Știri externe

S-a găsit vinovatul pentru prăbușirea zborului MH17 în care au murit 298 de pasageri

Rusia este responsabilă pentru prăbuşirea zborului MH17, doborât în urmă cu zece ani deasupra Ucrainei şi soldat cu moartea a 298 de pasageri şi membri ai echipajului, a comunicat Agenţia ONU pentru aviaţie civilă.

Această decizie a fost luată în urma plângerilor formulate de Ţările de Jos şi Australia. Consiliul organizaţiei, cu sediul la Montreal, Canada, a considerat plângerile „fondate în fapt şi în drept”.

„Federaţia Rusă nu şi-a respectat obligaţiile prevăzute de dreptul aerian internaţional în cazul distrugerii zborului MH17 al Malaysia Airlines în 2014”, a indicat organizaţia într-un comunicat dat publicităţii luni.

Aceasta este prima decizie a consiliului organizaţiei „privind fondul unei diferend între state membre”, scrie Agerpres.

În 17 iulie 2014, Boeingul 777, care făcea legătura între Amsterdam şi Kuala Lumpur, a fost doborât de o rachetă sol-aer BUK de fabricaţie rusească deasupra unui teritoriu sub controlul separatiştilor pro-ruşi. Toţi cei 298 de pasageri şi membri ai echipajului au fost ucişi, printre care 196 de cetăţeni olandezi şi 38 de australieni.

În 2022, justiţia olandeză a condamnat trei bărbaţi la închisoare pe viaţă pentru rolul lor în tragedie, printre care doi ruşi, dar Moscova a refuzat în mod constant să extrădeze orice suspect. Rusia a negat în mod constant orice implicare în incident.

„Acesta este un moment istoric în căutarea adevărului, dreptăţii şi responsabilităţii pentru victimele accidentului MH17, familiile şi cei dragi ai acestora”, a declarat guvernul australian într-un comunicat după anunţul OACI.

Guvernul australian solicită acţiuni rapide pentru a remedia această încălcare. „Facem apel la Rusia să îşi asume în sfârşit responsabilitatea pentru acest oribil act de violenţă şi să îşi repare comportamentul flagrant, aşa cum prevede dreptul internaţional”, a adăugat Canberra.

La rândul său, ministrul olandez de externe, Caspar Veldkamp, a salutat decizia, spunând că aceasta nu va putea „şterge durerea şi suferinţa” celor apropiaţi victimelor, dar că este „un pas important spre adevăr şi dreptate”.

Anul trecut, anchetatorii internaţionali şi-au suspendat investigaţiile, întrucât nu dispuneau de probe suficiente pentru urmărirea penală a altor suspecţi. Potrivit anchetatorilor, existau „indicii puternice” că preşedintele rus Vladimir Putin a autorizat transferul sistemului antiaerian BUK către separatiştii pro-ruşi, care au lansat racheta antiaeriană ce a doborât avionul.

052
Vlad Patrik
Vlad Patrik este un tânăr jurnalist cu 10 ani experiență în presa online. S-a alăturat echipei fresh24.ro în luna aprilie 2025

    Comments are closed.