Știri externe

Situație critică în Spania: A fost declarată stare de urgență. Ce se întâmplă chiar acum

Spania se confruntă cu o situație critică, după ce o pană de curent de proporții a paralizat luni activitățile în mai multe regiuni ale țării. Ministerul de Interne al Spaniei a anunțat oficial, luni seara, declararea stării de urgență, în urma problemelor majore generate de întreruperile de electricitate. Decizia a fost luată pentru regiunile care solicită acest lucru, a precizat ministerul, potrivit BBC.

Până în prezent, Madrid, Andaluzia și Extremadura au cerut oficial instituirea stării de urgență, pe fondul efectelor devastatoare ale penei de curent. Milioane de cetățeni au fost afectați, nu doar în Spania, ci și în țările vecine – Portugalia și Franța. Transporturile, comerțul și comunicațiile au fost grav perturbate, provocând haos și incertitudine.

Pana de curent a început luni, în jurul prânzului, iar până acum nu există o explicație oficială privind cauzele care au dus la această întrerupere masivă de electricitate. Autoritățile nu exclud niciun scenariu, inclusiv posibilitatea unui atac cibernetic, având în vedere amploarea evenimentului.

Într-un mesaj adresat populației, premierul Spaniei, Pedro Sánchez, a făcut apel la responsabilitate, cerând cetățenilor să utilizeze telefoanele mobile doar în caz de necesitate. Telecomunicațiile se află într-un „moment critic”, a avertizat șeful Guvernului, subliniind necesitatea păstrării liniilor de comunicații pentru situațiile de urgență.

Pedro Sánchez a mai anunțat că membrii Consiliului Național de Securitate vor avea o nouă reuniune de urgență luni seara, pentru a evalua măsurile suplimentare necesare în fața acestei crize fără precedent.

În lipsa unor explicații clare privind originea penei de curent, incertitudinea crește, iar autoritățile se pregătesc pentru posibile scenarii de criză prelungită. Deocamdată, se fac eforturi intense pentru restabilirea furnizării de electricitate și a serviciilor esențiale în regiunile afectate.

Situație fără precedent în Peninsula Iberică, unde o pană masivă de curent electric a afectat milioane de oameni în Spania, Portugalia, dar și în unele regiuni din Franța, Belgia și Germania. Luni, 28 aprilie 2025, la ora 12:33, Spania a pierdut 60% din alimentarea cu energie electrică în doar cinci secunde, provocând haos în transporturi, comunicații și comerț.

În urma evenimentelor, Ministerul de Interne al Spaniei a declarat stare de urgență, aplicabilă în regiunile care solicită acest lucru. Până în prezent, Madrid, Andaluzia și Extremadura au cerut oficial instituirea măsurii. Premierul Pedro Sánchez a anunțat că autoritățile tratează situația cu maximă seriozitate, iar Consiliul Național de Securitate a fost convocat de urgență.

Deși inițial nu a fost exclusă ipoteza unui atac cibernetic, primele evaluări oficiale sugerează că, cel mai probabil, cauza a fost un incident tehnic legat de cablajele electrice. Premierul Sanchez a subliniat că incidentul a fost complet neprevăzut.

Alimentarea cu electricitate, restabilită aproape complet
Marți dimineață, 29 aprilie 2025, autoritățile au anunțat că alimentarea cu energie electrică a fost restabilită în peste 99% din teritoriul Spaniei. Totuși, guvernul recomandă companiilor să permită angajaților să lucreze de acasă, acolo unde mai persistă probleme de alimentare.

Transportul public începe și el să își revină treptat:

Metroul din Barcelona și Bilbao funcționează normal începând cu ora 8:00.

La Madrid, 80% din rețeaua de metrou este operațională, 50% din trenurile de navetiști sunt în circulație, iar două linii de metrou funcționează complet.

Căile ferate de mare viteză Madrid-Sevilla și Madrid-Santander-Asturias au fost repuse în funcțiune.

Autobuzele din Madrid operează în regim normal.

Cu toate acestea, persistă blocaje în trafic din cauza semafoarelor care încă nu funcționează peste tot. Spaniolii sunt sfătuiți să evite utilizarea transportului public dacă nu este absolut necesar.

Măsuri de sprijin pentru cetățeni
Pe durata nopții, 32 de gări din Spania au fost transformate în adăposturi temporare pentru pasagerii afectați. Protecția civilă a distribuit pături și apă, iar autoritățile au asigurat sprijin logistic în zonele cele mai afectate.

De asemenea, școlile și universitățile din unele regiuni spaniole și portugheze au fost închise sau au fost deschise opțional, fără obligația prezenței fizice.

În Portugalia, alimentarea cu energie electrică începe de asemenea să revină la normal, iar metroul din Lisabona și-a reluat activitatea marți dimineață.

Reuniune de criză la Madrid
Astăzi, la Madrid, are loc o nouă reuniune a Consiliului de Miniștri, dedicată exclusiv analizării crizei energetice și adoptării măsurilor de prevenire a unor situații similare în viitor. Premierul Pedro Sánchez a precizat că investigațiile asupra cauzei exacte a penei de curent continuă.

Deși situația generală se stabilizează, autoritățile rămân în stare de alertă și continuă să monitorizeze cu atenție infrastructura energetică și de comunicații a țării.

018
Cristiana Furtuna
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.