Senatorul american Lindsey Graham, unul dintre aliații republicani importanți ai lui Donald Trump este așteptat să ajungă în Antalya, joi, pentru a le da liderilor europeni o informare față de planurile americanilor în cazul în care Vladimir Putin nu arată binevoință în negocierile de pace pentru viitorul Ucrainei, relatează The Guardian.
Graham ar urma să discute cu liderii europeni sancțiuni „devastatoare” pentru economia Rusiei – discuțiile se vor purta cu miniștrii europeni de externe, inclusiv cu britanicul David Lammy.
Oficialii s-au adunat în Antalya, de miercuri, pentru o întâlnire informală a NATO.
Deși era așteptată o întâlnire bilaterală fără precedent între Putin și Zelenski, președintele ucrainean anunțând că se va deplasa pentru a discuta cu Putin, șeful de la Kremlin a refuzat să confirme prezența și până la urmă nu a mai venit, sfidându-i chiar pe americani și europeni prin trimiterea unor diplomați de rangurile doi și trei la întâlnire.
Europenii și-au pus speranțele în posibile sancțiuni americane ca fiind cea mai bună cale de a-l convinge pe Putin să negocieze o pace cu Zelenski.
Putin însuși a vorbit prima oară, în weekend, de negocieri directe între Rusia și Ucraina. Zelenski l-a provocat să se întâlnească personal la Istanbul pentru negocieri de pace, demonstrând faptul că rușii nu aveau, de fapt, nicio intenție să negocieze cu bunăcredință. Kremlinul a anunțat, miercuri seară, lista diplomaților trimiși în Turcia – nu doar că Putin nu va fi prezent, dar Kremlinul nu l-a trimis nici măcar pe Serghei Lavrov.
În condițiile în care Putin nu va apărea la Istanbul, liderii europeni se pregătesc de strategia sancțiunilor Graham, pe care senatorul american le-a descris drept „zdrobitoare”.
Diplomați occidentali au spus că există posibilitatea ca Trump să dea Congresului „libertatea” politică să adopte sancțiuni fără să primească de la el o susținere explicită. Marco Rubio va ajunge și el la Istanbul pentru întâlnirea informală NATO.
Proiectul de lege pentru sancțiunile Graham ar include o schemă tarifară de 500% pentru importurile americane din țări care cumpără petrol rusesc sau alte produse din petrol, gaze naturale sau uraniu.
O dificultate cu această propunere, așa cum este ea scrisă, este că în cazul în care va fi adoptată, SUA va fi aruncată înapoi în războiul comercial cu India și China, război care a fost ușor dezescaladat în ultimele zile. China și India sunt țările care importă cel mai mult petrol rusesc și cea mai multă energie din Rusia.
Teoretic, și unele țări europene ar putea să sufere – Spania, de exemplu, importă gaz natural lichefiat din Rusia. Graham susține că are suficiente voturi republicane și democrate în Senat pentru a trece proiectul.
Deși oficialii americani și europeni par încrezători că planul noilor sancțiuni va funcționa, până acum, niciun pachet de sancțiuni nu a fost suficient din a opri Rusia să-și poarte războiul de distrugere a Ucrainei.