Administrație și Politică

Ăsta chiar e ultimul sondaj din campania electorală. Datele au fost publicate mai devreme. Cum arată noile cifre, se schimbă iar ierharhia

Ultimele zile ale campaniei prezidențiale aduc o schimbare semnificativă în preferințele electoratului român. Conform celui mai recent studiu realizat de agenția independentă de cercetare MKOR, Nicușor Dan a depășit pentru prima dată pe George Simion în intenția directă de vot.

Evoluția intenției de vot
Sondajul Consumer Sentiment 2025, desfășurat între 8 și 14 mai 2025, arată o inversare de trend în favoarea lui Nicușor Dan. Acesta a ajuns la 35,3% în intenția de vot, comparativ cu 32,0% pentru George Simion.

Studiul MKOR, care a urmărit evoluția preferințelor electorale în ultimele zile înaintea turului doi, relevă o schimbare semnificativă:

„Nicușor Dan pornește de la 32,1% în prima perioadă (8-9 mai) și urcă constant până la 35,3% în ultima (12-14 mai), înregistrând un avans de +3,2 puncte procentuale”.

În schimb, George Simion a înregistrat o scădere:

„George Simion înregistrează o scădere de la 34,1% la 32,0% între primul și ultimul val, pierzând 2,1% față de nivelul inițial”.

Rolul crucial al indecișilor
Peste 27% dintre votanți rămân indeciși, nu răspund sau declară că nu vor vota. Acest segment poate fi decisiv pentru rezultatul final al alegerilor.

Luând în considerare doar voturile redistribuite, situația rămâne strânsă:

„Dacă îi privim doar pe respondenții hotărâți să aleagă un candidat (voturi redistribuite), Nicușor Dan urcă la 51,7%, iar George Simion la 48,3% – un avantaj mai degrabă simbolic, care lasă finalul turului II în seama indecișilor”.

Tendința ascendentă a lui Nicușor Dan
În cele șase zile de monitorizare, Nicușor Dan a înregistrat o creștere constantă:

„Nicușor Dan câștigă, în medie, câte un punct procentual la fiecare val: 32,1% → 33,8% → 35,3%. Pentru prima dată de la anunțarea rezultatelor din turul 1, el trece peste pragul simbolic de 35%, ceea ce sugerează că mesajul din dezbaterile prezidențiale a început să prindă”.

Acest studiu, realizat pe un eșantion reprezentativ național de 3.357 de respondenți cu vârste de peste 18 ani, are o marjă de eroare de ±1,7%, la un nivel de încredere de 95%. Rezultatele sale oferă o perspectivă unică asupra dinamicii preferințelor electorale în această etapă crucială a alegerilor prezidențiale din România.

03

Comments are closed.