El fost şi la Zidul Plângerii, unde s-a oprit pentru un moment de rugăciune.

„Să nu lăsăm pe nimeni să instrumentalizeze numele lui Dumnezeu pentru violență, ci să lucrăm împreună pentru dreptate și pace”, a spus Papa Francisc în Orașul Sfânt.

În timpul vizitei din Israel, Papa Francisc s-a întâlnit cu Marele Muftiu Muhammad Ahmad Hussein pe Esplanada Moscheilor, un loc sacru pentru islam, apoi, i-a îmbrățișat pe imamul argentinian Aboud și pe rabinul Skorka din Buenos Aires la Zidul Plângerii, unde s-a rugat. Ulterior, Suveranul Pontif a mers la Muntele Herzl, unde a vizitat mormântul care conține rămășițele fondatorului Mișcării Sioniste și memorialul Holocaustului de la Yad Vashem.

Papa Francisc a murit luni dimineaţa, 21 aprilie, la câteva ore după ce, în Prima zi de Paşte, el a apărut la fereastra Bazilicii, unde a salutat mulţimea de credincioşi. Ulterior, Suveranul Pontif s-a urcat la bordul papamobilului şi s-a plimbat prin Piaţa Sfântul Petru, unde a binecuvântat credincioşii, printre care se aflau şi bebeluşi.

În dimineaţa zilei de Paşte, Papa Francisc a ieșit într-un scaun cu rotile și a salutat din balconul Bazilicii Sfântul Petru oamenii care îl aclamau. În vârstă de 88 de ani, el părea destul de fragil când le-a vorbit credincioșilor în italiană.

„Dragi frați și surori, Paște fericit” a fost singurul mesaj rostit de Papă, împreună cu binecuvântarea „Urbi et Orbi (n.r.: Către Cetate [Roma] şi către Lume)”. Doar papa poate oferi această binecuvântare care include oferirea unei indulgențe, o iertare pentru efectul păcatelor.

016
Cristiana Furtuna
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.