Uniunea Europeană adoptă un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, cu doar o zi înaintea unei potențiale runde de negocieri directe între Kiev și Moscova, la Istanbul. Bruxelles-ul avertizează că, dacă nu se ajunge la un armistițiu de 30 de zile, presiunea economică va crește.
Al 17-lea pachet de sancțiuni europene împotriva Rusiei vizează „flota din umbră” a Kremlinului – adică nave petroliere vechi și neînmatriculate, folosite pentru a ocoli embargourile occidentale și a continua comerțul cu petrol.
Peste 350 de nave au fost acum incluse pe lista neagră, iar accesul acestora la porturile și serviciile UE este complet blocat. În plus, 75 de persoane și companii din sectorul militar rus au fost adaugate pe lista neagră de sancțiuni a Uniunii, la fel ca 30 de firme suspectate că au ajutat Moscova să ocolească sancțiunile în vigoare, scrie Agentia France Press care citeaza surse diplomatice.
Totul vine în contextul în care Volodimir Zelenski și Vladimir Putin ar putea începe mâine negocieri de pace directe în Turcia, un format sprijinit inclusiv de președinte american Donald Trump. Kremlinul nu a confirmat încă prezența liderului rus la Istanbul.
Pachetul de sancțiuni ţinteşte 200 de petroliere „fantomă” și vizează limitarea exporturilor ruse de petrol, au anunţat surse diplomatice citate de AFP, informează de news.ro. Aceste noi sancţiuni sunt independente de sancţiunile „masive” avute în vedere în cazul în care Moscova refuză să negocieze şi să accepte un armistiţiu de 30 de zile, acceptat de către Kiev, cerut de către aliaţii din Occident ai Ucrainei. În total, aproximativ 345 de nave se află de-acum în colimatorul Uniunii Europene (UE). Această flotă „fantomă” – alcătuită din nave adesea învechite şi neînmatriculate – operează în principal la Marea Baltică, fără asigurări occidentale şi cu echipaje lipsite de experienţă.
Numărul acestora a „explodat” după invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022, după ce UE şi Occidentul au ţintit exporturile de petrol şi produse petroliere ruseşti, cu scopul de a micşora veniturile Rusiei. Potrivit unui raport întocmit de către Şcoala de Economie de la Kiev (KSE) aproximativ 430 de nave au fost identificate ca făcând parte din această „flotă fantomă”, la nivel mondial. Noul cancelar german Friedrich Merz a reafirmat marţi că Rusia urmează să fie vizată de sancţiuni suplimentare dacă nu se înregistrează „un progres real săptămâna aceasta” în ajungerea la o încetare a focului în Războiul din Ucraina.