Știri

De ce s-a spânzurat, de fapt, judecătoarea Georgeta Ciungan. Acum s-a aflat

Judecătoarea Georgeta Ciungan, 51 de ani, de la Tribunalul Bihor, a fost găsită fără viață, luni, 12 mai, în locuința sa din Nojorid, o comună la 7 kilometri sud de Oradea. Primele informații indică o posibilă sinucidere, transmite publicația locală Bihoreanul.

Descoperirea macabră a avut loc luni dimineață după ce magistratul nu a răspuns la apeluri telefonice repetate. Primele indicii sugerează o posibilă sinucidere, însă ancheta este în desfășurare pentru a stabili circumstanțele exacte ale decesului. Judecătoarea fusese internată la începutul anului, din cauza depresiei.

O judecătoare din Bihor, descoperită moartă în casă. Pe 15 mai urma să se pronunţe într-un dosar important de corupţie la Universitatea din Oradea

Cazul morții magistratul ar fi fost volumul mare de muncă. Ea a fost găsită moartă luni, 12 mai, în locuința sa din Nojorid. Potrivit unor informații neoficiale furnizate de bihoron, s-ar fi spânzurat, dar ancheta poliţiei este în curs de desfăşurare.

Magistrat din 2015, Georgeta Ciungan și-a început cariera la Tribunalul Focșani, iar din noiembrie 2018 a activat la Tribunalul Bihor, unde a deținut, pentru o perioadă, funcția de președinte al Secției Penale. De-a lungul timpului, a instrumentat dosare de mare importanță aflate pe rolul Tribunalului Bihor.

Specializată în cauze de corupție, judecătoarea Ciungan era responsabilă, printre altele, de soluționarea unui dosar sensibil care viza un scandal de la Universitatea din Oradea. În acest caz, DNA o acuză pe psihologul Camelia Dindelegan că, prin intermediul soțului său, preotul Marin Dindelegan, ar fi oferit cadouri rectorului Constantin Bungău și decanei de atunci a Facultății de Științe Socio-Umane, Floare Chipea, în schimbul sprijinului pentru promovarea la gradul de profesor universitar. Pronunțarea în acest caz era programată pentru data de 15 mai, notează presa locală.

Potrivit ebihoreanul, Georgeta Ciungan suferea de mai mulți ani de depresie. Sinuciderea a fost descoperită în dimineața zilei de astăzi, când judecătoarea a fost sunată de la Biroul Electoral Județean Bihor (pe telefonul primit de la STS) pentru a confirma dacă va reveni în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale ca preşedintă a Biroului Electoral Salonta, aşa cum fusese în primul tur.

Georgeta Ciungan activa la Tribunalul Bihor din noiembrie 2018, ocupând pentru o perioadă și funcția de președinte al Secției Penale. Ea era specializată în cauze de corupție și se afla în mijlocul unor procese importante

În 2019, Ciungan a fost cercetată disciplinar de Inspecția Judiciară după ce a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene într-un dosar de corupție. Decizia CJUE din 2021 i-a dat dreptate, stabilind că judecătorii naționali pot ignora deciziile curților constituționale când acestea contravin legislației europene.

Înainte de a intra în magistratură, judecătoarea s-a remarcat pe plan sportiv: în 1992, Georgeta Petrea-Lazăr a câștigat două medalii de aur la Campionatul Mondial de Atletism pentru Juniori (sub 20 de ani) desfăşurat la Seul, la probele de 400 de metri şi 400 m garduri.

În 1999, la Cupa Europei, a câștigat câte o medalie de argint la proba de 400 m garduri și la cea pe echipe. Are și trei titluri de campioană națională.

010
Cristiana Furtuna
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.