România trebuie să finalizeze renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) până la sfârșitul lunii mai pentru a putea depune Cererea de Plată nr. 4 și a obține fondurile necesare pentru reformele și investițiile planificate, afirmă ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, conform Agerpres.
De asemenea, o prioritate rămâne deblocarea completă a Cererii de Plată nr. 3, unde România trebuie să îndeplinească mai multe ținte și jaloane pentru a putea primi întreaga sumă.
Premierul interimar Cătălin Predoiu a chemat luni ministrii la raport înainte de vizita pe care Marcel Boloş trebuie să o facă săptămâna aceasta la Bruxelles pentru renegocierea PNRR.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), discuţiile au vizat punctual aspecte ce trebuie urgentate pentru deblocarea integrală a Cererii de plată nr. 3, respectiv şi pentru implementarea reformelor şi investiţiilor care urmează a fi cuprinse în Cererea de Plată nr. 4, în paralel cu finalizarea etapei de renegociere a PNRR.
Până acum, au fost realizate analize comune cu reprezentanții Comisiei Europene privind implementarea investițiilor, care au arătat atât necesitatea ajustării unor proiecte, cât și necesitatea unor măsuri pentru a le finaliza în termenii asumați de România, potrivit ministerului.
„Calendarul pe care îl avem impune o succesiune clară: nu putem transmite Cererea de Plată nr. 4 înainte de a finaliza renegocierea PNRR. Doar după aprobarea oficială a planului modificat vom putea transmite Comisiei o nouă cerere de plată, în forma sa restructurată, care să includă reformele şi investiţiile actualizate. Obiectivul nostru este depunerea Cererii de Plată nr. 4 în luna iulie, dar pentru aceasta este esenţial ca procesul de renegociere să se încheie până la finalul lunii mai„, a spus Boloș în comunicat.
În cazul Cererii de Plată nr. 3, Comisia a considerat parţial îndeplinite ţintele şi jaloanele cuprinse în aceasta şi a aprobat o plată parţială în valoare de 1,3 miliarde de euro. Această sumă urmează să fie virată României la sfârşitul acestei luni, se menţionează în comunicat.
Până în prezent, România a încasat 9,2 miliarde de euro din suma totală de 28,5 miliarde de euro de care dispune pentru implementarea PNRR. Din această alocare, o sumă de 13,6 miliarde euro este acordată sub formă de granturi şi 14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi.
„Succesul negocierilor şi al implementării PNRR depinde, în mod esenţial, de colaborarea interinstituţională strânsă, de coerenţa poziţiilor tehnice şi de capacitatea de reacţie operativă în raport cu partenerii europeni. Renegocierea PNRR este deja într-o etapă avansată, în urma discuţiilor intense care au fost deja purtate cu Comisia Europeană. În această săptămână, la Bruxelles, vom avea discuţiile cu care ar trebui să închidem”, a mai declarat Boloș.