Părți mari din Spania și Portugalia, Andorra și sudul Franței sunt afectate de o pană de curent.
Potrivit celor de la DC News, Operatorul rețelei electrice din Spania, Red Eléctrica, a declarat că lucrează împreună cu companiile de energie pentru a restabili alimentarea cu electricitate, după ce părți mari din Spania și Portugalia au fost afectate de o pană de curent luni, notează Reuters.
Situația e fără precedent.
Traficul din centrul Madridului este afectat din cauza semafoarelor care nu funcționează, conform postului de radio Cadena SER. Părți din rețeaua de metrou din Madrid sunt evacuate, potrivit posturilor de radio din Spania.
Există îngrijorări că ar putea fi vorba de un atac cibernetic. Nu sunt confirmate însă.
Spitalele au generatoare și funcționează normal.
Nu există însă acces la internet, televiziune, radiouri. Toate rețelele sunt picate de câteva ore.
Riscul ca panica să se instaureze e mare. În capitalele statelor afectate s-au format celule de criză.
Update 3: Madrid Open – un turneu anual de tenis pe zgură – a fost suspendat din cauza panei de curent care afectează în prezent capitala Spaniei și regiunea înconjurătoare, scrie BBC.
Jucătorul britanic de tenis Jacob Fearnley a fost nevoit să părăsească terenul când jocul a fost suspendat, relatează presa PA.
Pierderea puterii a afectat tablourile de bord și o cameră de deasupra terenului, adaugă acesta.
Update 2:
Blackout-ul a întrerupt accesul la internet și alte servicii, inclusiv rețelele 5G, pentru toți utilizatorii din zonele afectate, potrivit unei postări pe X a paginii The Informant.
Serviciile au fost restabilite de atunci, iar autoritățile investighează cauza, despre care rapoartele inițiale sugerează că ar putea fi legată de o problemă de sincronizare a rețelei între sistemele de alimentare ale celor două țări.
Postările recente pe X indică discuții în desfășurare despre incident, unii utilizatori speculând despre potențiale amenințări la adresa securității cibernetice, deși nu a fost furnizată nicio confirmare oficială.
Aeroporturile precum Madrid-Barajas și sistemele de metrou precum metroul Valencia au fost complet închise. Marile orașe, inclusiv Sevilla, Barcelona, Pamplona, Madrid și Lisabona au fost puternic afectate, datele din rețeaua electrică a Spaniei arătând o scădere bruscă și dramatică a cererii. De asemenea, unele părți ale Franței au suferit perturbări.
În timp ce Spania și Portugalia s-au confruntat luni cu un blackout major, care a lăsat fără curent electric zone extinse din Peninsula Iberică, autoritățile din țara noastră precizează că nu sunt motive de îngrijorare pentru România. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat într-o intervenție la Antena 3 CNN că România nu se confruntă cu nicio problemă în sistemul energetic național și că nu există motive de alarmare.
„În primul rând trebuie să-i liniștim pe români, nu există niciun fel de problemă în sistemul electroenergetic național, nu au fost niciun fel de incidente la noi în țară și nu avem niciun motiv de îngrijorare”, a precizat Sebastian Burduja.
Pana de curent care a afectat Spania și Portugalia a survenit după ora prânzului, când consumul de energie electrică în Spania s-a prăbușit brusc de la aproximativ 25.184 megavați la 12.425 megavați, potrivit datelor Rețelelor Electrice. Cauzele exacte ale incidentului nu sunt cunoscute încă, iar autoritățile locale se concentrează pe restabilirea alimentării cu electricitate. Populația, derutată, a ieșit pe străzi în încercarea de a înțelege situația.
Întrebat despre eventualele riscuri pentru România în fața unui scenariu similar, ministrul Energiei a oferit asigurări ferme: „Există scenarii de lucru, există echipe de experți foarte bine pregătiți și, așa cum de fiecare dată am depășit, fără probleme, momente delicate, inclusiv recent – cel mai mic consum istoric înregistrat cu ocazia sărbătorilor pascale –, sunt convins că vom avea la îndemână atât oamenii, cât și instrumentele necesare pentru gestionarea oricărei situații, dar, repet, în acest moment, nu se pune problema unui risc de blackout în România”.
Burduja a explicat că, în cazul unui incident sever, cei care intervin într-o astfel de situație sunt „dispecerul energetic național, operatorul de sistem (Transelectrica, în cazul nostru), sigur, operatorul din Spania, operatorul din Portugalia, există și un mecanism de coordonare la nivel european, pentru că există un grad de interconectare – sigur, insuficient, așa cum eu am mai spus – între statele membre”.
În ceea ce privește blackout-ul din Peninsula Iberică, Burduja a precizat că este prematur să fie trase concluzii: „În acest moment e mult prea devreme să ne dăm cu părerea. Ei (autoritățile spaniole și portugheze) se concentrează pe restabilirea alimentării în zonele afectate. În zilele următoare vom ști exact ce s-a întâmplat și, eventual, dacă sunt lecții de învățat pentru ceilalți”.